Ekonomija

Maksimović: Vlada mora smiriti investitore na međunarodnom finansijskom tržištu

Vlada Crne Gore mora da smiri investitore na međunarodnom finansijskom tržištu. Trenutno vlada velika rasprodaja crnogorskih euroobveznica, nastala usljed nepreciznih interpretacija o dugovanju prema Exim banci, saopštio je danas direktor sektora za finansijska tržišta u Hipotekarnoj banci Gojko Maksimović.

On je na LinkedIn-u upozorio da predstavnici Vlade moraju da znaju težinu koje izgovorene riječi imaju kod investitora i kakve posljedice ostavljaju na međunarodnom tržištu.

Ukazao je i da su međunarodne crnogorske obveznice juče doživjele najveći dnevni pad vrijednosti u istoriji.

“Cijena obveznica MONTENEGRO 2 ⅞ 12/16/27 pala je oko 2,4 odsto, dok je cijena obveznica MONTENEGRO 3,375 04/21/25 i MONTENEGRO 2.55 10/03/29 pala oko 2,3 odsto”, precizirao je Maksimović.

Dodao je da je trend pada cijena obveznica krenuo od početka sedmice, nakon što je Financial Times objavio da je Crna Gora zatražila pomoć Evropske unije zbog kineskog zajma od mlijardu dolara za auto-put i odgovora EU o nemogućnosti preuzimanja kredita uzetog od kineske EXIM banke.

<<<Pisonero: EU ne otplaćuje kredite od trećih strana<<<

Maksimović je istakao da je na kraju jučerašnjeg trgovanja cijena obveznica MONTENEGRO 2 ⅞ 12/16/27 bila na nivou od oko 92 odsto, naglasivši da su to, nažalost, državne obveznice sa najgorim performansama od početka godine, to jest padom cijene od oko 6,4 odsto.

Te podatke na Twitteru je podijelio i poslanik Socijaldemokrata SD Boris Mugoša.

“Riječ struke, upozorenje… Nažalost, najmanje su u fokusu ekonomsko-socijalne teme, iako su to mnogi obećavali na izborima. Vrijeđanje, nepoštovanje, nekultura, površnost i slično su omiljeni “argumenti” mnogih, za što ne treba posebna pamet već samo loša namjera”, naveo je Mugoša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

Gojko je dao mišljenje stručno i argumentovano, mislim da trebaju predstavnici Vlade da paze što pričaju.

Ateista
Gost
Ateista

Experti nas expresno ukopali ukopali ih dabogda popovi prije sjutrssnjeg dana

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Dritaneee javi seeeee

Sportista
Gost
Sportista

Danas na Franfurtu pale za dodatnih 4,5%….trenutni prinosi oko 5%….rasprodaja u toku…..

nnn
Gost
nnn

link? kupio bih dok su povoljnije.

Send this to a friend