Ekonomija

Luka Kotor predala zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije

“Luka Kotor“ predala je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva zahtjev za dodjelu prvenstvene koncesije za period od 12 godina na lučko područje u Kotoru, saopštila je danas direktorka administrativnog sektora tog preduzeća, Snežana Jonica.

“Ponosni smo što možemo da saopštimo da je novi menadžment nakon godinu dana ogromnog rada i velike posvećenosti otklanjanju svih smetnji i ispunjavanju niza preporuka nadležnih državnih organa, uspio da obezbjedi niz dokumenata i saglasnosti, koja su bila prethodni uslov da bi se ponovo mogla otvoriti priča o Prvenstvenoj koncesiji”, rekla je Jonica.

Poznato je, naglasila je, da je dugi niz godina to pravo luke postojalo u zakonu, ali da nije ostvareno.

“Danas kada smo predali dokumentaciju koja je sveobuhvatna, detaljna, precizna, pripremljena na zakonit i odgovoran način, sigurni smo da je napravljen ogroman iskorak ne samo za Luku Kotor, već i za državu i Opštinu, koje su vlasnici ukupno 80.35 odsto akcija našeg preduzeća”, istakla je direktorka administrativnog sektora.

Prema njenim riječima, poslovni plan za period od 12 godina urađen je uz poštovanje svih preporuka nadležnog Ministarstva i organa u njegovom sastavu, a njime su planirane investicije u vrijednosti od 5.053.440 eura.

“Jedan od ključnih infrastrukturnih projekata – izgradnja pilona omogućiće da u luku Kotor mogu doći svi brodovi bez ograničenja zbog veličine ili gaza, a već sada imamo interesovanje brodara da saznaju kada se očekuje završetak tog projekta zbog najave dolaska brodova najnovije generacije čim bude završen”, kazala je Jonica.

U ime „Luke Kotor“ zahvalila je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva na, kako je rekla, izuzetno konstruktivnoj saradnji prilikom pripreme tog zahtjeva i poslovnog plana.

“Posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku opštine Kotor, Vladimiru Jokiću, koji je donošenjem Odluke o povjeravanju na korišćenje parkinga na Rivi našem privrednom društvu, otklonio ključnu smetnju, koja je bila prepreka podnošenju zahtjeva za dodjelu koncesije i omogućio nam da konačno ispunimo sve preduslove”, naglasila je direktorka administrativnog sektora Luke Bar.

Sigurni su, dodala je ona, da će Vlada Crne Gore, svjesna važnosti daljeg razvoja i unapređenja kapaciteta te Luke, sada kada je dobila odgovorajuću dokumentaciju i na zakonu zasnovan zahtjev, odlučiti o Prvenstvenoj koncesiji u što kraćem roku.

“Činjenica da se „Luka Kotor“ nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika, zbog urednog, pravovremnog i preciznog ispunjavanja poreskih obaveza, te da je odnedavno kotirana na „B“ listi Montenegroberze zbog transparentnosti i uspješnosti u poslovanju, a da je samo u 2017. godini na ime poreza po raznim osnovama u Budžet Crne Gore uplatila iznos od 593,612 eura, a kad se tome doda dividenda državi i Opštini od 321.598 eura, ukupan iznos od 915.210 eura, govori o značaju našeg privrednog subjekta”, ocijenila je Jonica.

Smatra da ubrzani razvoj i unapređenje rada Luke Kotor predstavljaju direktan interes države, Opštine i cijele Boke, jer se radi o privrednom subjektu koji je žila kucavica i kotorske i crnogorske privrede.

“Crna Gora je i postala kruzing destinacija zahvaljujući Kotoru kao kulturno-istorijskom blagu i neponovljivoj ljepoti Crne Gore”, ukazala je Jonica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suzana
Gost
Suzana

8 godina je Luka unistavana zbog partijskih prepucavanja DPS I SDP. Konacno je neko dosao ko ozbiljno radi. Predaja zahtjeva za koncesiju je najljepsa vijest za sve koji vole Kotor I Luku.

Bojan
Gost
Bojan

Na parkingu ne smije da bude ništa ne pričajte gluposti, botovi SDPovski koji ste krali iz Luke dok vam je moglo bit.

Bokez
Gost
Bokez

Dragi Kotorani,sad vam je prilaz moru dozvoljen od stare sente i od peluzice!
Između ne može !
Sve zakupljeno!

Misko
Gost
Misko

Sad kad su dobili parking postavit će objekte i izdavat će… to je dogovor onog Baca Ivanovića i Jonice.
Da još vise unište Kotor a da oni licno profitiraju.

Vesna
Gost
Vesna

Luka Kotor je najace preduzece u Boki. Lijepe vijesti, svaka vam čast!

Kotor
Gost
Kotor

Svaka vam čast! Da se to vise rijesi poslije toliko godina.

Randolf
Gost
Randolf

Samo ne znam što će Jonica iz Bara da predaje koncesiju za Luku Kotor?

mitar
Gost
mitar

Pa ona je Administrativna direktorka Luke Kotor.Još je troje dovela iz Bara.To je kolač lokalne vlasti SNP koalicije u Kotoru.
Plata 1000+ eura,stan,hranai ostali troškovi.

Send this to a friend