Ekonomija

Leković: Raičević od Skupštinske službe preuzeo i dijeljenje skupštinskog materijala, vodi se frazom Opština to sam ja

Raduje me prije svega činjenica da je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević konačno, nakon tri i po godine skrivanja iza leđa opštinske administracije smogao hrabrosti da potpiše sopstveno saopštenje i odgovori na navode i tvrdnje koje sam u svom obraćanju naveo. Kada su u pitanju „darovi“ predsjedniče Opštine, vodiću se onom Homerovom „bojim se Danajaca i kad darove nose”, pa kako tada tako i sada Vam se ljubazno zahvaljujem, ističući da nijeste Vi zaduženi za podjelu poslovnika i statuta, već je to u opisu posla skupštinske službe, odnosno prvog čovjeka zakonodavnog doma, poručio je predsjednik kluba odbornika Demokrata u SO Bar Momčilo Leković.

<<<BFC sertifikat učiniće Bar konkurentnijom i poželjnom destinacijom za biznis i ulaganja<<<

“Međutim, iako mi je sasvim jasno da Vaša uzurpacija nadležnosti ne poznaje granice, što potvrđuje dijeljenje poslovnika i statuta po skupštinskim salama, da preuzimanje nadležnosti i zasluga kompletne opštinske i skupštinske administracije smatra te zlikujete nadležnosti skupštine od nadležnosti opštine, ipak me jako zabrinjava osionost koju ispoljavate formiranjem tzv. “Savjeta za ekonomski razvoj”, samo nekoliko mjeseci prije održavanja l potpuno normalnim, da ne raokalnih izbora, pri čemu ga afirmišete upravo na dan posjete šefa Vaše partije našoj opštini”, navodi Leković.

Ukoliko je tačno da Savjet za ekonomski razvoj ima zadatke koji su usmjereni na identifikovanje potreba za rješavanje problema poslovne zajednice radi podsticanja razvoja privrede ali i animiranje zajednice da učestvuje u kreiranju strateških razvojnih dokumenata i projekata u opštini Bar, Leković pita Raičevića, “gdje je bio do sada i zašto je već tri i po godine sputavao kreiranje strateški razvojnih planova i dokumenata, neformiranjem Savjeta za ekonomski razvoj u Opštini Bar, odnosno njegovim formiranjem na samom kraju svog mandata”?

“I gospodine Raičeviću, da se razumijemo, tako mi Vaše brige za članove savjeta. Upravo ste ih Vi Vašim paušalnim izborom, u samom startu zloupotrijebili, politizovali i degradirali. A s obzirom da se u nedostatku argumenata pozivate na ostale opštine u Crnoj Gori, informisaću Vas da su neke od opština odnosno skupština opština svojevremeno raspisivale javne pozive za izbor članova ovakvih savjeta. Dok za razliku od takve prakse, ne dajući priliku svima, Vi ste neke od njih, ponavljam neke, birali na osnovu funkcije koju pokrivaju Vašoj matičnoj partiji ili ličnog prijateljstva”, dodaje Leković.

Leković je pitao  Raičevića na osnovu kojih zakonsih utemeljenja samoinicijativno formira Savjete u ime opštine.

“Lavina teških i lično osionih riječi koje ste mi u svom obraćanju uputili ne mogu prekriti činjenicu da mi nijeste odgovorili na prosto pitanje na osnovu kojeg to zakonskog i statutarnog utemljenja Vi kao Predsjednik Opštine možete da umjesto Skupštine opštine Bar samoinicijativno formirate savjete, izmišljate nazive i birate članove tih savjeta predstavljajući ih u ime kompletne Opštine, kao da ih je birala skupština”, pita Leković.

Leković smatra da se Raičević poistovjetio sa frazom francuskog kralja Luja XIV.

“Na kraju, iako razumijem nervozu, izazvanu koalicionim problemima koje imate, a prije svega izazvanu neusvajanjem Vašeg izvještaja o radu i završnog računa, kao i problemima koje imate na održavanju reda u Vašoj sopstvenoj opštinskoj administaciji, to Vam ne daje za pravo da frazu francuskog kralja Luj XIV Država to sam ja, pretvorite u frazu Dušana Raičevića, Opština, to sam ja”, zaključuje Leković.

Send this to a friend