Ekonomija

Marković: Luka Bar predstavlja ogromnu ekonomsku šansu Crne Gore

Marković u Dubrovniku

Ekonomsku saradnju između Kine i 16 država Evrope trebalo bi ojačati, poručeno je danas sa Samita 16+1 u Dubrovniku. Premijer Duško Marković je kazao da je Crna Gora u intenzivnoj fazi razvoja, sa čvrstom vizijom u skladu sa prioritetima i opredjeljenjima. On je posebno istakao da Luka Bar predstavlja ogromnu ekonomsku i investicionu šansu Crne Gore.

<<<Marković poziva kompanije iz regiona da se uključe u izgradnju autoputa Bar-Boljare<<<

“Saradnju zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom, u okviru Mehanizma „16+1“ smatramo uspješnom i značajnom i sa potencijalima koje treba iskoristiti”, kazao je Marković.

Na Osmom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Marković je ukazao na značajne ekonomske parametre razvoja i istakao da Crna Gora posvećeno ispunjava evropsku agendu te da se nalazi u odmaklim pregovorima o pristupanju Uniji.

“Kao zemlja koja pristupa EU, sa pažnjom i uvažavanjem pratimo i strateški dijalog i saradnju između EU i Kine”, rekao je premijer.

On je podsjetio da se značajan dio razvojne politike Crne Gore zasniva na unapređenju infrastrukture i povezivanju, direktnim stranim investicijama, razvijanju energetike zasnovane na obnovljivim izvorima, turizmu, poljoprivredi, potenciranju razvoja malih i srednjih preduzeća…

“Saradnju na ovim poljima u okviru 16+1 smatramo vrijednom i značajnom”, kazao je premijer Marković.

Govoreći o infrastrukturi i povezivanju, premijer je akcenat stavio na Luku Bar. Potencijale ovog strateškog resursa Crna Gora želi iskoristiti i staviti na raspolaganje trgovinskoj razmjeni između Evrope i Azije, odnosno EU i Kine.

“Ova luka predstavlja ogromnu ekonomsku i investicionu šansu i može biti vrlo upotrebljivo pomorsko i saobraćajno čvorište u ostvarivanju ciljeva u onome što smo prepoznali i u “Dubrovačkim smjernicama” – važnost inicijative “Pojas i Put” i EU Strategije povezivanja Evrope i Azije i uvećanja sinergije među njima”, precizirao je Marković.

Osvrnuo se i na najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, i završetak prve dionice autoputa, koju  Crna Gora realizuje sa kineskim partnerima. Premijer je rekao da smo u završnoj fazi izgradnje ovog segmenta, te da Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa, do granice sa Srbijom.

<<<Premijeri se prvo fotografisali, a zatim prošetali Stradunom<<<

Uporedo sa aktuelnim radovima na prioritetnoj dionici, dodao je Marković, intenziviramo aktivnosti u pravcu početka realizacije sljedeće dvije dionice za koje su već kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbijeđena bespovratna sredstva u iznosu od 5,49 miliona eura. Taj novac je namijenjen za pripremu idejnih projekata i pratećih elaborata uticaja na zaštitu životne sredine i društvo, i realizacija ovih aktivnosti je u toku.

“Neka ovo bude poziv kompanijama iz vaših zemalja da iskažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom Crne Gore kroz model privatno-javnog partnerstva, kao što imamo i interesovanje kineskih kompanija”, rekao je premijer.

On je zahvalio zemljama učesnicama 16+1 na podršci inicijativi našeg Ministarstva kulture da se ispita mogućnost da u Crnoj Gori bude otvoren 16+1 hab kreativnih industrija.

“Glavni cilj ove inicijative je stvaranje uslova za rad i smještaj umjetnika iz 16 + 1 zemalja, koji će im omogućiti da u okviru svojevrsne rezidencijalne platforme, u jednom od crnogorskih gradova, u inspirativnom ambijentu i atmosferi razmjene ideja i saradnje, stvaraju nove kreativne proizvode”, naglasio je Marković.

<<<Marković i Plenković: Da rješavamo otvorena pitanja, a ne da ih arhiviramo<<<

Šefovi vlada država Centralne i Istočne Evrope i Kine pozdravili su dosadašnju saradnju ostvarenu kroz Mehanizam 16+1 i iskazali snažnu zainteresovanost za nastavak i jačanje međusobnih odnosa. Posebno je naglašena važnost saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, turizma kao i finansija i digitalizacije.

Predsjednik Državnog savjeta NR Kine Li Kećijang, sa kojim će se premijer Marković sastati kasnije danas, kazao je da je potvrđena važnost saradnje unutar 16+1 a posebno saradnje EU i Kine. Dodao je da vjeruje da će saradnja unutar 16+1 doprinijeti većoj ravnotezi razvoja u Evropi te da očekuje da će do naredne godine biti ostavren cilj u trgovinskoj razmjeni od 100 milijardi dolara.

