Ekonomija VANREDNE MJERE ZAUSTAVILE LOPOVE

Krađe nije bilo, oštećenja na mreži CEDIS-a izazvali požari

Ilustracija

Otuđivanja elemenata sa mreže i objekata Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), tokom trajanja vanrednih mjera zbog suzbijanja korona virusa, nije bilo, kazali su Dnevnim novinama u toj kompaniji.

Oni dodaju da su aktuelna oštećena na mreži nastala zbog spaljivanja prikupljenog korova prilikom čišćenja imanja.

“Zbog neopreznosti požari često izmiču kontroli, zbog čega stradaju elektroenergetski objekti, što za posljedicu ima i dugotrajne prekide u napajanju korisnika električnom energijom”, objasnili su u CEDIS-u.

Kako navode, od početka marta zamijenjeno je više od 120 stubova različitih profila vrijednih oko 40.000 eura koji su uništeni u požarima u Podgorici, Danilovgradu, Tuzima, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Pljevljima i Šavniku.

“U pojedinim slučajevima sanacija je trajala više od 20 sati. Još jednom apelujemo na građane da se uzdrže od ovih aktivnosti imajući u vidu višestruke negativne posljedice od širenja požara, prije svega po životnu sredinu, pa i po distributivnu mrežu”, ukazali su u CEDIS-u.

U kompaniji navode da od 16. marta, kada su počele vanredne mjere, aktivnosti CEDIS-a na terenu teku uobičajenom dinamikom.

“Prethodnog mjeseca realizovano je 2.024 terenskih intervencija, što je na nivou marta prošle godine i diskretno niže u odnosu na februar kada je bilo 2.171 izlazaka. Planovi održavanja mreže i objekata su od momenta uvođenja mjera djelimično redukovani u cilju minimalnog uticaja na životni komfor naših korisnika. Prema tome, realizuju se svi planom predviđeni radovi na održavanju mreže koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje distributivnog sistema, kao i radovi koji ne zahtijevaju isključenja”, rekli su u CEDIS-u.

Kako su kazali, maksimalno sužavaju konzumna područja koja isključuju, smanjena je i dužina trajanja prekida, dok se prekidi ne realizuju dva dana zaredom na istom lokalitetu.

“Dinamiku ugradnje elektronskih brojila održavamo u planiranim granicama, sa oko 3.260 brojila ugrađenih od početka godine i oko 1.100 ugrađenih tokom marta”, istakli su u CEDIS-u.

Predstavnici CEDIS-a poručuju i da nijesu stali prioriteni projekti, te da se radi na revitalizaciji srednjenaponskih i niskonaponskih mreža sa kojih se napajaju crnogorska sela.

“Realizacija ovih projekata je trenutno naš investicioni prioritet u finansijskom i organizacionom smislu, ali i sa aspekta očekivanih benefita. Planiramo da do kraja naredne godine uložimo desetine milona eura u crnogorska sela, omogućimo pouzdano napajanje za postojeće korisnike, stvorimo uslove za priključenje novih objekata i u infrastrukturnom smislu omogućimo ruralni razvoj”, naveli su u kompaniji, dodajući da su tokom prošle godine pokrenuti radovi vrijedni više od 15 miliona eura, a čiji će završetak podrazumijevati kvalitetniju, sigurniju i stabilniju isporuku električne energije za oko 20.000 korisnika u ruralnim područjima.

U kompaniji smatraju i da je još rano govoriti o odstupanjima, kada je riječ o ostalim investicionim projektima.

“Dajemo maksimum, uključujući izvođače, ali i državne institucije u čijoj nadležnosti je izdavanje neophodne dokumentacije za pokretanje naših investicionih projekata, da do značajnijih pomjeranja rokova u odnosu na investicione planove ne dođe. Svim zainteresovanim stranama je jasno da je održavanje projekata ODS-a važno ne samo za kompaniju i naše korisnike, već da je riječ o značajnom impulsu za crnogorsku privredu u cjelini, stoga zajedničkim snagama za sada održavamo dinamiku u okvirima simboličnih odstupanja”, zaključili su u CEDIS-u..

NAPAJANJE BOLNICA I KARANTINA STABILNO

CEDIS, kako su saopštili njegovi predstavnici, poseban akcenat stavlja na sigurno i pouzdano napajanje bolnica, domova zdravlja, kao i objekata koji su namijenjeni za karantine.

“Za sve ove objekte pored redovnog napajanja, obezbijeđeni su, gdje je to bilo moguće, alternativni pravci napajanja. Ekipe na terenu angažovane su svakodnevno na poslovima tekućeg i havarijskog održavanja, rješavanju prigovora korisnika i u manjoj mjeri na planskim poslovima”, rekli su u CEDIS-u.

Oni navode da su na terenu dvočlane ekipe sa stalnim sastavom, kako bi isključili nove kontakte, kao i da su zaposlenima obezbijeđene maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju u vozilima.

Brojila očitavaju korisnici objekta

Ekipe CEDIS-a, kako su rekli u kompaniji, imaju isključivo svoje vozilo i podijeljene su teritorijalno na način koji omogućava totalnu pokrivenost sistema.

Kako dodaju, pravila Nacionalnog koordinacionog tijela, koja se odnose na fizičku distancu, u potpunosti se poštuju u poslovnim objektima i na terenu.

“Reorganizovali smo i ‘manuelno očitavanje’ brojila koja se nalaze unutar objekata korisnika kako bi obezbijedili poštovanje fizičke distance, što zapravo znači da naši zaposleni ne ulaze u objekte, već očitavanje vrši korisnik. Pomenuta reorganizacija nije uticala negativno na stepen očitanosti, koji je u martu diskretno niži u odnosu na očitanost potrošnje u februaru”, naveli su u kompaniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
svasta
Gost
svasta

nadoknadice se ta ostecenja iz dzepa gradjana, u to ne sumnjam….

Send this to a friend