Ekonomija

Krivokapić: Spremamo se za turističku sezonu, jednostavniji prelazak granica, nabavićemo još 150 hiljada Fajzerovih vakcina

Zdravko Krivokapić

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da preuzme koncesije za putu Meljine – Petijevići, (Herceg Novi – Trebinje) i granice će biti jednostavnije za prelaženje, što će doprinijeti boljoj turističkoj sezoni. Avio kompanija ToMontenegro je dobila dozvolu za rad. A Crna Gora je dogovorila nabavku još 150 hiljada Fajzer vakcine, saopštio je na konferenciji za novinare premijer Zdravko Krivokapić nakon sjednice Vlade.

On je rekao da su to dobre vijesti za Crnu Goru.

Krivokapić je rekao da je obaveza prema trenutnom konecisionaru 4.600.000 eura.

“Dogovor je da maksimalna granica bude četiri miliona i da u međuvremenu koncesionar uloži 300.000 za popravku određenih dionica koje imaju propuste. Da li će ova granica biti niža utvrdiće posebna komisija koja će utvrditi koji je tačan iznos. To će biti planirano u Budžetu za sljedeću godinu”, dodao je premijer.

Preuzimanje kocesije je u korist privrednika i sezone, kazao je on uz ocjenu da se na taj način veliki dio aktivnosti koje su tretiranje kao lokalne, postale obaveza države.

“Nigdje na svijetu nema da prilikom prelaska državne granice to tretirate kao lokalni put”, rekao je Krivokapić.

On je najavio da će raditi sve kako bi se smanjile gužve i omogućio brzi prelazak granica kako bi Crna Gora postala destinacija “koja će postati primjer drugima”.

“Kako u saradnji sa BiH, tako i sa Srbijom i Albanijom radićemo sve kako bi vrijeme zadržavanja na graničnim prelazima bude što kraće”, naglasio je premijer on.

Premijer je pohvalio i dobar odziv građana za vakcinaciju, a to će kako je ocijenio, uticati i na ostvarivanje planova za turističku sezonu.

Krivokapić je pojasnio da je u toku dva dana vakcinisano preko 20.000 građana, što bi “u poređenju sa Njemačkom značilo da vakcinišete milion i dvjesta hiljada građana ili pet miliona u SAD”.

“Na taj način iskazujemo obećanje da će do 15. juna najmanje 30 odsto građana biti vakcinisano. To je veliki poduhvat i zahvaljujem svim zdravstvenim radnicima, a posebno ministarki. To govori o tome da smo u kratkom vremenskom poeriodu obezbijedili potreban broj vakcina”, istakao je Krivokapić.

On je posebno istakao da je Vlada na današnjoj sjednici dogovorila nabavku još 50.000 vakcina Fajzer

“Stekli su se uslovi da dočekamo sezonu potpuno spremni. Danas je dogovoren i vodič koji daje sve što treba, kao uputstvo hotelijerima i privatnom smještaju kako bi mogli da se pripreme i ugoste sve turiste i da zdravstvena bezbjednost bude primarna”, naveo je Krivokapić.

Taj vodič će biti javnosti prezentovan prilikom sjutrašnjeg predstavljanja novih epidemioloških mjera.

“Jedna od specifičnosti je da je 10 odsto kapaciteta nekog hotela predviđeno za kovid turiste. Crna Gora razmišlja o tome da Meljine pretvori u kovid bolnicu, ako ne dođemo do rješenja koje bi bilo regionalna modularna kovid bolnica koja bi se izgradila za 60 do 90 dana”, rekao je premijer.

Za doček uspješne sezone, naveo je, bili su samo dobra volja, što su prema njegovim riječima pokazali Vaskršnji praznici.

“Pozivam sve građane da od 25. maja do 25. septembra zaboravimo na sva okupljanja, nekad potpuno opravdana, nekad ne, koja su baziranan na našim podjelama i svi damo doprinos da bi sezona bila na nivou projektovanim Budžetom, odnosno 65 odsto u odnosu na 2019. godinu. Vlada ne može porukama da dovede to toga, ako svi saborno ne budemo djelovali”, dodao je on.

Krivokapić nije mogao precizirati kada će kompanija ToMontenegro obaviti prvi let.

“Znam sigurno da je naša Vlada učinila sve da ispuni obaveze, što je preduslov da možete da letite bilo gdje, a prevashodno se misli na Beograd”, zaključio je Krivokapić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Mora se pojačati sa protestima….do maximuma!!!

!!!
Gost
!!!

Auto kolone nastavljaju,samo da znas.Dzaba ti …

Dia
Gost
Dia

Ocete li rijest sto sa Rusijom? Ocete li spasavat sezonu?

Jovo
Gost
Jovo

Brzi prelaz granica je pun pogodak za sezonu.
Sve pohvale za tu odluku.

Rođak
Gost
Rođak

Ne reče samo za koju godinu jer obično se od januara sprema setzona

Elena
Gost
Elena

I ostavite zatvoreno medjugradski vikendom 😂

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Cista desetka za Vladu CG.

Peja
Gost
Peja

Ovaj radi izgleda vise nego se ocekivalo..

Tito
Gost
Tito

U čemu?Pregovori sa EU su zaustavljeni,vakcinacija kasni ,budžet nije usvojen,ugašena MA,investicija nema.

Aj' da vidimo
Gost
Aj' da vidimo

Ako nabavi Pfizer onda će to biti prvi put da mu kao premijeru priznajem nešto pozitivno, a trebam početi raditi u EU i bitno mi je da se vakcinišem tom vakcinom.

Tito
Gost
Tito

Astra Zeneka

Anonimni777
Gost
Anonimni777

Jedan avion ce vam bit spreman,dje su ostali???

Bnjj
Gost
Bnjj

Dajte fabrike i nove hotele. Cg trebaju radna mesta

Marko
Gost
Marko

Bjj: Poštujem što nastavljaš kritiku i poslije promjene vlasti. Ali, fabrike i hotele odavno ne gradi Država, nego privatne firme, vođene interesom, ako ga ima.

Send this to a friend