Ekonomija

Kriza u Italiji ubija berze, euro tone, akcije padaju

Akcije na evropskim berzama su u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika.

U ranom trgovanju, italijanski glavni indeks FTSE Mib je skliznuo na devetomjesečni miinimum, odnosno za 1,6 odsto.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, pošto su juče izgubile čak 4,0 odsto vrijednosti.

Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto.

Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su dionice banaka zabilježile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica eurozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu.

U Aziji, indeksi su takođe u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni poslije 12 nedjelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji ove zemlje, u dalje nema vladu.

Zemlja je uzavrela zbog odluke predsjednika Serđa Matarele bez presedana da odbije predloženog ministra finansija, inače euroskeptika, zbog čega je mandatar Đuzepe Konte vratio mandat.

Stranke pozivaju na prevremene izbore, a Matareli je juče imenovao novog mandatara za sastav nove vlade – bivšeg zvaničnika MMF Karla Kotarelija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kuc kuc! Ko je? Bivsa Jugoslavija u EU obliku😆😆😆😆😆

Zoo
Gost
Zoo

Soroš odje. Otvorite vrata da i ja nesto uzmem.

Svetozarević
Gost
Svetozarević

Neka se prebače na Montenegroberzu!

Send this to a friend