Ekonomija

Lopičić: Poslodavci treba da stimulišu mlade da ostanu u Crnoj Gori

Poslodavci u Crnoj Gori, govoreći o svim djelatnostima, treba da se trude da stimulišu studente tj. mlade ljude da ostanu u Crnoj Gori, poručila je članica OO SDP Cetinje Jelena Lopičić.

Ona je u ime partije reagovala na izjavu suvlasnika hotelske grupe Montenegro stars i predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarka Radulovića koji je za CdM kazao da radne snage u turizmu nedostaje, ali su radnici u Crnoj Gori spremni da se žale kako su im plate male, a neće da rade prekovreno kako bi zaradili i više od hiljadu eura.

“Na koji način? Upravo tako što će im ponuditi posao koji uključuje normalne  uslove rada, pristojnu platu i zakonom propisano odgovarajuće radno vrijeme. Poslodavci treba da se zalažu za omladinu, da se bore svim snagama da svo znanje i vještine koje mladi ljudi stiču – ostave u svojoj zemlji. Zar to nije višestruka, pozitivna korist kako za poslodavca i radnika tako i za državu”, upitala je Lopičić.

Kako je dodala, poučeni teškom borbom za pristojne životne uslove koju su vodili naši roditelji, omladina se vrlo rano osvjestila po pitanju logičkog razmišljanja, rezonovanja poslovnih ponuda, kalkulacije pristojne plate i realnog prosudjivanja.

“Kažete da nudite 16 sati rada i noćne smjene kako bi radnik pristojno zaradio? Puno radno vrijeme + prekovremeni rad.Nije život dobar ako se preživljava od plate nego ako se živi od plate. Umjesto da se stimuliše domaća radna snaga i da se makar neko osvrne na budućnost mladih u Crnoj Gori – rješenje se pronalazi u apelu upućenom Vladi i Ministarstvu vanjskih poslova da se ‘’omekša’’ vizni režim kako bismo uvozili radnu snagu. Koliko je to ponizna poruka za sve mlade osobe u Crnoj Gori”, ističe ona.

Lopčić naglašaca da je u par navrata, gospodin Radulovićizjavio da treba da dođe do sinergije svih turističkih subjekata i radnka u sektoru turizma i ugostiteljstva, da svi treba zajedničkim snagama udruženo da djelujemo kako bi se turizam, privredna grana od koje stanovništvo Crne Gore preživljava, uspješno razvijao.

“Gdje smo tačno mi, crnogorska omladina, u tim zajedničkim snagama? Na listi poslije Fipinaca i Pakistanaca”, pita ona.

Lopićić tvrdi da onima koji u crnogorskoj mladosti ne vide nikakav potencijal, sa stanovišta mlade osobe,studenta i turizmologa – nema da poručim apsolutno ništa.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milos
Gost
milos

dobro je da nam velike firme vode i kondukteri . . . . .

Fikus
Gost
Fikus

Da se primijetiti da stanke priprema a jecka ,jana, maja štambiljaju

Minja
Gost
Minja

Niste tako zborili dok je u SDP Raduovic bio. Nego ste se redovno brćkali tamo.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Slika vam je za Pulitzerovu nagradu.

Mirko
Gost
Mirko

Stimuliši ti Jeco kad otvoriš firmu, kakve budalaštine

Dembele
Gost
Dembele

Bice da je bivsi dofer otvorio Splendid? A makse. OVj je svaka na mjestu. Ovaj nudi da s eradi po 16 sati a za iste pare u EU radis 8 sati. Svaka cast ovo j omladini sot stisne petlju i ode vani. Nadam se da c ei moja djeca isto tako uraditi, a ne da budu robovi ovim nepismenim koji… Više »

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Nije on bio sofer, bio je kondukter jer nije imao dozvolu autobus da vozi

Kiren
Gost
Kiren

Murabi, pojma nemas

dule
Gost
dule

Ovdje mi ovi direktori da smicu uzimaju pare. Pogledaj plate direktorima u drzavnim firmamam izadju oko 2000, plus se ugrade u tendere, svako malo sebi isplate neke stimulanse, razni projekti, sluzbena kola i ruckovi, sluzbeni tel. Od plate ne potrosi nista, njima banja. Da firme dje rade drze radnici na svoja pleca, rade za 400-500e i to pricaju da je… Više »

e viva
Gost
e viva

bas njih briga za mlade ljude njima je bitno da oni kradu pare iz cg a djecu salju u inostranstvo da zive i rade.a Mladi neka se snalaze i neka idu ljeti u budvu da ih iskoriscavaju RADULOVIC I OSTALI BIZNISMENI SA SUMNJIVIM KAPITALOM.ALI DOCI CE DAN DA SE ISPITA PORIJEKLO NJIHOVE IMOVINE KAD TAD

Bnjj
Gost
Bnjj

Nažalost u CG je značajan broj vlasnika kapitala kao Radulović na riječima ti su patriote i rodoljubi samo što neće da plate svoje građane sve je laž u CG

dule
Gost
dule

eto tako, ziva istina.

Lopovi
Gost
Lopovi

Stimulisu kad sam se zaposlio plata mi je bila 750e imao sam 19 godina sada imam 33 i platu od 630e presla firma u privatne ruke vise radim nemam odmor i sve to za manje para.

Radosav72
Gost
Radosav72

Tako je Jelena, ali realnost je da imamo poslodavce ka ” gospodina” Radulovica iz splendida….

rzv
Gost
rzv

Otvori firmu Jelena pa stimulisi.
Posten poslodavac jedva skupi da i ove plate podijeli

Nera
Gost
Nera

Možda si ti i u pravu rzv.
Ali vidimo da vlasnik hotela Vile Oliva poslije svake sezone kupi po još jedan ili dva hotela od po 1000 kreveta i kaže da ovaj sistem ne valja ništa ?
Uzgred plate su i tamo kao i u ostalim hotelima.

Dzmz
Gost
Dzmz

Ne mislim na turizam, nazalost ne radim u tpj oblasti.

Send this to a friend