Ekonomija

Krivokapić: Vladavina prava preduslov za ekonomski oporavak

Dok god Crna Gora ne bude usvojila vladavinu prava kao modus vivendi endemska korupcija nas vodi u endemsku bolest dužnika, kazao je danas počasni predsjednik Socijaldemokratske partije i član predsjedništva Partije evropskih socijalista Ranko Krivokapić na online sjednici čiji je dominantan ton odredila Deklaracija “Očuvanje života – očuvanje radnih mjesta; strategija PES-a za oporavak od Covid-19 krize”.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić je kazao da će socio-ekonomski uticaj korona krize ostaviti nesagledive posljedice na globalnom nivou, ali da više zabrinjava nejednak efekat koji je ona proizvela na različite društvene slojeve.

“Jedini održiv odgovor na saniranje njenih posljedica temelji se na osnovnom postulatu socijedemokratije – pravičnoj distribuciji dobara”, ocijenio je Krivokapić.

Naglasio je i da SDP istrajava na stavu da je Evropska komisija već djelovala u pravcu sanacije ekonomskog dejstva korona krize svojim mjerama pomoći ka državama Zapadnog Balkana, ali neke od njih, individualno, nisu omogućile uslove kojima bi ova pomoć mogla biti još izdašnija.

“Građani Crne Gore su samo ove godine izgubili milijardu eura bespovratne pomoći koja je mogla biti utrošena ne samo na ekonomski oporavak i unaprjeđenje zdravstvenog sistema, već i na iskorjenjivanje drastičnih društvenih razlika. Sveobuhvatan boljitak društva zaustavljen je zbog toga što nas korupcija i autokratija sprječavaju u tome da budemo zemlja članica”, poručio je Krivokapić.

Predsjedništvo PES-a usvojilo je još dvije deklaracije “Dostupna i kvalitetna zdravstvena zaštita za sve” i Deklaraciju protiv rasizma, kojom se još jednom nedvosmisleno apeluje na univerzalnu primjenu ljudskih prava i građanskih sloboda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Da zbog korupcije radnici imaju bijedne plate a sinovi funkcionera se gađaju novcem

Send this to a friend