Ekonomija

Kovačević: O budućnosti obalnog područja građani da se izjasne na referendumu

nebusotine_baner.jpg

Nataša Kovačević iz ove NVO je kazala da odgovor Ministarstva ekonomije o transparentnosti procesa planiranja istraživanja nafte i gasa iz podmorja, te prihvatljivom uticaju na turizam i Ustavom opredjeljenu Ekološku državu, vrijeđa inteligenciju građana i ukazuje na ozbiljnu blokadu ovog izvršnog tijela Vlade u prihvatanju mišljenja javnosti za projekat koji se u ovom momentu osuđuje u našem susjedstvu, u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. 

“Pored toga tvrdnje Ministarstva ekonomije da to tijelo nije organizator ovog događaja dok istovremeno na sajtu ovog Samita https://www.aogsummit.com/ na naslovnoj strani stoji njihov logo iznad koga piše da se događaj organizuje pod patronažom ovoga Ministarstva i uz pozdravni govor pomoćnika ministra, Vladana Dubljevića predstavlja grubo zamajavanje javnosti”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, javni protest koji građani i nevladine organizacije iz Crne Gore i regiona organizuju u utorak 10. marta u Budvi na Samitu o nafti i gasu je direktna posljedica “transparentnog procesa” koji je ministarstvo sprovelo, a koji je isključio pravovremene i suštinske konsultacije, za megaprojekat koji trajno ugrožava prirodne resurse, bezbijednost i zdravlje građana i zdravu životnu sredinu, što je ustavno zagarantovana kategorija prema članu 23. Ustava Crne Gore. 

“Ministarstvo ekonomije je započelo pregovore sa potencijalnim koncesionarima a da nije dopustilo građanima da se u načelu izjasne o ovom projektu dovodeći pred svršen čin ne samo domaću nego i prekograničnu javnost. Činjenica da je definisana granica istraživanja nafte i gasa u Hrvatskoj na najmanje 10 kilometara od obale i šest kilometara od ostrva, a u Crnoj Gori svega na nevjerovatnih tri kilometra ili čak i manje, govori već dovoljno o vidljivosti naftnih platformi i uticaju na turizam. Pri tom se u Nacrtu Studije o strateškoj procjeni uticaja jasno konstatuju problemi gubitka transparentnosti mora i azurno plave boje, kao posljedice seizmičkih istražnih aktivnosti i bušenja dna mora, pojava povremenog curenja nafte kao redovnog dijela procesa izgradnje i operacionalizacije platformi i sl”, tvrdi Kovačević.

Kako je ocijenila, Ministarstvo ekonomije je očigledno ponosno na samoproklamovane principe politike upravljanja ugljovodonicima.

“Međutim, ključna pitanja leže u sigurnosti,  kontroli i zaštiti od rizika curenja nafte i gasa u Crnoj Gori, što podrazumijeva obučenosti kadra za nadzor i kontrolu, postojanje i spremnost sinhronizovane institucionalne akcije za hazarde, posjed specijalizovanih oprema i plovila i sl.  što ne samo da je u Crnoj Gori na nivou misaone imenice, nego dovodi u zonu krivične odgovornosti sve institucije vezane za ovaj proces. Niko nije objasnio građanima pitanje obezbijeđena, rukovanja, transporta i odlaganja ogromnih količina radioaktivnog otpada koji nastaje u procesu bušenja i rada naftnih platformi a koji sadrži visoke koncentracije sulfata sa radioaktivnim materijalima kao što su radijum 226, radijum 228 i olovo 210. Mi takvo odlagalište u Crnoj Gori nemamo a razmatrati pitanje izvoza, čak i udaljenijeg transporta je neozbiljno obzirom na količinu otpada o kojoj je riječ”, kazala je Kovačević

Send this to a friend