Ekonomija

Mađari u Crnu Goru uložili preko 470 miliona eura

sa sastanka

Mađarske kompanije su uložile u Crnu Goru preko 470 miliona eura od 2004. do ove godine, pri čemu je po obimu investicija ta zemlja peti crnogorski partner, saopštio je predsjednik države, Filip Vujanović.

On je, nakon sastanka sa mađarskim predsjednikom Janošom Aderom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, kazao da su mađarske kompanije u prošloj godini uložile u Crnu Goru preko 34 miliona eura.

“U oblasti spoljne trgovine u posljednje dvije godine upravo zahvaljujući ovakvim odnosima veoma je porastao izvoz prema Mađarskoj i to je značajno doprinijelo poboljšanje našeg spoljno-trgovinskog bilansa”, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, u crnogorskoj ekonomiji su prisutne veoma vrijedne i ugledne mađarske kompanije koje vrlo kvalitetno posluju u Crnoj Gori.

“U oblasti turizma veliki hotelski lanac su Hungest hoteli. Imaju dva hotela u Herceg Novom, Topla i Centar, koji jako uspješno posluju. Mađarska aluminijumska kompanija (MAL) koja ima koncesiju za boksit u Nikšiću, omogućila je da se značajno poveća izvoz iz Crne Gore u Mađarsku”, naveo je Vujanović.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, podsjetio da je OTP banka privatizovala Crnogorsku komercijalnu banku (CKB), kao i da jako uspješno posluje u Crnoj Gori i prema privredi i građanstvu. Takođe, Mađar Telekom je u telekomunikacijama u Crnoj Gori.

“Mađarski turisti su veoma prisutni u Crnoj Gori i naš interes je da se poveća broj mađarskih turista u Crnoj Gori i crnogorskih građana u Mađarskoj, kao da se i naše kompanije nađu što intenzivnije u Mađarskoj”, dodao je Vujanović.

On je zaključio da je partnerstvo i prijateljstvo sa Mađarskom je strateško.

Send this to a friend