Ekonomija

Kreditna agencija Moody’s prikuplja podatke za izmjenu rejtinga naše zemlje

Ministar finansija Darko Radunović primio je danas u redovnu godišnju posjetu eksperte kreditne agencije Moody’s, zamjenika direktora Stefena Dika i analitičara Hajko Petersa, koji će se tokom posjete Crnoj Gori sastati sa predstavnicima relevantnih institucija, te prikupiti podatke za reviziju rejtinga naše zemlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Radunović je, predstavljajući aktuelni makroekonomski okvir u Crnoj Gori, naglasio da je pozitivan trend rasta ekonomije od prošle godine nastavljen i u tekućoj.

Podsjetio je da je u prvom kvartalu zabilježen rast od 4,5 odsto BDP-a, dok preliminarni rezultati za drugi kvartal ukazuju na približno isti nivo.

“Naime, ostvaren je rast u sektorima građevinarstva, turizma, energetike i industrijske proizvodnje, dok su ukupni prihodi porasli za oko 11 odsto”, rekao je ministar delegaciji kreditne agencije Moody’s.

On je dodao da se mjere fiskalne konsolidacije sprovode planiranom dinamikom i uspostavljen je održiv sistem upravljanja javnim dugom, kojim je definisano zaustavljanje daljeg rasta duga po završetku izgradnje auto-puta, odnosno uspostavljanje njegove silazne putanje i ostvarenja suficita u 2020. godini.

“Navedeno ukazuje da Vlada ostaje dosljedna očuvanju stabilnosti javnih finansija uz nastavak ulaganja u prioritetne sektore razvoja i podizanje efiksnosti pružanja javnih usluga”, ocijenio je Radunović.

Send this to a friend