Ekonomija

MA: Dug nam je 37, 2 miliona, ali ne razmišljamo o stečaju

U Montenegro Airlinesu (MA), čiji je dug prispio na plaćanje na kraju prvog polugodišta iznosi 37,2 miliona eura, ne razmišljaju o stečaju.

Kako je u intervjuu za Mina business kazao izvršni direktor nacionalnog avio-prevoznika Živko Banjević, neophodno je raditi na modelu poslovanja u pravcu ozdravljenja kompanije, koji bi u velikoj mjeri bio samoodrživ, i kao takav bio interesantan za strateškog partnera.

“U ovom trenutku ne razmišljamo o stečaju”, ponovio je on.

On je naveo i da je uspješno odrađena ljetnja sezona, pri čemu je za prvih osam mjeseci ostvaren poslovni rezultat u skladu sa planom za ovu godinu uspostavljenim u februaru. Pri tome je poslovni rezultat za taj period bolji za dva miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Banjević je, govoreći o ukupnim obavezama na kraju prvog polugodišta, kazao da su one iznosile 80,5 miliona eura. Kompanija pored 37,2 miliona eura prispjelog duga, ima još 43,3 miliona eura dugoročnih obaveza, koje će prispijevati do 2022. godine, a tiču se važećih ugovora o finansijskom lizingu aviona, kredita i sklopljenih sporazuma o otplati duga.

“Od 37,2 miliona eura prispjelog duga, 16,7 miliona eura se odnosi na obaveze prema državi koje se tiču poreza i doprinosa zaposlenih. Ostalo je u najvećoj mjeri dug prema državnim preduzećima”, precizirao je Banjević.

On je rekao da su ukupne obaveze kompanije u januaru iznosile 85 miliona eura, od čega je 44 miliona eura bio prispjeli dug za plaćanje.

“Evidentno je da je za prvih šest mjeseci prispjeli dug smanjen za blizu sedam miliona eura, a ukupne obaveze za blizu pet miliona eura”, dodao je Banjević.

Banjević

Kompanija, kako je poručio, preduzima aktivnosti u pravcu ostvarivanja pozitivnog poslovnog i finansijskog rezultata u poređenju sa prethodnim periodom, što će dovesti do manjih gubitaka i, kako se nada, smanjenja akumuliranog gubitka.

“Istovremeno sa stabilizacijom poslovanja kompanije za ovu godinu, intenzivno radimo na pripremi biznis plana za narednu, odnosno na period od tri, pet i deset godina. U ovom trenutku već imamo definisanu dugoročnu poslovnu i komercijalnu strategiju, koja se tiče obnavljanja flote jer uskoro ističu resursi na preostala dva Fokker-a F100, kao i aktivnosti na tržištu kako bi se odgovorilo sve većoj konkurenciji redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija”, naveo je Banjević.

Zaposlenih skoro 400

Banjević je, odgovarajući na pitanje koliko je trenutno zaposlenih u kompaniji i da li postoji potreba da se njihov broj smanji, kazao da su u MA trenutno zaposlene 394 osobe po ugovorima o radu na određeno i neodređeno vrijeme, 61 osoba po drugim vrstama ugovora koji su kratkoročnog karaktera mahom zbog potreba ljetnje sezone, i još 18 osoba u predstavništvima van Crne Gore.

“Postoji potreba da se broj zaposlenih smanji, i na tome se već radi”, dodao je Banjević.

On je, govoreći o broju prevezenih putnika i obavljenih letova od početka godine, rekao da je MA za prvih osam mjeseci u redovnom, čarter i kod šer saobraćaju prevezao 340 hiljada putnika, sa obavljenih 4,87 hiljada letova u redovnom i čarter saobraćaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

400 stotine zaposlenih majko mila pa vibiste Lufthanzu oduvali za dvije godine.

Milos
Gost
Milos

I niko nikad nije odgovarao zbog ovolikog duga, ni ostavku niko nije ponudio… I sad, nece stecaj?! Naravno, kad ce izivljavanje polupismenih partijskih poslusnika platiti sirotinja, kao i sve dosad.

Vanja
Gost
Vanja

Nekad izgled vara u ovom slucaju sve govori

Istraga
Gost
Istraga

Komentar Inspectora je realan.MA je opljačkan desetine miliona ,a onaj ko je to uradio danas se po Podgorici šepuri sa tjelohraniteljima. Nekažnjeno,izuzet od zakona? Zašto? Đe je tu pravda i država?

Bitcoin
Gost
Bitcoin

Pitanje je đe su novinari koji ćute o tome i ne pominju,a znaju. Baki care,vraćaćeš pare!

Toni
Gost
Toni

Sve nacionalne kompanije (ili skoro sve) duguju, ali većina servisira dugove, dok MA samo povećava dug. Pored toga, proporcionalno veličini, ovaj dug je vjerojatno rekordan.

komentator
Gost
komentator

Trebali ste napisati “Dug nam je samo 37.2 miliona…”

Gost
Gost
Gost

Auuuu mrčovi jedni. Mora se pod hitno privatizovati ✈

Inspector
Gost
Inspector

Prvi korak u ozdravljenju kompanije je procesuiranje velike pljačke ,znaju svi čije, i zaplijena imovine.Sa vraćenim otetim parama kompanija bi stala na noge.To vam je živa istina!!!

Bilbao
Gost
Bilbao

Da bi i dalje trosili vise no sto zaradite poslali su iz Vlade Boza puba u Aerodrome da vas spasava a Aerodrome dovede na ivicu bankrota..on koji veze sa ekonomijom nema da vodi najbolje preduzece u CG..

Munja
Gost
Munja

Lopovi

Istina
Gost
Istina

Brodogradiliste u Bujeloj oterase u stecaj za par miliona eura,samo veliki dok prodali za duplo vise.

vase ime
Gost
vase ime

Kakva je razlika izmedju “obaveze” i “duga”?

Send this to a friend