Ekonomija

Kusovac: Tivat je veliko gradilište

Siniša Kusovac (Foto: Radio Tivat)

Tivat je danas, kako smo najavljivali krajem prošle godine, veliko gradilište. Realizuju se brojni infrastrukturni projekti ukupne vrijednosti između četiri i pet miliona eura, ali u tom zbiru nijesu ulaganja u II fazu saobraćajnice MR 1, koja iznosi 2,9 miliona eura, kao ni asfaltiranje saobraćajnice od kružnog toka do Radovića, kazao je za Dnevne novine predsjednik opštine Tivat Siniša Kusovac.

“Trenutno su u toku radovi na izgradnji trotoara, postavljanju ivičnjaka i asfaltiranju ulica u centru grada kroz koje je kompletno prošla vodovodna i kanalizaciona mreža i više neće biti prekopavanja. Taj bi se posao trebao završiti do kraja maja, kada će se pristupiti postavljanju horizontalne signalizacije”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima uporedo sa ovim poslovima na saobraćajnicima u gradu, rade se projektni zadaci za ulice u svih šest mjesnih zajednica iznad magistrale.

“Radi se o ulicama u kojima je završena kanalizaciona i vodovodna mreža, koje su nesporne i po Detaljnom urbanističkom planu i po imovinsko-pravnim odnosima. Namjera nam je da se prije ljeta raspiše tender i odaberu ponuđači, kako bi u septembru krenuli sa asfaltiranjem. Za sve ove poslove budžetom je predviđeno oko milion i 500.000 eura”, ističe Kusovac.

Za ovu godinu planiran je i početak izgradnje tri kružna toka, jednog na Jadranskoj magistrali kod skretanja za Gradiošnicu, drugog u centru grada kod zgrade “stare opštine” i trećeg kod bivšeg kluba Vojske na Seljanovu.

“Procijenjeno je da ta tri mjesta predstavljaju najveća uska grla na saobraćajnici. Projektna dokumentacija je završena i nadam se da će tokom maja doći do raspisivanja tendera za izbor jednog izvođača radova za sva tri toka, čime bismo ušli u izgradnju bulevara. Izbor jednog izvođača radova je racionalniji i efikasniji, a, iskreno se nadam, da će ovaj posao krenuti u septembru ove godine. Osim projektno-tehničke dokumentacije, izdati su urbanističko-tehnički uslovi i sada se projekat “preklapa” sa imovinskopravnim odnosima da se utvrdi da nismo ušli ni u čiju privatnu imovinu, da bismo izbjegli sporove po svakom osnovu”, napominje Kusovac.

Na pitanje kada će početi realizacija projekta izgradnje sekundarne mreže u višim zonama grada Kusovac je odgovorio da su trenutno u završnim pregovorima sa firmom “Jedinstvo” iz Užica, koja je izvođač radova na kanalizacionoj mreži u Krašićima, da se ti radovi tokom ljeta obustave, a da se krene u izgradnju sekundarne mreže u višim zonama grada: Gornjem Seljanovu, Kalimanju, Mažini i Marićima.

“U Krašićima imamo 12 ulica u kojima treba uraditi kanalizacioni sistem, za što imamo građevinske dozvole, ali pred nama je turistička sezona, pa smo planirali da se tokom ljeta obavi sondiranje, a da se sa postavljanjem cijevi krene poslije sezone. Planirali smo da se najveći dio posla u višim zonama obavi do septembra, želimo da “Jedinstvo” pojača broj ekipa na terenu, zajedno sa podizvođačem, tivatskom firmom “Samcommerc”. Da bismo ovo realizovali treba da se potpiše aneks ugovora sa KfW bankom, odnosno da se ispoštuju njeni standardi. Dio sredstava KfW banke, namijenjenih za izgradnju kanalizacione mreže u Krašićima, biće usmjeren za izgradnju sekundarne mreže u višim zonama, za što je banka dala saglasnost”, rekao je Kusovac.

Radovi na kanalizacionoj mreži u Donjoj Lastvi bili su zaustavljeni zbog problema na terenu, gdje je bilo neophodno tunelovanje, pa se moralo tražiti drugo rješenje.

“Nakon što je problem prevaziđen radovi, koje izvodi podgorička firma “Civil Engineer”, idu svojim tokom. Ostalo nam je da pratimo izvođače i nadzor kako bi se posao što prije završio. Završetak radova očekuje se i na objektima kulture. Privode se kraju radovi na rekonstrukciji sale Centra za kulturu, kao i zgrade Muzeja i galerije. U objekte kulture uložićemo oko 1,5 miliona eura”, pojasnio je on.

Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta čulo se da ima problema sa Postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Tivat i Kotor.

Kusivac je potvrdio da problemea imakako sa preduzećem tako i sa opštinom Kotor.

