Ekonomija

Luka Bar za devet mjeseci ostvarila više od osam miliona prihoda

Odbor direktora Luka Bar AD je na sjednici održanoj 30.oktobra, usvojio Izvještaj o poslovanju za devet mjeseci 2020.godine, uz konstataciju da je, velikim zalaganjem svih zaposlenih, upravljačke i rukovodeće strukture, nastavljen pozitivan trend poslovanja iz 2019.i prvih šest mjeseci ove godine, saopšteno je iz Luke Bar.

“Luka Bar AD je, u periodu 01.01-30.09.2020.godine, ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 8.041.505 eura, koji su, u odnosu na ostvarene u uporednom periodu prethodne godine, veći za 1.095.193 eura ili 16 odsto, dok su ukupni rashodi iskazani u iznosu od 6.639.263 eura i, u odnosu na isti period prethodne godine, manji za 33.010 eura odnosno 0,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Luka Bar AD je, kako su rekli, u ovom periodu ostvarilo dobitak od 1.402.243 eura dok je u istom periodu prethodne godine ostvaren dobitak u iznosu od 274.039 eura.

“U samoj strukturi prihoda je evidentno da je došlo do ostvarenja najvećeg dijela dobiti na bazi poslovnih aktivnosti ( 1.115.488 eura). U ovom periodu pretovareno je ukupno 1.236.555 t tereta, što je za devet odsto ili 104.372 tona više u odnosu na isti period prethodne godine, i na nivou je pretovara definisanog Biznis planom za 2020.godinu.

Podaci po osnovu ukupno ostvarenog pretovara u odnosu na planirani Biznis planom i iskazanog rezultata poslovanja ukazuju na nastavak uspostavljenog trenda ostvarivanja pozitivnog poslovnog rezultata i u periodu pandemije virusa korona, koji je imao izuzetne negativne implikacije na privredne tokove u Crnoj Gori i na globalnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naglasili, za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine, poboljšani su pokazatelji likvidnosti i ekonomičnosti, što ukazuje na unapređenje finansijske pozicije i potencijala Društva.

“Luka Bar je u 2020. nastavila investicioni ciklus, započet sredinom 2019.godine, sa ciljem minimizacije ograničenja efikasnosti poslovanja u domenima lučke infrastrukture, lučke suprastrukture i lučke mehanizacije i ispunjenja preduslova za dalji razvoj djelatnosti, povišenje stepena iskorišćenosti postojećih i razvoj novih kapaciteta.

Na osnovu raspoloživih poslovnih podataka i najave poslova do kraja ove godne, može se sa sigurnošću zaključiti da će, bez obzira na sve negativne okolnosti izazvane aktuelnom pandemijom, Luka Bar AD 2020.godinu okončati pozitivnim rezultatom i uspješnom realizacijom Biznis plana”, kazali su iz Luke Bar.

Kako zaključuju, odlukom da se uplatom iznosa od 25.000,00 eura Opštoj bolnici u Baru pomogne u kupovini specijalnog skenera, Luka Bar AD je nastavila sa dobrom praksom društveno odgovornog ponašanja, koje je već više puta iskazano tokom ove godine, kroz donacije Opštoj bolnici u Baru i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

 

 

Send this to a friend