Ekonomija

Krak gasovoda kroz Crnu Goru koštaće 120 miliona eura

ilustracija

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore koštao 120 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

IAP je jedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

“U ovom trenutku je rano govoriti o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje, kao i do sada, značajnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, s obzirom na to da se radi o projektu od značaja za čitavu Evropu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Oni navode da će IAP proći kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, a početak realizacije ovog projekta zavisi od mnoštva činilaca na koje Crna Gora ne može uticati.

“U toku je izrada idejnog projekta koja će trajati dvije godine, nakon čega bi, ukoliko bi četiri države kroz koje je planirano da IAP prođe od međunarodnih institucija dobile finansijsku podršku, mogla početi i njegova izgradnja. Dosadašnja iskustva govore da realizacija jednog ovako kompleksnog projekta ne može trajati kraće od tri godine”,  rekli su predstavnici ministarstva i dodali da su intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije radi zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a.

Podsjetili su da gotovo cijeli prostor Jugoistočne Evrope nije gasifikovan.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjetro
Gost
Pjetro

da se pitmao mi moglo bi to do kraja avgusta, smao prepisemo kao cuveni ministar obrazovanj da ga ne spominjem…

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

TI IDI COJKE I SNIMAJ U MOJU KATUNSKU NAHIJU KOLIKO TI VOLJA,
TAMO JE JOS KAO U 16.VIJEKU,NISTA SE NE GRADI,NEMA NI PRIMISLI O TOME.
PODJI PA SE NAUZIVAJ TAMO I JAVI MI SE AKO ME SRETNES NEDJE!

pop
Gost
pop

Trebao je ovuda da prođe gasovod Južni tok iz Rusije. Onda je EU to zabranila, zbog mržnje prema jačanju ruske ekonomije, pa su izmislili ovaj gasovod iz Azerbejdžana. Ali to im nije stetalo da dovedu gasovod Sjeverni tok iz Rusije do Njemačke. Licemjeri evropski.

Gradjanin cg
Gost
Gradjanin cg

A kada ce drugi blok termo elektrane u Pljevljima o kojoj pricate 10 godina ??? Sa njom bi drzava i gradjani zaradila veliki novac a ne gasovod, sto cemo da prikljucimo na gasovod, kakva nam je korist od toga kada nemamo nikakvu gradsku infrastrukturu za gasovod. Zice barem imamo.

Gost
Gost
Gost

Pa niko nema unaprijed spremnu lokalnu plinsku mrezu,ona se radi kad stigne plin,ko je zainteresiran plati prikljucak itd.

Loky
Gost
Loky

O tome ce se vjerovatno vise govoriti kad se zavrsi rekonstrukcija puta Slijepac most – Kovren – Vrulja – Mijakovici koji izlazi na Kosanicu. Taj put bi dao dobar zamah buducem razvoju Pljevalja.

equilibrium
Gost
equilibrium

Samo zaobiđite onu plažu pod Volujicom

Vesna
Gost
Vesna

Da li Crnoj. Gori treba gasovod pored ovolike solarne energije.Da li je to nas primarni interes?

Gost
Gost
Gost

Plinovod ce proci preko cg a vi ako imate interesa prikljucit cete se

mrki
Gost
mrki

s obzirom da nam kilometar auto puta kosta oko 30 miliona ovo nije mnogo

Cojke
Gost
Cojke

Jadna ova naša ekološka Crna Gora. “Sjutra” neću moć napraviti pejzažnu fotografiju a da ne snimim usput, vodovod, gasovod, autoput ili nešto četvrto, peto…

Send this to a friend