Ekonomija

Kusovac uvjerava: Preduzećemo sve mjere da luka Kalimanj ostane u rukama opštine

Luka Kalimanj u Tivtu važan je resurs koji bi svakako trebalo da ostane opštinski, a opština će preduzeti sve mjere kako bi Komunalno učestvovalo i dobilo koncesiju za privredno korišćenje ove luke, kazao je prvi čovjek Tivta Siniša Kusovac. 

Gradska lučica Kalimanj ima deset gatova i 377 vezova uglavnom za male barke i motorna plovila, i njom je do sada upravljalo Komunalno preduzeće Tivat.

Koncesija se daje na pet godina uz mogućnost produženja, a očekuje se da će tender biti raspisan do kraja godine. Ponuđač je obavezan da dostavi Biznis plan odnosno Investicioni program sa procjenom finansijske i tehničke izvodljivosti izgradnje infrastrukture i suprastrukture luke, njenim održavanjem, kao i razvojem i modernizacijom lučkih usluga, izgradnjom pratećih objekata i drugih privrednih djelatnosti u skladu sa predloženim Investicionim programom.

Kusovac

“Tenderom je predviđeno da samo pet vezova ima status komercijalnih a ostatak, 372 su komunalni vezovi. Mali procenat vezova je za komercijalnu upotrebu, svega pet, a ostatak, 372 su komunalni vezovi i u tome vidimo šansu da Komunalno Tivat dobije koncesiju”, dodao je Kusovac.

Koncesionar je dužan da u roku od tri godine od zaključenja Ugovora o koncesiji realizuje investiciju čija vrijednost je procijenjena na oko 200.000 eura.

Njegova obaveza je i da u roku od šest mjeseci od početka koncesije izradi izvještaj o postojećem stanju životne sredine, kao i Eleborat procjene uticaja na životnu sredinu kojom će se definisati mjere u toku izvođenja radova i funkcionisanja luke.

Godišnji prihod koji ostvaruje koncesionar od iznajmljivanja vezova postojećim korisnicima vezova iznosiće ne manje od 60.000 eura, dok je fiksni dio koncesione naknade definisan u iznosu od 12.000 eura godišnje.

Send this to a friend