Ekonomija

Kotor na mapi kulturnih ruta svijeta

Kotor

Turistička organizacija Kotor privlači turiste iz dalekih zemalja i dočekuje ih muzikom koja ima univerzalan, najrazumljiviji jezik svijeta.

“Fokusirani smo na to da što više informacija pružimo gostima koje smo uspjeli da dovedemo sa što većeg broja različitih tržišta, upravo sa onih na koja smo marketinški, promotivno, informativno, djelovali u pripremi sezone”, kazala je za Skala radio Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor.

Konkretno, riječ je o turistima sa Azijskog i Američkog kontinenta kao i o gostima iz daleke Australije.

“Posebno je bitna saradnja sa regionom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom i jednim dijelom Makendonije, kako bi turisti sa udaljenih tržišta kada dođu, na Balkan gledali kao na jednu cjelinu. Na turističkim poslenicima je da im omoguće što više sadržaja, jer neko ko dolazi iz Amerike, Australije ili Kine neće doći samo u Crnu Goru i samo u Kotor, već dok je na evropskom kontinentu želi da iskoristi priliku i što više toga vidi”, objašnjava Radović.

Cilj TO Kotor za narednu godinu je da UNESCO-v grad bude na mapi kulturnih ruta.

“Ova aktivnost je započeta u saradnji sa institucijama koje komuniciraju sa Savjetom Evrope i koje upravo tu imaju mogućnost da kroz započete projekte Kotor bude na mapi Napoleonove rute, zatim Puta čipke, Fortifikacione rute, itd. Kada je riječ o ovogodišnjoj  glavnoj sezoni i ovim julskim danima ona teče po planu”, navela je ona.

Radovićeva napominje da je ove godine povećan broj jezika sa 19 na 25 jezika na kojima su objavljene mape grada, a vjerovatno će biti potrebe za jos većim brojem.

Iz godine u godinu u planu je da se obuhvate ona tržišta koja do sada nijesu imala bukvalno nikakvu informaciju o Crnoj Gori.

“U promotivim i komunikacijama sa različitim medijima, blogerima, turoperatorima su prisutna potpitanja kako doći do Crne Gore, šta je blizu, kako to sjediniti. Kotor se i dalje participira kao grad koji treba posjetiti u paketu sa Dubrovnikom i kroz činjenicu da je aerodrom u Dubrovniku mnogo otvoreniji  brojem  direktnih letova”, navela je ona.

Stoga, kazala je Radović, u narednom periodu saradnja sa Dubrovnikom i zajednička promocija Kotora i Dubrovnika na udaljenim tržištima biće posebna pažnja i aktivnost TO Kotor.

To prije svega smanjuje troskove i jednima i drugima, a sa druge strane čini da oni koji dođu ne dolaze samo na jednu destinaciju već da iskoriste vrijeme na najbolji način.

“Turistička organizacija u Kotoru promoviše ono što se u gradu dešava na način da bude interesantno za turiste, vodeći računa o jezičkim barijerama. Muzika kao univerzalan jezik i to što više instrumentalna, a manje vokalna, zapravo je najbolji način da predstavimo ono što je grad. Posmatrano danas iz vremena interneta, kada su bukavlno i 3D snimci obilaska gradova dostupni sa bilo koje tačke svijeta, turisti više žele da osjete grad nego samo da ga gledaju”, kazala je Radovićeva.

Ona je za subotu 7. jula najavila koncert gitarskog dua Bulatović Nikčević kao poklon TO Kotor gradu i turistima koji su ovih dana u Kotoru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Pa sta vazda je i bio da necete reci daje neko od ovih danasnjih zasluzan za to.Dase oni pitaju bio bi izbrisan jos prije 28 godina.

LUTKA
Gost
LUTKA

Kotor jeste preljep !!!! Ima bogatu tradiciju.Jedina mana je : Velika skupoca gdje god zeliz sjesti u kafic sve je skupo preskupo……treba ti mnogo novaca za tu muziku .Prodje te volja za razgledanje grada i starina !!!!!

LSCG
Gost
LSCG

Na kokainskoj ruti !!!

Send this to a friend