“Sjednice Upravnog odbora se ne održavaju, pa se ni odluke ne donose, nije usvojena ni sistematizacija ni organizaciona struktura, pa se ne mogu zapošljavati radnici, koje treba edukovati. To treba urgentno rješavati, uputili smo dopise opštini Kotor i nadležnom ministarstvu, a sa Ministarstvom turizma smo u stalnoj komunikaciji kako bi se ti problemi riješili. Sve ide na teret opštine Tivat, a to sebi ne smijemo dozvoliti”, poručio je prvi čovjek Tivta.

U posljednje vrijeme intenzivne su i primjedbe mještana Krtola na neprijatan miris. Kusovac napominje da je ovo je treća godina u kojoj glavni izvođač WTE treba da uradi kompletan remont obje centrifuge i taj posao mora da bude do septembra kompletiran kako bi se ispunili svi preduslovi i uslovi za tehnički prijem.

“Tehnička ispravnost objekta podrazumijeva radove u kojima treba da se riješi problemi neprijatnog mirisa i ovih šest mjeseci je presudno i za tehničku ispravnost i za zaposlenje ljudi da bi mogla da se izvrši njihova obuka, da kada WTE, poslije tri godine upravljanja, napusti objekat zaposleni u potpunosti budu obučeni i spremni da nastave posao”, kazao je on.

Kusovac ističe da se intenzivno radi na riješavanju problema odlaganja mulja koji se trenutno odvozi u Albaniju.

“Intenzivno radimo na tome, je se može doći u poziciju da se i ta mogućnost prekine i dovede nas u nezgodnu situaciju. I po jednom i po drugom osnovu jedan od glavnih prioriteta nam je Pogon”, dodao je Kusovac.

Odgovarajući na pitanje da li se obavljaju kontrole izgradnje stambenih objekata, jer je evidentno da se u Tivtu sve više gradi Kusovac je rekao da je u novembru prošle godine opština inicirala dolazak inspekcije da iskontroliše kompletnu teritoriju opštine Tivat i utvrdi koji su objekti urađeni sa projektno-tehničkom dokumentacijom, a koji ne.

“Moramo priznati da postoje određeni objekti koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju, ili su probili gabarite, određeni koeficijent zauzetosti ili stepen izgrađenosti. Opština će reagovati tako što će ponovo uputiti dopis nadležnom ministarstvu i inspekcijama koje trebaju brzo da reaguju po tom pitanju. Naša Komunalna inspekcija i Komunalna policija u zakonu imaju utemeljenje da po saznanjima reaguju, da iskontrolišu objekat i sačine zapisnik koji prosljeđuju nadležnoj inspekciji i u tom dijelu zaista pratimo i što je u našoj moći trudimo se da uradimo”, istakao je on.

Kusovac smatra da je razlog ekspanzije gradnje i to što u Tivtu nema glavnog gradskog arhitekte.

“Nije glavni, ali jedan od razloga jeste. Moram naglasti da smo obavili razgovore sa ljudima koji imaju stručne kvalifikacije za taj posao i koji ispunjavaju veoma zahtjevne uslove za to radno mjesto, ali oni nisu željeli da se prihvate tog posla. U zakonu postoji mogućnost da se sa nekom od primorskih, ili nekom drugom opštinom sklopi ugovor da njen gradski arhitekta bude na usluzi našoj opštini, pa razmatramo i tu mogućnost”, zaključio je KUsovac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Robin Hud
Gost
Robin Hud

nastavak: Da budalasto postupanje Opstine Tivat kojoj ste Vi predsednik po ovom pitanju-mislim na sporni krak kanalizacije uz more, poprimi kolosalne proporcije, pobrinula se Opstna koja umesto da u sklopu radova na izgradnji pesackog setalista, poznatijeg kao “Lungo mare”, dakle kada je vec angazovana operativa, ista izvede i nedostajuci krak kanalizacije, izvodi se samo setaliste. Znate li predsednice sta to… Više »

Robin Hud
Gost
Robin Hud

Zbog geoloskog sastava terena Krasici nikada nisu imali problem sa izlivanjem fekalija iz septickih jama. Ipak sada je 21 vek i kanalizacija je civilizacijska tekovina pa je treba graditi po nekoj logici stvar i- zarad buducnosti,Ono sto ne prestaje da me fascinira je, da je, Drzavnom studijom 28 i 29 lokacije predvidjena izgradnja kanalizacionog kraka DUZ OBALE. Zahvaljujuci tome, za… Više »

Animus
Gost
Animus

A da malo zabranite gradnju zgrada na malim parcelama, tik uz kuce i druge zgrade? Tivat pocinje da lici na Budvu, samo se trpa, umjesto da se siri.

Send this to a friend