Ekonomija

Manji budžet ostavlja željeznici stare probleme

Ilustracija

Državne željezničke kompanije u Crnoj Gori segment je rada Ministarstva kapitalnih investicija gdje je tokom ove godine bilo najviše „neriješenih izazova”.

Kako se precizira u dokumentu simboličnog naziva „365 dana -365 izazova”, od ovog broja ostalo je nerealizovano 12 tačaka. Uz to, na željeznički sektor odnosi se čak deset.

“Najveći izazov pred kojim se našao mendžment kompanije Željeznička infrastruktura Crne Gore je-upoznati nadređene institucije sa činjenicom da je smanjen budžet za 2022. godinu”, precizira se u dokumentu.

Naime, budžet za 2022. godinu predviđa izdvajanja za ŽICG u visini od 6,5 miliona, umjesto 11,45 miliona eura.

Kao posljedica ove budžetske projekcije, vjerovatno će i u narednoj godini ostati nerealizovani „izazovi” poput remonta elektromotornog voza, dva takozvana elektrovučna postrojenja u Mojkovcu i Baru stara po 45 godina, kako bi se obezbijedio dovoljno energije. Kako je navedeno u opisu problema, barsko postrojenje koje se koristi za napajanje mreže od Luke Bar do Virpazara, i dalje je van pogona zbog kvara oba energetska trafoa, pa se cijeli potez od Bara do Podgorice napaja iz glavnog grada.

Problem predstavlja i nedostatak odgovarajućih kadrova u ŽICG, signalno-sigurnosnih sistema na pruzi do granice sa Srbijom, kao i telekomanda za putne prelaze. Svi su posljedica nedostataka sredstava.

Konačno, među neriješenim stavkama je i poreski dug Željezničkog prevoza Crne Gore od 6,6 miliona eura, za čiju isplatu takođe treba obezbijediti sredstva.

Na kraju septembra, ukupan dug drugih firmi prema željezničkim kompanijama iznosio je 10,54 miliona. Od toga,2,16 miliona odnosi se na Željeznice Srbije, zatim 1,24 miliona na Srbiju voz, 565.000 na Trans Cargo Logistics iz Beograda, a 462.000 na Kordun metale iz Novog Sada.

Uz to, Uniprom duguje 529.000 eura, a ostale kompanije još 5,59 miliona eura.

Naplatom barem dijela ovih potraživanja, sigurno bi se isplatio veći dio dugovanja ŽPCG prema Poreskoj upravi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Minja@
Gost
Minja@

Avio kompanija, sad i željeznica..autobusni prevoz na koljenima..POLAKO, ALI SIGURNO KLIZIMO U RUKE SUSJEDNE DRŽAVE! KO TO NE VIDI, SLIJEP JE KOD OČIJU! A kad potonemo u njihovu kaljugu, svi koji su to glasali, pitat ću ih kako je biti sluga kod “brata”, nemati pravo glasa, dobijati mrvice sa stola..

Black
Gost
Black

Prprema da se i ovo preda suskednoj nam zemlji.

Metatron
Gost
Metatron

Lokalni saobraćaj ne spada u regionalni

Send this to a friend