Ekonomija Simović na Cetinju

Manifestacija Miris lipe i meda potvrda vrijednog rada pčelara

Manifestacija „Miris lipa i meda“ predstavlja rad vrijednih domaćina, vrijednih pčelara koji na prostoru Cetinja povezuju svoj rad, i onog što su izdašni darovi prirode ovog područja, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na današnjem otvaranju te manifestacije, koja se tradicionalno već tri decenije održava na Cetinju, na Petrovdan.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u organizaciji Udruženja pčelara sa Cetinja, najstarijeg u Crnoj Gori, ovogodišnja manifestacija okupila je 50 izlagača meda i pčelinjih proizvoda dominantno sa tog područja.

Simović je sa saradnicima obišao izlagače i razgovarao sa pčelarima, ocijenivši da ovogodišnja manifestacija ima posebnu vrijednost jer se slavi 30 godina od prve koja je održana na Balšiću pazaru.

On je kazao da kao rezultat spoja posvećenosti pčelara i darova prirode dobijamo ono što je posebno vrijedno i sa čim se možemo svi pohvaliti širom Crne Gore – a to je tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med.

“To je naša šansa i mogućnost koju nastojimo da valorizujemo, zajedničkim naporima pčelara, Prijestonice Cetinje, kao i ostalih lokalnih samouprava, vrijednog rada, pčelarskih udruženja i Saveza pčelarskih organizacija i Vlade koja duži niz godina kreira sve izdašniju podršku sektoru poljoprivrede, posebno pčelarstvu”, ocijenio je Simović u izjavi medijima.

Rekao je da je posebno ohrabrenje u tom pravcu sve veće interesovanje mladih da se bave pčelarstvom i uopšte poljoprivrednom proizvodnjom, te podsjetio da je poseban segment agrarne politike podrška mladim ljudima koji prepoznaju šansu da na svom imanju sa porodicom osnuju održiv agrobiznis koji će biti garancija dobre porodične egzistencije.

Zahvaljujući jednoj od mjera podrške namijenjenoj mladima koji žele da se bave pčelarstvom, kako je kazao, svake godine porodica mladih pčelara biva sve brojnija. Ove godine 95 mladih pčelara ostvarilo je podršku u vidu pet košnica sa pčelinjim društvima, uz bespovratnu podršku od 50 odsto, a u posljednje tri godine njih 311.

Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan ocijenio je da, zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade, pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao.

“Zajedno sa cetinjskim pčelarima i njihovim gostima danas slavimo jedan od najčudesnijih proizvoda prirode, koji je prisutan u ljudskoj civilizaciji u različitim značenjima. Osim toga što se u mnogim narodima smatra ljekovitim i hranjivim, medu su u starim civilizacijama pripisivane i božanske moći, a služio je i kao sredstvo plaćanja. U savremenosti, med se smatra važnim dijelom svakodnevne prehrane. I dalje je visoko na ljestvici proizvoda kojima se pripisuju ljekovita svojstva, ima široku primjenu u turizmu i ugostitetljstvu, a zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao i kod nas”, kazao je Kašćelan.

On je ocijenio da se u Crnoj Gori sa pravom može govoriti o medu kao nacionalnom brendu.

“U prvom redu zbog kvaliteta, kojem domaći proizvođači pridaju veliku pažnju, ali i zbog svih mjera koje se preduzimaju da se na tržište plasiraju originalni i bezbjedni proizvodi. Ovo posebno iz razloga što med cetinjskih i crnogorskih pčelara ima dobru perspektivu za plasman većih količina na evropsko i druga tržišta, a tamo se brendu i dobrom imidžu pridaje veliki značaj”, poručio je Kašćelan.

Predsjednik Udruženja pčelara sa Cetinja Mladen Bošković kazao je da je zadovoljan zbog poboljšanja vremenskih uslova u posljednjih mjesec dana, što će poslužiti pčelarima, ne samo u Cetinju, nego širom Crne Gore, te je ocijenio da godina neće biti loša kako su vjerovali zbog kišnog proljeća.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fika
Gost
Fika

Kazu da od previse lipe covjek poludi,je li to tacno?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ovome simovicu se vidi kako je dobar i posten > pogledajte tu srecnu facu.

Send this to a friend