Ekonomija

Luštica odbija da plati 1,3 miliona eura

Luštica development treba da plati državi 1,37 miliona eura po osnovu bruto primitka iz ugovora o zakupu i izgradnji turističkog kompleksa iz oktobra 2009. a instrukcije za plaćanje treba da im dostavi Ministarstvo finansija, koje je Vlada zadužila na sjednici održanoj u četvrtak.

Iz Luštice koja odbija da plati ovaj iznos Pobjedi su juče kazali da “u ovom momentu ne žele da komentarišu ovu informaciju”, odnosno stav Vlade.

Ostaje, dakle, otvoreno pitanje da li će Luštica pokrenuti arbitražni postupak.

Tokom sporenja Vlade i Luštice oko ovog plaćanja održano je nekoliko sastanaka predstavnika obje strane, angažovane su i revizorske kuće, donošeni zaključci. Oktobarski izvještaj revizorske kuće “Racio-Mont Kolašin”, kojeg je angažovala Vlada, potvrdio je obavezu Luštice da plati ovaj iznos. U decembru je održan sastanak u Ministarstvu finansija na kome su razmatrani prigovori ove kompanije, a koje je Ministarstvo ocijenilo kao neosnovane.

“Predstavnici ove kompanije su naveli da u bruto primitke ne treba da uđe PDV, već samo prihodi, kao i da naknada od tri odsto, koja pripada opštini Tivat, treba da se računa na razliku u cijeni, a ne na ukupno fakturisan iznos. Kako “bruto primici”, shodno ugovoru o zakupu i izgradnji, predstavljaju sve operativne prihode i sredstva od zakupa i prodaja svih vrsta, koje dobija Luštica, a koja se računaju na službenoj osnovi od strane voljnog prodavca voljnom kupcu, uključujući i bruto sredstva koje dobije Luštica od povezanih lica od prodaje vila i prodaje, prenosa ili dodjele slobodnog vlasništva ili prava korišćenja investitoru treće strane, prigovore smo cijenili neosnovanim”, navedeno je u obrazloženju Ministarstva, koje je dostavilo kompaniji instrukcije za plaćanje 14. januara.

Firma je 27. osporila nalog za plaćanje, dostavila pravno mišljenje “Amereller Legal Consultants” i zatražila još jedan sastanak, koji je održan 11. marta. Ministarstvo je ostalo pri svom zahtjevu i podsjetilo da kompanija može, u skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu, koji je zaključen prije deset godina, da pokrene arbitražu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bu2
Gost
Bu2

Treba ovo da se tumaci…ovo ne treba da se tumaci. Koji tim strucnjaka sastavlja ugovore ovog tipa? Mirise na korupciju ili nesposobnost, ne znam sto je gore.

Animus
Gost
Animus

Pustit ih 5 god da ne plate, pa je cijelu nacionalizovat, na ime duga, penala i nepostovanja zakona. Itekako je u interesu drzave to, samo ne znam ko se sve krije medju “investitorima” Lustice. Banana drzava, narod jos gori.

brkoo
Gost
brkoo

Kada može Porto- montenegro mogu i oni

Bnjj
Gost
Bnjj

To su ti investitori koji nam otvaraju dobro plaćena radna mjesta

ROG
Gost
ROG

Neka odbije da plati neki od nas ”sitnih” obaveznika pa eto ti izvrsilac za 24 sata na vrata.

Bu2
Gost
Bu2

Tako cu ja, reci cu -ja tumacim da ne treba da placam pdv, porez itd. Cus tumace i smatraju!

Send this to a friend