Ekonomija

Luka Zelenika mora ispuniti uslove za sigurnost i iskrcaj putnika

Prostornim planom razvoja obalnog područja Luka Zelenika prepoznata je kao trgovačka, a iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva poručuju da će tu namjenu ostvarivati kada operater ispuni sve uslove, koji će obezbijediti putnicima sigurnost.

Ako Luka Zelenika na kraju dobije trgovačku namjenu, kruzing turizam u Crnoj Gori donijeće više posla i Novljanima, a rasteretiti Kotor u koji ponekad istovremeno uplovi i po četiri kruzera.

Uplovljavanjem dva kruzera tokom septembra, koji zbog lošeg vremena nijesu mogli stići do luke Kotor, Zelenika se pojavila kao dobro alternativno rješenje.

Međutim, u resoru ističu da je iskrcavanje putnika u luci Zelenika bilo mimo zakona.

Zahtjevi koje je pomorski agent uputio ministarstvu odnosili su se samo na sidrenje kruzera u Zelenici zbog loših vremenskih uslova u Kotoru.

Iskrcavanje putnika nije odobreno, jer luka nema određenu namjenu koju je trebao operater Mješovito AD, koji njome upravlja, da traži. Da bi luka dobila namjenu mora ispuniti sve standarde koji će obezbijediti putnicima sigurnost. Ministarstvo je zato početkom oktobra zabranilo izlazak putnika u Zelenici što je nadležne u opštini Herceg Novi, ali i pomorskog kapetana Jovana Morica iznenadilo.

“Bilo je za nas veliko iznenađenje da poslije ta dva puta dobre organizacije svega što je prošlo da se ništa pravno nije izmijenilo, ali da je došao stav Ministarstva saobraćaja i pomorstva da više putnici ne mogu da se iskrcavaju u luci Zelenika”, kazala je potpredsjednica opštine HN Danijela Đurović.

Iz Morkog dpbra istakli su da je inicijativa Luke Zelenika proslijeđena ministarstvu saobraćaja i pomorstva i oni ostvaruju jednu direktnu komunikaciju.

“Vjerujemo da je taj postupak u toku namjene luke Zelenike kao trgovačke luke”, navela je Tina Tičić, iz JP Morsko dobro.

Pomorski agent Jovan Morić kaže da je riječ o “papirološkoj formalnosti, koje će biti brzo završena”.

Zelenika

“Mi nikada nismo dobili zahtjev od bilo kojeg operatera u luci Zelenika da on traži da mu se odobri odnosno da izađe komisija i da provjeri da li su ispunjeni uslovi te luke da bi ona bila trgovačka luka ili neka druga namjena”, saopštio je pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva Vladan Radonjić.

Radonjić, kaže, da je komunikacija sa predsjednikom odbora direktora Mejšovito AD ipak postojala, ali zahtjeva od operatera Luke nema.

Javno preduzeće Morsko dobro već treći put raspisuje Javni poziv za zakup akvatorijuma luke Zelenika i sidrišta. Za pet godina zakupac bi platio oko pola miliona eura, a u tom preduzeću se nadaju da će se među prvima javiti upravo “Mješovito AD”.

Ako luka Zelenika na kraju dobije trgovačku namjenu, kruzing turizam u Crnoj Gori donijeće više posla i Novljanima, a rasteretiti Kotor u koji ponekad istovremeno uplove i po četiri kruzera.

“Ono što je sigurno da ti kruzeri postaju sve veći i veći i lučka infrastruktura u Kotoru ne dozvoljava siguran vez tim kruzerima. Sidrište Luke Kotor ne pruža neku veliku zaštitu tim kruzerima čije se dimenzije kreću preko 315 metara i preko 100.000 bruto tona tako da ova širina ovdje, koja se vidi pred nama zaista pruža izvanredne uslove za sidrenje tako velikih kruzera sa putnicima čiji je broj preko 3.000”, poručio je Moric.

Svaki kruzer koji uplovi u neku od naših luka čista je dobit, tvrde pomorci. Sve usluge i takse koje plaćaju unaprijed kreću se oko 18.000 eura, od čega državi odmah ide 3.000. Ova brojka ne uključuje novac koji brod mora dati agencijama za organizaciju izleta.

Profit će, čini se biti sve veći, jer iz godine u godinu velikih brodova u našim lukama je sve više.

Send this to a friend