Ekonomija

Luka Kotor da ograniči veličinu i broj brodova koji borave u akvatorijumu

Luka Kotor, foto: BokaNews

Luka Kotor treba da ima ograničenja  kada je riječ o veličini i broju brodova koji borave u akvatarijumu, odnosno luci Kotor, poručuje UO Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Kotor.

Oni su se oglasili povodom projekta Luke Kotor za postavljanje samostalnog odbojnika za privez kruzera – “Pilon“, u nastavku Luže, odnosno pravljenja noseće konstrukcije za bitvu za privez brodskih konopa, kao i postavljanja dvije bove za privez broda na sidrištu br.1 ispod Pomorskog fakulteta.

Ovim projektima se kako kažu, na pomenutim pozicijama, omogućava vez mega kruzera, dužine od oko 340 metara, širine oko 45 metara, sa gazom od oko osam metara i visine od vodene linije do vrha glavnog jarbola broda od oko 40 metara. Ovi mega kruzeri imaju 100.000-150.000 BRT-a, što, kako dodaju, praktično znači da se omogućava vez brodova bez ikakvih ograničenja.

“Ovim projektima se u akvatorijumu drastično smanjuje maneverski prostor za mega kruzere, čime se enormno povećava rizik od pomorskih udesa, uključujući i rizik od zagađenja morske okoline. Ovim Luka Kotor, kao glavni nosilac odgovornosti za “siguran vez” broda, unaprijed pristaje na ovaj vrlo realan i enorman rizik a time i na plaćanje enrmnih odšteta. Projektovano i postojeće tehničko stanje Luže je vrlo upitno za vez mega kruzera. Pored same konstrukcije ovo se odnosi i na postojeće bitve za privez odnosno njihovu max. poteznu silu kao i na njihove pozicije i broj”, napominju iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Kotor

Dodaju da je postojeća dubina uz Lužu, za koju garantuje Luka Kotor, za vez mega kruzera  upitna a svako povećanje dubine dovodi u pitanje statiku same Luže odnosno siguran vez broda.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Turbo Supra
Gost
Turbo Supra

Neka dodju u Herceg Novi,mi imamo mjesta za sve te koje kotor ne zeli.

Master
Gost
Master

U prilog misljenju Udruzenja pomorskih kapetana jedan od aspekata: Da li je neko bio blizu kod veza broda narocito na rivi kada rade trasteri za privez ili odvez broda . Tada cijela riva podrhtava. Sto se tada desava? Pritisak strujanja morske vode kaja udara u obalu ili je odvlaci stvara podrivanje obale, a posledice toga su vec vidljiva ostecenja, koja… Više »

Profesionalac
Gost
Profesionalac

Obracanje Udruzenja pomorskih kapetanaa povodom namjere da je luka Kotor donijela, odnosno Izvrsni odbor donio odluku da produzi operativnu obalu i postavi pilone i/ili bove za privez mega kruzera kod mene je dotatno izazvalo vise aspekata sa stanovista opravdanosti ovakvog projekta. Da li je moguce da se luka Kotor uopste upustila u ovaj projekat bez konsultacija sa renomiranim Udruzenjem pomorskih… Više »

Master
Gost
Master

Ova odluka luke Kotor je donesena po mojem misljenju potpuno bez nauke i analize pomorske struke. Gledajuci na TV snimku sjednicu nekakvog odbora onog dana kada je donesena odluka ja iskreno nijesam vidio nikog ko ima ikakve veze sa misljenjem a ne da glasa o ovako vaznoj stvari. Jednom kada se izgradi tako velika stvar kao produzenje obale , gradnja… Više »

Mariner
Gost
Mariner

U potpunosti sam saglasan sa misljenjem Udruzenja pomorskih kapetana. Nije mi jasna visina od vodene linije do vrha glavnog jarbola kad je ona na mega kruzerima oko 70 metara i cemu ona sluzi. Koliko ja znam ona je bitna jedino za prolaz ispod recimo nekog mosta. Sa druge strane u kotorskom bazenu i na vezu u samoj luci najveca opasnost… Više »

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Kad ce se graditi nauticki centar na prostoru od Fjorda do policije. Bolje da je luka tu ulozila novac da napravi marinu nego ovo ruglo sto trenuto stoji.

Misko
Gost
Misko

Odmah da napisem da nisam poklonik ove kotorske vlasti,ali sto se tice ovog projekta u potpunosti podrzavam.Jedino treba obratiti paznju da se mega kruzeri mogu bez problema okrenuti to jest napraviti manovru okreta ispred luze.Pozdrav Pilotima Kotor!

Profesionalac
Gost
Profesionalac

Ovdje nije pitanje simpatije ili ne prema lokalnoj vlasti. Ovo je sasvim i sigurano korak nazad prema struci i buducnosti luke Kotor. Nije buducnost luke Kotor dovesti mega kruzer, nego upravo onemoguciti devastaciju akvatorijuma radi ovakvih brodova. U ostalom po mojem skromnom misljenju i brodovi ovih velicina koji su se do sada vezivali u Kotor su sasvim ok.

Slavko
Gost
Slavko

Podrska za ovo, ovo je vlast koja brine i gradu a ne oni dzeparosi iz dpsa…

Kapetan Jovica
Gost
Kapetan Jovica

Naši kapetani…
Oni su i hidrograđevinski inženjeri i vrhunski pravnici, a kada ovako ubjedljivo i sigurno istupaju, sigurno i zastupaju neki lokalpatriotski interes. URAaaa direktori odbora direktora Udruženja pomorskih kapetana, a đe biste vi poslali ovaj višak brodova kada im ograničite i broj i dužinu po mjeri Kotora???

Profesionalac
Gost
Profesionalac

A cega si ti kapetan kad ovako komentarises jedan sasvim strucan pogled na namjeru da se drasticno smanji manevarski prostor u akvatorijumu luke Kotor koji bi imao dalekosezne posledice dakako negativne.

CiNick
Gost
CiNick

Ne salje se višak niđe več se obavijeste vlastnici kruzera da se na vrijeme prijave i rezervišu ulaz u luku. Svi oni dolaze radi svojega interesa, a ne interesa Kotora.
Trebalo bi zabranit prolaz mega kruzerima kroz Verige, a za turiste osigurat manje brodove do Kotora.

Dirigent
Gost
Dirigent

Dva broda dnevno su maksimum. Sve preko je kolaps što dokazuju sezone za nama. Sadašnja lokalna vlast želi da produži obalu da bi pristajali brodovi od 300m. Umjesto da riješe saobraćaj oni rade da ga totalno unište.

Toni
Gost
Toni

Saobraćaj je svakako veliki problem, ali omogućavanje boljih uslova za vez brodova je odličan potez. Sjećamo se dobro šta je Kotor bio prije popularnosti među kruzing kompanijama, polumrtvo mjesto u kome se nisu zadržavali duže od 3-4 dana, a sa današnjim mogućnostima bi još i manje. Kolapsi koji se stvaraju posjetama kruzera jesu užasni, ali je i ekonomija zahvaljujući istima… Više »

Nick
Gost
Nick

Adminu da savjetujem jedan sladak čaj i da se ne nervira mnogo. Malo da se opusti, mozda da uplati sebi par krstarenja, vidi kako se u kulturnom svijetu živi, i mozda shvati da nije sve u politici nego ima nekih stvari koje obradjuje nauka, i da oprečna mišljenja donose najveću korist društvu.
Tamo đe dvojica misle isto, jedan je suvišan!

Send this to a friend