Ekonomija

Liu Đin: Unaprijediti ekonomsku i trgovinsku saradnju Crne Gore i Kine

Tradicionalni odnosi između Kine i Crne Gore su prijateljski, a ekonomska i trgovinska saradnja između dvije zemlje teku uspješno, dok još postoji potencijal da se dodatno unaprijede, ocijenio je ambasador Kine Liu Đin na današnjem sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem.

Iz Ambasade Kine su saopštili da je kineski predsjednik Si Đinping na Samitu lidera Kina-zemalja Centralne i Istočne Evrope CIE istakao da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja CIE uvozi robe u iznosu više od 170 milijardi američkih dolara i nastoji da udvostruči vrijednost uvoza poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja.

“Ovo je dobra prilika za Crnu Goru”, naglasili su u Ambasadi.

Kako su dodali, ministar je u ime Vlade Crne Gore početkom juna prisustvovao drugom Kina-CIZ Expo-u i objavio je pozitivnu poruku o saradnji.

“Crna Gora je aktivan učesnik u Mehanizmu saradnje između Kine i zemalja CIE, kineska strana je spremna da dalje proširi bilateralnu saradnju na ekonomskom, trgovinskom i turističkom polju kroz bilateralni i ovaj Mehanizam sa crnogorskom stranom”, naveli su.

Milatović je zahvalio Kini za pružanje vakcina Crnoj Gori u borbi protiv pandemije, naglasivši da je tradicionalno prijateljstvo dvije države u potpunosti dokazano.

“Vlada Crne Gore pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Kinom i spremna je da aktivno učestvuje u Mehanizmu saradnje između Kine i zemalja CIE i da dalje proširi razmjenu sa Kinom u oblastima ekonomije, trgovine, turizma i poljoprivrede. Crnogorska strana će ojačati promociju za više kineskih investicija”, zaključuju u kineskoj ambasadi.

Send this to a friend