Ekonomija

LP: Ispitati da li Voli i drugi trgovci krše Zakon o neradnoj nedjelji

Liberalna partija poziva nadležne organe da spovedu kontrolu mogućeg kršenja Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom.

<<<Dva marketa kompanije Voli radiće subotom do ponoći, IDEA, Aroma i Conto kao i do sada<<<<

“Kako je trgovački lanac Voli medijski već najavio da će radnici morati da rade subotom do ponoći, kako bi očigledno nadoknadili neradni dan nedjeljom, jasno je da se svrha norme koja je revoluconarna za crnogorsko zakonodavstvo, radnička prava i socijalni položaj zapošljenih, može dovesti u pitanje a ovo izazvati lančanu reakciju i ostalih trgovina”, kazala je Dubravka Vujičić, potpredsjednica Liberalne partije.

Isto tako, dodaje ona, drugi zakoni koji propisuju zaštitu radničkih prava i prava poslodavaca mogu prepoznati u ovome elemente ponašanje koje je obmanjujuće i koje je zloupotreba prava, odnosno pokušaj da se pronađu pravne praznine.

“Na taj način će da se potpuno obesmisli duh zakona i suština ideje kojom smo se vodili kada smo usvajali ovakvu normu i propisali da trgovine ne mogu raditi nedjeljom. Ideja zaštite radnika, omogućavanja slobodnog dana koji je zakonska obaveza, pružanje mogućnosti da radnik provede vrijeme sa svojom porodicom i da svaki čovjek u Crnoj Gori mora imati predviđeno vrijeme za sopstvene potrebe, odmor, lični mir i sreću”, navodi Vujičić.

LP je uvjerena da će se kroz javni dijalog jasno profilisati odgovori koji će biti apolutno u skladu sa zakonskom odredbom ali i sa duhom i suštinom zakona i da nijedan radnik ili radnica neće biti uskraćen da uživa svoje pravo na slobodan dan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daky
Gost
Daky

Krsi se zakon i te kako u subotu se radi 3 sata video po smjeni…. Gde je inspekcija gde je sindikat?

Hikmet
Gost
Hikmet

Subota se radi samo do podne. To je naredni korak koji moramo preduzeti. Vikend nije samo nedelja.

Marija
Gost
Marija

I ovo žele da izigraju i radnici da u neđelju,navodno slobodan dan,dođu kući u zoru,poslije posla.

turo
Gost
turo

Hvala bogu da je neko javno progovorio. Svaka vama cast liberli, samo da ovo ne ostane mrtvo slovo.

Send this to a friend