Ekonomija

Lekić traži skidanje oznake tajnosti sa spornih ugovora koji su sklapani u rudniku

Milan Lekić

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić tražio je skidanje oznake tajnosti sa spornih ugovora koji su sklapani u rudniku.

“Imajući u vidu medijske napise koji su, u proteklih nekoliko dana, tretirali temu angažovanja mehanizacije trećih lica za potrebe Rudnika uglja AD Pljevlja – konkretno od firme „Atlas Montenegro” iz Nikšića, prije svega, želim kao izvršni direktor i doskorašnji odbornik u Skupštini opštine Pljevlja gdje sam nebrojeno puta do sada djelovao u istom pravcu a sve zarad transparentnog funkcionisanja državne uprave, institucija i kompanija u vlasništvu države, da izrazim apsolutno razumijevanje za ovaj vid aktivnosti, da pozdravim interesovanje Akcije za socijalnu pravdu (ASP), kao i da ohrabrim njihove kolege iz nevladinog sektora, ali i medija, da nastave sa ispitivanjem zakonitosti poslovanja društveno odgovornih kompanija kakav je Rudnik uglja, pri čemu je apsolutno nebitno da li je riječ o prošlim ili aktuelnom rukovodstvu kompanija”, navodi Lekić.

Kada je riječ o konkretnom ugovoru koji se danima unazad problematizuje, ističe da je po srijedi poslovni aranžman prethodnog rukovodstva Rudnika uglja, koji ima status poslovne tajne.

“Zbog činjenice da novo rukovodstvo Rudnika uglja nedvosmisleno stoji na principu poštovanja pravnih akata kompanije, uvažavajući načelo legaliteta i pravne sigurnosti, lično sam inicirao da Sektor za pravne, kadrovske i opšte poslove, konsultuje Odbor direktora po ovom pitanju, kao jedini organ u kompaniji koji je nadležan da preispita tajnost nekog ugovora, jer Rudnik uglja ubuduće ne smije selektivno primjenjivati zakon i druge pravne akte, već dosledno i u svakoj situaciji, pa i u pogledu skidanja oznake tajnosti”, navodi Lekić.

Međutim, ističe, kako bi se definitivno stavila tačka na prirodu ugovora ove kompanije i firme „Atlas Montenegro“, a sve u cilju apsolutnog rasvjetljavanja ovog slučaja i svih narednih u kojima postoje potencijalni elementi korupcije, kaže da je iskoristio svoje pravo kao izvršni direktor i uputio preporuku Odboru direktora da skine oznaku tajnosti sa konkretnog ugovora.

“Time sam dodatno motivisao kolege iz Odbora da učinimo sve u pravcu konačne demistifikacije poslovnog odnosa naše kompanije sa nikšićkom firmom. Na ovaj način, ali i kroz buduće aktivnosti o kojima ćete biti blagovremno informisani, novi menadžment potvrđuje svoju beskompromisnost i nultu toleranciju prema bilo kakvom potencijalnom obliku korupcije u našoj kompaniji”, kazao je Lekić.

Na kraju je saopštio i lični stav kada je u pitanju angažovanje mehanizacije trećih lica za potrebe kompanije.

“Nisam izričiti protivnik takvih odluka rukovodstva, naravno, ukoliko su one opravdane. Međutim, takvi ugovori ne smiju da se kriju od očiju javnosti, niti smiju da se sklapaju na štetu kompanije. S druge strane, ličnog sam mišljenja da Rudnik uglja mora da poveća kapacitete svoje mehanizacije, na čemu ću intenzivno raditi u vremenu trajanja svog mandata”, zaključio je Lekić.

Send this to a friend