Ekonomija

Kusovac: Kotor neizbježna destinacija za nautičare

On je za Radio Kotor rekao da nema nautičara koji makar jedan dan neće doći ovdje sa željom da prođe Verige, vidi ostrva…

“Lično bih želio da luka Kotor i operativna riva budu ekskluziva koja ima i veću cijenu za korisnike, jer najljepše izgleda kada je tu jedrenjak, ili brod sa 200-500 putnika. Veliki brodovi od preko 250 metara trebalo bi da budu na sidrištima jedan, dva i tri”, smatra Kusovac.

On je rekao i da najava 478 brodova sa oko 500.000 putnika u ovoj godini nameće potrebu rasmišljanja o dispeziji graničnih prelaza kako bi se glavni rasteretio.

“Možemo da najavimo da će ova godina, kada je u pitanju promet putnika i brodova, biti mnogo bolja nego što prethodna, a zahvaljujući nekim drugim okolnostima i naravno drevnom gradu koji definitivno privlači sve više gostiju, koji je na top listi već dugi niz godina, ne samo po anketama koje imamo mi nego i po drugim izvorima koji stižu sa svih starana”, kazao je Kusovac.

On je istakao da u ovom trenutku Kotor kao luka ima nešto što mnoge destinacije nemaju.

“To je kvantitet, a da bi on postojao mora postojati kvalitet. Moramo poraditi definitivno i na podizanju nivoa uslova, boljim smještajnim kapacitetima i većem prostoru za manevar i putnika i brodova na moru. Moramo razmišljati i da se segment prihvata brodova uredi na način da brodari budu zadoovljni. Da li će to biti i na kom prostoru i koje vrijeme, odlučiće državni organi. U svakom slučaju brodari žele da od sidrišta do iskrcajne luke putnika bude udaljenost od oko 500 metara. Za njih je to najprihvatljivije i najbrže s obzirom da brodovi ostaju u luci svega oko šest sati i da ne smiju da izgube vrijeme na autobuski prevoz zbog poštovanja tajminga destinacija na koje odlaze”, naveo je Kusovac.

Prema njegovim riječima, izleti su omogućeni cijelo vrijeme “tako da se tu ne gubi ni minuta”.

“Dakle, orjentaciona distanca je sidrište Plagenti ispred Fakulteta za pomorstvo do vrha Luže, od oko 400 metara. To je za njih zaista prihvatljiva varijanta. Zato smo na tom sidrištu, u ciju uspostavljanja sigurnosti veza brodova, planirali dvije plutače. Plutače do danas nažalost nisu instalirane zbog nedostatka dozvole, što je uslovilo nezadovoljstvo kompanija”, kazao je Kusovac.

Na pitanje o sudbini investicionih projekata kaže da su zahtjevi poslati, ali da problem i dalje predstavlja nepostojanje trajne koncesije.

“Bez dugoročne koncesije ne može se realizovati nijedan dugoročni projekat. Ukoliko se dobije dugoročna koncesija, svi razvojni projekti su spremni, a Luka Kotor nastoji da napreduje tempom kojim je do sada radila. Opština Kotor je i dalje većinski vlasnik Luke, svi akcionari su upoznati sa ovim problemom pa definitivno mislim da je koncesija najveća barijera koju Luka Kotor ima. Za sada imamo privremenu koncesiju koja je data od strane Vlade Crne Gore. Međutim to nam ne omogućava da možemo da napravimo dugoročnu projekciju”; kazao je Kusovac.

Kada je u pitanju nanos na ušću rijeke Škurde, Kusovac je podsjetio da je još 2013. godine podnio inicijativu da se pjesak ukloni jer narušava bezbjednost plovidbe kruzera i malih izletničkih brodova.

“Ove godine smo to već konkretizovali na način da smo preko Hidrometerološkog zavoda napravili projekat batimetrijskog premjera i kubicirali količinu pješčanog nanosa, predali nadležnim organima i očekujemo da će se i taj problem riješiti. Na tom prostoru je postavljena signalna plutača da upozori na opasnost. Ona nije predviđena da stoji godinama na toj poziciji nego da ukaže na opasnost”, dodao je on.

Kusovac je istakao i da postoje uslovi da se dozvoli ulazak autobusima u međugranični prelaz.

“To mora da bude uslovljeno potpisivanjem ugovora sa kompanijama. Imam informaciju da će to ove godine bit realizovano. Ukrcaj putnika u ovom slučaju bi značio da bi se karte prodavale na brodu elektronskim putem, a ostatak, koji se ne bi prodao na brodu, mogao bi se prodavati preko naše agencije Kotor Mar koja u terminalu ima svoje poslovne prostorije. Tako bi zaposlili i agenciju koja je u 100 odsto vlasništvu Luke Kotor. Dobili bi i jedan servis primjenjen i u drugim lukama. Trebalo bi da sličan servis ima i na moru za one putnike koji žele obići ostrva ili izaći iz zaliva, čime bi na neki način zaokružili još bolju ponudu”, smatra on.

Luka Kotor je prošle godina dobila obavještenje o posebnom priznanju za doprinos u razvoju preduzetništva u Jugoistočnoj Evropi.

“Priznanje nosi naziv “Stvaratelji za stoljeća”, a u pitanju je konkurencija devet zemalja. U takvoj konkurenciji Luka Kotor je dobila priznanje među 300 najuspješnijih kompanija. Biće nam dodijeljeno u Dubrovniku u periodu od 4. do 6. marta u prisustvu preko 250 zvaničnika”, zaključio je Kusovac.

Send this to a friend