Ekonomija

Kupovina obveznica moguća preko brokera ili banaka

Ilustracija

Montenegroberza objavila je javni poziv za prodaju državnih obveznica putem aukcije, kroz dvije emisije, ukupne vrijednosti 190 miliona eura, koje će biti realizovane 22. i 23. aprila, saopšteno je iz Montenegroberze.

Zaključenje transakcija obavljaće se putem brokerskih kuća koje su članovi Montenegroberze.

“Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi. Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala”, navodi se u pozivu.

Da bi kupili obveznice potencijalni ulagači treba da imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom
kućom i da tom prilikom potvrde ili potpišu nalog za kupovinu obveznica.

“Zainteresovani klijenti, pravna ili fizička lica uplaćuju potrebni iznos za kupovinu obveznica na račun brokerske kuće ili banke sa kojom su sklopili klijentski ugovor tj. preko koje žele da kupe državne obveznice, a nakon trgovine istih, brokerska kuća ili banka uplaćuje novac na račun trezora Ministarstva finansija”, ističe se u pozivu.

Iznos prve emisije je 140 miliona, a vrijednost jedne obveznice 1.000 eura.

Rok dospjeća ovih hartija od vrijednosti je pet godina, odnosno 2024.

“Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od tri odsto sa godišnjim rokom dospijeća, počev od 22.04.2020. godine”, ukazuje se u pozivu.

Drugom emisijom Vlada će pokušati da prikupi 50 miliona eura, a rok dospjeća ovih obveznica je sedam godina, dok je kamata 3,5 odsto.

Send this to a friend