Ekonomija

Kroz javne radove biće uključeno 529 nezaposlenih, krediti za 34 nova radna mjesta

ZZZCG

Kroz programe javnih radova “Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostali programi biće uključeno 529 nezaposlenih lica, a za tu namjenu Zavod za zapošljavanje Crne Gore usmjeriće 679.422,55 eura. To je odlučeno na današnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda, kojom je predsjedavama Ranka Pavićević.

Za realizaciju devet programa javnog rada “Njega starih lica” posla će biti za 60 nezaposlenih.

“Oni će pružati pružati podršku za 450 starih lica u stanju socijalne potrebe, za šta je opredijeljeno 77.222,56 eura”, saopšteno je iz ZZZCG.

Programom javnog rada “Personalni asistent” opredijeljeno je 206,965,39 eura i njim će biti uključeno 161 nezaposleno lice, koje će podršku pružati za 335 osoba sa invaliditetom u centrima, udruženjima i u kući.

“Kroz ostale programe javnog rada biće uključeno 308 prioritetno teže zapošljivih nezaposlenih lica, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, za šta je opredijeljeno 395.234,60 eura”, navode u ZZZCG.

Odlukom Upravnog odbora Zavoda danas su odobrena i 22 zahtjeva za kredit iz Inoviranog programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori.

“Za tu namjenu opredijeljeno je 170.000 eura što će omogućiti otvaranje 34 nova radnih mjesta, pretežno u sjevernim opštinama”, ističu u ZZZCG.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura a maksimalan iznos kredita, za tri radna mjesta, je 15.000 eura.

“Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina”, objašnjavaju u ZZZCG.

Kako su dodali, biznis ideje su iz oblasti poljoprivrede, za povećanje stočnog fonda, pružanja uslužnih djelatnosti, krojača, vešeraja i marketinga, kao i izgradnju Etno sela.

“Korisnici planiraju i proizvodnju aluminijske i PVC bravarije, pakovanja za ugostiteljske objekte kao i dekorativu namještaja”, navode u ZZZCG.

S.Đ.

Send this to a friend