Na skupu je pozdravljena Grčka kao nova punopravna učesnica Mehanizma saradnje Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Marković se ranije danas sastao sa kolegama iz Slovenije Marjanom Šarecom, Srbije Anom Brnabić, Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i Bugarske Bojkom Borisovim.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovana Anders
Gost
Jovana Anders

Nikad nebi predala svoju zemlju tudima. Cim druga zemlja drzi prst na nas, izgubile smo. Crna Gora ima toliko blago. Najjaci smo kroz nas turizam. Pare treba investirati u nas narod da dobiju posao. Nase prirodne resurse i infrastrukture treba ojacati.Mi imamo toliko zdravu hranu. To treba za inostranstvo eksportirati. Vodu ne smijemo nikome davati, jer nasa voda je najzrdavija… Više »

Mornar
Gost
Mornar

Da,,tacno je da je odlicno pozicionirana u regionu ali kadar i ljudi koji vode luku i pored nje marinu mora da se mijenjaju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo private a nista ne radite sve unististe nidje posla

Krasnic
Gost
Krasnic

Jedino je sansa bila kada je Srbija imala neki interes, a posto su i oni sada presli na Solun, kao i Kinezi, budi uzgred receno, koji su vlasnici gotovo cijele luke … Stvarno me interesije kome je interes da ide tamo, niti Srbima, niti Hrvatima, niti Albancima a ni Bosancima… Jel ima neko ikakvu ideju ko bi vise uopste gurao… Više »

LSCG
Gost
LSCG

Srbija ima ugovor sa lukon Solun,50 godina i vise.To je najnepovoljniji ugovor koji je Grcka potipsala “u korist svoje stete:”.Sansa Luke Bar je odavno propustena kao i mjesto Jugooceanije i Prekookeanske plividbe,na mapi svjetskih pomorskih kompanija.Steta i velika sramota.Ali…..

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Od kad postoji Luka Bar, a odkad se ovo prica, a sto se cinjelo do sad ?

EX-YU
Gost
EX-YU

Još je to ostalo da prodate i da postanemo robovi i sluge strancima!!!!

mojsilović
Gost
mojsilović

A bokje i strancima nego ovim “domaćima” izdajnicima svega crnogorskog.

MiLo
Gost
MiLo

Ma kako vas vise noje sramota i jedne i druge nazivate se izdajnicima i to brat brata i sve zarad nerazumijevanja politike(shvatite i jedni i drugi volite CG ali imate razlicita vidjenaj zarad politicara koji vam projektuju stvarnost). Vasa stvarnost je da zivite lose zarad ti istih politicara koji vam ne obecavaju da ce nesto korisno uraditi za svog mandata… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Nema ođe sreće dok se ne istražimo, pogledaj nam ministarstva sve bošnjak do bošnjaka, preśednik je promjenio tri vjere i četiri ideologije, veljović ima 7 pomoćnika i 5 savjetnika u kojoj zemlji, čijoj? Nema mira niti će ga biti bez socijalne pravde. To je tako i tu ništa ne možeš promijeniti a meni je miliji rhom crni ciganin od bilo… Više »

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Marković: Luka Bar predstavlja ogromnu ekonomsku šansu Crne Gore! Ovo sam čuo u zadnjih 30 godina jedno 50 puta. I sve je grđe…

Provokator
Gost
Provokator

80 godina kada je luka najbolje radila i tada je pitanje bilo da odrzi rentabilnost. Luka nije dovoljno, mora da prati infrakstruktura… Kamioni koji bi dosli u Luku juna do sept treba im samo 1h od sutomora do bara…. Da ne govorim da je zeljeznica u stanju raspada… Luka treba da se u kompletu sa zeljeznicom i da se napravi… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Điva Istina!

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Za Luku treba veca ekonomija. Najbolje da je rentiramo onome kome treba da luka Srbij8, Madjarkoj Austriji. Kada bi se te ek9nomije nakacile luka ne bi imala problema

KLM
Gost
KLM

Malo koga u okruzenju ova luka zanima a bez toga nema rabote

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve zemlje dovedose makar neku fabriku a ovi nasi nista samo prave stanove

mojsilović
Gost
mojsilović

Prijatelju, ne znam nijednog kupca neke novogradnje a da se nije požalio na fušeraj, slabu instalaciju, jeftine materijale đe otpadaju sa zidova i plafona, neriješenu kanalizaciju itd.

Peka
Gost
Peka

Uskoro, kada Kina preuzme kompletan svijet od Amerike, što je neminovno, plašim se da ćemo svi žaliti za manjim zlom -Amerikom. Kina je već odavno surova kapitalistička zemlja i naši potomci koji će neminovno raditi za kineske kompanije ovdje će osjetiti to na svojoj koži. Za ove na vlasti svakako nema zime, oni su zaštićeni

Bnjj
Gost
Bnjj

Muslim da oni nece pteuzet svijet jer je anglosaksonska civilizacija veca plus EU,Japan,Koreja to 60%amozda i vise planete

mojsilović
Gost
mojsilović

Oni da mogu šta preuzet oni bi istraživali i ne bi falsifikovali i pravili kopije u čemu su prvi. Otkad su barut izmislili nikakav oni više nauci nijesu napravili doprinos a i barut da nijesu otkrili bolje bi nam svima bilo nego su morali jer na sablju ih je Japan tukao i držao kao robove. I kod njih da nas… Više »

Bebin sendvicar
Gost
Bebin sendvicar

A sta Milo rece prije nekoliko dana

Jovanka
Gost
Jovanka

Je li ovo +1 prevodioc za Markovica?

Vesko
Gost
Vesko

Daj, Joke, ne zezaj, pusti vise čovjeka na miru.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ahaha aj ocu vala i meni je dosadilo, ali neke istine su toliko ocigledne da ih treba stalno ponavljati.

Send this to a friend