Ekonomija

Liberalno tumačenje Apelacionog suda koštalo državu 12 miliona?

Ilustracija

Državno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje postalo je žrtva pravne zavrzlame koja će ovu kompaniju i crnogorske građane koštati 12 miliona eura.

Toliko Regionalni vodovod treba da plati Štrabagu, nakon što je Apelacioni sud prihvatio odluku Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne trgovinske arbitraže (MTK) u Parizu i presudio u korist austrijske kompanije, birajući od dva moguća rješenja ono koje ide u susret “tendencijama u uporednom arbitražnom pravu” i primjenjujući takozvanu opciju “spašavanja” nepotpune arbitražne klauzule.

Privredni sud, kao prvostepeni organ u ovom sporu, imao je drugačiji stav, pa je u četiri navrata odbio da prizna odluku arbitražne institucije, budući da u ugovoru nije navedeno pred kojim će sudom eventualni spor biti rješavan, dakle u kojem se MTK uopšte ne pominje, ali je Apelacioni sud odbio tri njegove odluke, a četvrtu preinačio, presuđujući u korist Štrabaga i stavljajući tačku na višegodišnji spor između crnogorskog državnog preduzeća i austrijske kompanije.

Regionalni vodovod je 2008. godine zaključio ugovor sa austrijskim Štrabagom po kojem je ova kompanija trebalo da uradi južni i kopneni krak RV. Štrabag, međutim, nije ispoštovao rokove, pa je nakon višemjesečnog kašnjenja ugovor raskinut krajem 2009. godine. Predstavnici Štrabaga su 2010. godine pokrenuli spor, upućujući zahtjev za njegovo pokretanje Međunarodnom arbitražnom sudu Međunarodne trgovinske komore u Parizu, koji je u martu 2013. presudio u njihovu korist. Regionalni vodovod nije priznao odluku iz Pariza, jer se ugovorom nije obavezao da eventualni spor bude vođen pred MTK. Međutim, austrijska kompanija je 2014. godine pokrenula spor pred domaćim sudovima o priznavanju odluka arbitražnog suda, pa je čitav slučaj dospio do Privrednog i Apelacionog suda koji su o ovom slučaju imali potpuno različita pravna tumačenja i odluke.

Zakonsko uporište za odbijanje priznavanja odluke iz Pariza, Privredni sud je našao u činjenici da u Ugovoru između Regionalnog vodovoda i Štrabaga nigdje nije precizirano pred kojom će se arbitražnom institucijom voditi spor, ukoliko do njega dođe.

Za razliku od ovog, Apelacioni sud je imao drugačiji stav. Priznao je odluku Međunarodnog arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore u Parizu, te konstatovao da je Regionalni vodovod propustio da u “podacima u Ugovoru unese odredbu kojom imenuje arbitražnu instituciju, a Štrabag je propustio da uoči da te odredbe nema”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trece Oko
Gost
Trece Oko

Advokatska kancelarija koja je pravila Ugovor je najodgovoornija za ovu tragediju . Specijaln tuzilastvo ce imati ovdje posla jer ovo je sramota za jednu drzavu !

Savo
Gost
Savo

Ima li ko da je iz drzavne sluzbe dobio otkaz, zato sto se sudi do besvijesti, a zna da ce parnicu izgubiti. Pravnici iz drzavne sluzbe ceraju postupak do najjace instance, a znaju da postupak ne mogu dobiti. Tako ostete budzet za neke pare, ali oni sankcije ne trpe. Da su kod privatnika i otkaz i naknadu stete firmi bi… Više »

Ubi ovaj vjetar
Gost
Ubi ovaj vjetar

E koliko pravnika na ovim portalima blago nama. A jel neko razmisljao o tome ako arbitraza nije nadlezna zasto je Regionalni vodovod usao u spor pred MTK. Proslo je vrijeme izgubio sam spor al briga me necu da platim. Da se nadamo da cemo da naucimo da se ugovorima zastitimo a ne da “zaboravimo” nesto pa onda nam je neko… Više »

sef
Gost
sef

Pa koliko sam citao o ovom slucaju RV je odmah istakao prigovor nenadleznosti pred MTK, ali je prigovor odbijen.

Mariood kolega
Gost
Mariood kolega

Dali neko moze dati podatke ovih “CG pameti”koji svesno idu protiv svoje drzave,jer su “pametniji”od kolega iz Privrednog suda.Dajte imenom i prezimenom te “mozgove”naravno KORUMPIRANE,koliko li ce im Srabak TAJNIM KANALIMA,OSVJEZITI KUCNI BUDZET.E zastidnici svoga maha,slozni ste kad VIDITE INTERES pa makar i po dzepu poreskih obveznika CG.Sto mislite gospodo da cete “vjecno”biti tu dje ste,i da cete biti “zasticeni”kao… Više »

BOKA KO.
Gost
BOKA KO.

Kada ima BRAVA od naroda neka svi placamo..Umjesto da neko ko je na sve ovo stavio potpis zavrsi dozivotno u zatvor VI lijepo gradjanima udrite po dzepu…Tako je najbezbolnije da bi sacuvali one koji su sve ovo zakuvali..
Pi SRAMOTE LJUDSKE

Dug3,4milijarde
Gost
Dug3,4milijarde

Postoji izreka – Dva pravnika, tri mišljenja! Kod nas, obično, postoji pravilo – po džepu gradjana!

Send this to a friend