Ekonomija

MA potreban CG, ali da znamo koliko košta

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines mora da postoji, jasan je ministar finansija Darko Radunović.

Na pitanje da li je država iscrpila sve načine pomoći MA, ministar kaže da se radi elaborat održivosti MA. Njega bi bord direktora nacionalne kompanije trebalo da usvoji do kraja novembra, dok će pred ministrrima biti do kraja goodine.

U tom elaboratu Radunović očekuje precizne podatke na koji način može MA da funkcioniše na održiv način.

“Činjenica je da ta kompanija u obavezama od ranijeg perioda i da ih treba izmiriti. Činjenica je da ima ogroman značaj za Crnu Goru i crnogorsku privredu. Oni ipak nekih 45 odsto svih turista dovezu. Njihov značaj je veliki, ali treba vidjeti koliko oni ekonomski opravdano rade, koliko je upošljeno ljudi, vjerovatno treba da se smanji”, rekao je Radunović gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Darko Radunović

Razumije, kaže, izjavu izvršnog direktora nacionalne avio kompanije Živka Banjevića, koji je juče saopštio da bi zatvaranje MA ili njegov odlazak u stečaj proizveo direktnu štetu i kompaniji i državnom budžetu, koja bi iznosila više desetina miliona eura, te da je neophodno očuvati nacionalnu aviokompaniju.

<<<Gašenjem MA izgubili bi više desetina miliona eura<<<

“Njegova je funkcija da brani MA, ali treba realno sagledati sve činjenice i donijeti dobru odluku”, poručio je Radunović.

Priznaje da efekti od turizma ne bi bili dobri ove, ali i prethodnih godina, da nije bilo MA.

“Ali treba napraviti održiv sistem, naći mjeru, a to je menažerski posao. Ako me pitate za moj lični stav, smatram da MA mora da postoji i smatram da treba samo naći način da tačno i transparentno znamo koliko to košta državu Crnu Goru, koji je značaj i koji su efekti”, rekao je Radunović.

Slađana Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cvrki
Gost
Cvrki

Prodajte i nebo,nece vam niko nista reci

Slavko
Gost
Slavko

Slažem se da treba da postoji nacionalna kompanija, pa i po cjenu gubitaka. Ako su ti gubici isplativi za turističku privredu onda te dugove treba da barem polovinu namiri ona. Zarada od jednog noćenja svakog gosta koje doveze MA neka ide avio kompaniji i dugova neće biti, svi bi bili zadovoljni, građani bi imali redovne linije po normalnim cjenama, a… Više »

Beni Blanco ?
Gost
Beni Blanco ?

Nabavite 5. …… …..6. ………dronova i dobro je. ……….

Stari bankar ?
Gost
Stari bankar ?

Ops ????????????☎?✉?✋

Ćotek
Gost
Ćotek

Sa 20 lokota da više nikome ne nampada otvorit ga.

Zmago
Gost
Zmago

Ajde to sto posluje sa gubicima, to bi i nekako pretrpjeli da oni koji ne napuste MA ne uzimaju na stotine hiljada eura otpremnine. Svaki je bar dva stana uzeo iz MA. I onda kazu “treba nam”, kostace nas puno stecaj. E nece vise n o sto nas kosta od kad s eotvorio.

Gospodin
Gost
Gospodin

Montenegroairlines bi trebalo privatizovati mada se SD protivi (čitaj pada Vlada Crne Gore) ✈? Kao što su iz United Arab Emirates kupili JAT pa je to danas veoma uspješna kompanija Air Serbia ??

Stari
Gost
Stari

Broj zapolenih smanjiti za pola pa sve dalje po redu.

Lolo
Gost
Lolo

I vratiti pokradeni novac.Neka državni tužilac otvori finansijsku istragu.

kerkez
Gost
kerkez

Zna li išta iz ekonomije ovaj tip. Isto tako može da izjavi da je Crnoj Gori potrebna sosptvena svemirska agencija .

iskra
Gost
iskra

Koliko znam milica pejanovic djurisic vise nije ambasadorka u brisel i zato treba ukinuti tu liniju ako stvarno nije profitabilna jer joj je muz stvorio tu liniju da joj je sve pod nos

Vesko
Gost
Vesko

MA nikada nije imao linijubsa Brisel cemu tako bezocno laganje

iskra
Gost
iskra

Vesko provjeri to ti je bar lako no mora da si njihov igrac

koki
Gost
koki

Ryanair leti za Brisel baka

vesko
Gost
vesko

Nema potrebe da provjeravam ono sto znam.MA nikada nije imao redovnu liniju za Brisel.Postojala je namjera da se otvori ali zbog slabog interesovanja putnika nikada nije doslo do uspotavljanja te linije.Za Brisel je MA u poslednjih 10 godina odradio samo par carter letova prilikom dolaska clanova NATO delagacije u zvanicnu posjetu CG .U moru losih stvari koje se mogu kazati… Više »

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Treba ispitati od broja putnika koliki je stvaran broj turista i koliki je doprinos komercijale Montegroailinesa.U skladu sa tim napraviti plan restruktuiranja i naravno iskljuciti nepotizam i zaposljavasnje po politickom kljucu ili makar svesti na najmanju mogucu mjeru

Trol
Gost
Trol

Samo. Promjena i optimizacija kadra. – ukinuti visak savjetnika koji nista ne rade od nizih do onih u UO. Smanjiti plate i optimizovati troskove poslovanja. Ako treba, smanjiti i broj nekih linija. Ako nije procitabilno, nije profitabilno i kraj

Miko
Gost
Miko

Ne bi sunce grijalo, ne bi najsvjetlija majska zora nikad svanula da nema MA

COBER
Gost
COBER

Ako nešto ne uspijeva da se održi, treba da nestane. Dolaziće turisti i bez MA.

Send this to a friend