Ekonomija

Kroz veliki IPARD u poljoprivredu biće investirano 87 miliona eura

Prvi Javni poziv u okviru velikog IPARD objavljen je danas, a njegovom realizacijom u naredne četiri godine  u našu poljoprivredu će biti investirano 87 miliona eura, i to 39 iz evropskih fondova, 12 iz nacionalnog budžeta i 36 miliona eurau češća proizvođača.

To je saopštio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na Kućama Rakića, na gazdinstvu Vasa Ujkića i njegove porodice koja je korisnik podrške ministarstva.

“Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom i koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima proizvodnje: mlijeka, mesa, jaja, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, uzgoja gljiva i pečuraka, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva, ribarstva. Obuhvaćeni su faktički svi sektori”, pojasnio je ministar.

Simović je kazao da predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, investicije u sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavku košnica, izgradnju ribnjaka i ostalo.

“Ovim javnim pozivom podržaće se investicije u iznosu od 10.000 eura do 500.000 eura, a podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70 odsto”, dodao je on.

Ministar je naveo da su u njegovom resoru vrijedno radili i da su stvoreni uslovi za raspisivanje prvog Javnog poziva u okviru velikog IPARD-a.

“Veliki IPARD je velika podrška Evropske unije Crnoj Gori i njenom sektoru poljoprivrede. To je velika šansa i naša poljoprivreda neće biti ista prije i poslije realizacije IPARD-a. Veliki IPARD je Velika odgovornost svih uključenih aktera: i proizvođača i stručnih službi i brojnih institucija na državnom i lokalnom nivou”, kazao je ministar.

Simović naglašava da ovo nije samo projekat ministarstva već i evropskih partnera, predstavnika opština, šest ministarstava i četiri nadležne uprave i agencije i IRF.

“Vlada je zadužila ove institucije da prioritet u radu daju predmetima i izdavanju dokumentacije, na osnovu koje se ostvaruje pravo na podršku iz IPARD-a. Vlada je danas na terenu i šalje jasnu poruku da će biti u službi proizvođača u svim fazama ovog projekta, kako bi efikasno iskoristili raspoloživa sredstva”, dodao je on.

Simović objašnjava da je javni poziv  otvoren do 15. maja i već od naredne nedjelje ministarstvo kreće u promociju poziva neposredno na terenu.

“Ovom prilikom najavljujem da ćemo ubrzo objaviti i drugi javni poziv iz velikog IPARD-a, koji će biti namijenjen prerađivačima”, najavio je on.

A.G.

Send this to a friend