Ekonomija

Krcić: Izbjeglička kriza ne bi trebalo da utiče na sezonu

Sa druge strane, smatra Krcić, dešavanja na Bliskom istoku bi u nautičkom segmentu mogla čak biti i jedan od uzroka porasta broja brodova i putnika.

“Ono što ne bi bilo dobro, što Crnu Goru kao destinaciju može da poremeti kao što će Grčku, je izbjeglička ruta. Ona se sada izgleda mjenja na pravac Albanija -Crna Gora. Međutim, koliko sam vidio na mapi to bi bio granični prelaz Božaj, pa preko Nikšića i BiH. Nadamo se da to neće značajnije uticati. To su nekakva globalna kretanja i nešto na šta mi ne možemo da utičemo”, rekao je Krcić za Radio Kotor.

Kada je riječ o nautičkoj sezoni u Kotoru, ona je ove godine počela 3. marta, mjesec ranije od uobičajnog termina. Brod Berlin koji je uplovio tog dana najavio je, kaže Krcić, trajanje nautičke sezone devet mjeseci.

“Valja napomenuti i da svi ti događaji na Bliskom istoku utiču da se brodovi preusmjeravaju. Imamo nekih tridesetak brodova više koji će doći za sada. Oni koji su planirali odlazak u Tursku, preusmjereni su, između ostalih destinacija, i za Kotor. Tako da više od pola miliona putnika, 200.000 članova posade kao i dolasci iz Dubrovnika i sa budvanske rivjere, kao i oni što će boraviti u Kotoru na duže vrijeme, rezultira sa oko milion dolazaka ovdje“, dodao je Krcić.

On ističe i značaj intenzivnih posjeta sajmovima u okruženju u januaru, februaru i martu.

“Ove godine Nacionalna turistička organizacija NTO prepoznala je posebnu ulogu Kotora. Na panoima koji se postavljaju na sajmovima, u reklamama, uglavnom dominira Kotor. Britanski vodič “Lonely Planet” nas je svrstao za prvu od deset top-destinacija koje treba posjetiti u ovoj godini. Kotor je svrstan među prvih 10 evropskih destinacija na 9. mjesto, prvi je Zadar, a iza nas su Madrid, Milano, Rim, tako da je i to priznanje obaveza više. Približno su isti dolasci sa područja Rusije i Srbije sa negdje oko 50 odsto ukupnih dolazaka na duže vrijeme u Kotoru, a takva je i tedencija i u ostalom dijelu države”, naveo je Krcić.

Što se tiče sajmova, Srbija je, naglašava, tradicionalno zainteresovana za Crnu Goru, a štand je i te kako bio posjećen.

“Čak su domaćini rekli da je 20 odsto bila veća posjećenost. Dodojelili smo i dvije nagrade. Jedna je tri dana boravka u Kotoru u vrijeme “Sea Rock” festivala 24. juna, uz smještaj u Starom gradu, kao i za Bokeljsku noć. Dobitnici su iz Beograda.Uporedo sa Beogradom koji je najznačajniji sajam u regionu, mi smo bili prisutni i u Beču, Istambulu, Bratislavi, Pragu, Herningu u Danskoj po prvi put, u Budimpešti”, kazao je Krcić.

On je od 19. do 13. marta najavio i posjetu sajmovima u Berlinu i od 23. do 26.marta u Moskvi, a od 13. do 17. marta u Majamiju. Posjeta sajmu u Skoplju planirana je u aprilu, a nakon turističke sezone, u septembru na redu su Pariz, Novi Sad, London i Varšava. 

“Sve analize pokazuju da su sajamski nastupi uglavnom tradicija od koje se više ne može odustati. Međutim, kako tehnologija napreduje, turisti se sve više interesuju putem interneta za dolazak. Tako da se 52 odsto za destinaciju opredjeljuje zahvaljujući internet prezentaciji. Sa druge strane imate interesovanje novinara cijelog svijeta koji poslije pišu o Kotoru i to je najbolja besplata reklama koja će u prspektivi itekako imati dobar efekat. Sa druge strane moram da kažem da se moramo kvalitetnije pripremiti. Ono što iz godine u godinu Kotor ima kao manu je samo jedna gradska  saobraćajnica uz ogromne gužve koje treba da se kanalšu kako bi se obezbjedilo normalno funkcionisanje grada. Tu je i čišćenje divljih deponija koje su pored puta ka Njegušima, na dionici Lipci-Grahovo. To su neke crne tačke”, kazao je Krcić.

On je apostrofirao i potrebu rješavanja problema prelaska turista sa brodova u Stari grad i potrebu izgradnje žičare za San Đovani.

“Konačno je, uslovno rečeno, pobijedila ideja da treba biti žičara koja je jeftinija i vjerujem da će se u narene dvije godine izgraditi i dodatno unaprijediti ponuda na kotorskim bedemima”, zaključio je Krcić. 

Send this to a friend