Ekonomija

Manji porez, veći profit

Poresko opterećenje zarada je za poslodavce u Crnoj Gori u vrhu liste stvari koje im kvare dan. Pa valjda zbog toga veliki broj njih odlučuje da se povuče u sivu zonu i da svojim zaposlenim uplaćuje pola plate na ruke, da ih osigurava na minimalac ili da im nikako ne uplaćuje staž. Drugačije, tvrde, ne bi mogli opstati na tržištu. Iz poslodavačkih udruženja Novu godinu su čestitali zahtjevom da se smanji poresko opterećenje zarada, jer ćemo samo na taj način privući strane investitore, piše Pobjeda.

Iz tako formulisanog zahtjeva i obrazloženja jasno je da poslodavci ne namjeravaju da zadrže postojeći budžet fonda rada u svojim firmama u slučaju da država smanji opterećenje na zarade. A to onda znači da se smanjenje poreza i doprinosa neće odraziti na povećanje zarada zaposlenih, nego na povećanje dobiti poslodavaca.

Pri tome poslodavci tvrde da je, procentualno, opterećenje zarada u Crnoj Gori veće nego u EU i u okruženju. Ne pominju da su i prosječne crnogorske zarade osim u Srbiji, BiH i Makedoniji niže nego u EU i okruženju. A daleko je od istine i tvrdnja da su opterećenja na zarade kod nas najveća na kontinentu.

Kod nas porez i doprinosi na zarade iznose 33 odsto bruto plate. Ako tome dodamo prireze, članstva poslodavca u PKCG, zaposlenih u sindikatu, doprinos Fondu rada i taksu kao posljedicu odluke poslodavca da ne zaposli invalide, onda taj procenat iznosi 40,25 odsto.

Kako Eurostat i zvanična statistika kod komšija ne uračunava prireze, naknade za članstva i slično, zadržaćemo se na 33 odsto da bi mogli da se poredimo sa članicama EU i komšiluka. U BiH to opterećenje je 60 odsto, u Srbiji 47,8, u Hrvatskoj 36,5, a u Sloveniji 42,3 procenta. U Austriji od 100 eura plate država uzme 47,1 odsto, u Njemačkoj 49,4, u Italiji 47,8, u Mađarskoj 48,2, u Francuskoj 48, u Finskoj 43,8, Slovačkoj 41,5, Češkoj 43, Švedskoj 42,8, Belgiji 54 odsto. Ima i zemalja sa nižim postotkom izdvajanja za državnu kasu kao što su Švajcarska (21,8), Irska (27,1, UK 30,8, Holandija 37,5).

Prosjek Evropske unije, u kojoj Crna Gora još nije, ali se nadamo da će biti, je 36 odsto. Koliko je to u novcima? U Sloveniji, gdje je prosječna plata neto 1054 eura, porezi i doprinosi su 445,8 eura. U Hrvatskoj, uz neto platu od 870 eura, porez i doprinosi su 317 eura, a kod nas, uz 510 eura prosječne plate, poresko opterećenje je 251 euro.

U ovim zemljama, a naročito u EU, međutim, svi poslodavci plaćaju ovaj procenat dažbina na zarade svojih zaposlenih. Kod nas to, međutim, nije slučaj. Puni porez i doprinose na zarade u ovoj državi plaćaju samo firme koje su na Bijeloj listi Poreske uprave. Ostali su u sivoj zoni. Uz to, država je smislila nekoliko načina da olakša teret firmama koje ne mogu poslovati ako moraju da izmire sve zakonske obaveze. Poreska uprava omogućava poslodavcima beskamatno kreditiranje na nivou godine, tako što porez i doprinose, sve do lani, nijesu morali da plaćaju mjesečno, već na kraju marta naredne godine.

Od prošle godine na poreski dug im se zaračunava devet odsto na kraju godine, što je i dalje manje od bankarskih kamata. Postojalo je i nepisano pravilo po kojem poslodavce koji ne šalju poreske prijave tokom godine Poreska uprava ne vodi kao dužnike, jer nije evidentirala njihovu poresku obavezu, pa su mogli komotno da učestvuju na državnim tenderima. Jedino nijesu mogli na Bijelu listu.

Ne treba zaboraviti od doprinosa na zarade finansira se liječenje bolesnika, isplata penzija ljudima koji su radili i od čijih je plata trebalo da se redovno puni penzioni fond. Ako poslodavci nijesu u stanju da to finansiraju uredno i da se na taj način oduže zajednici u kojoj im je omogućeno da posluju, ne trebaju nam njihovi pojedinačni izleti u vidu sporadičnih humanitarnih akcija, zaključuje Pobjeda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kondor
Gost
Kondor

Koliko je meni poznato zaposljeni ne radi za neto platu vec za bruto platu i od onoga sto je on zaradio mu se uplacuju porezi, doprinosi i td. Pa neka posladavci isplate bruto zarade pa zaposljeni neka uplacuju obaveze drzavi. Kao u USA.

Yogurt
Gost
Yogurt

Dragi “privatnici” , ako su vam previsoki ti “silni nameti” vi slobodno vas kapital ulozite u nekoj od zemalja EU pa da vidimo sta cete onda pricati. Naucili ste da lovite u mutnom i da izbjegavate placanje poreza i doprinosa. Da cujem koliko od vas je na bijeloj listi ili kolika vam je prosjecna plata u firmi. Samo se pokrijte… Više »

Stari liberal
Gost
Stari liberal

Kod nas su porez, prirez i doprinosi na paltu 49%. Budite profesionalni kad istražujete i pišete o stručnim temama… nema na čemu

Yoyo
Gost
Yoyo

Vidji kako su se uzmuvali neokapitalisti! Vazda vam malo bilo! Pare necete ponijeti na onaj svijet!

Ekonomista
Gost
Ekonomista

A ti si vjerovatno neki “intelektualac” koji zivi na grbacu drzave i nikad eura nije zaradio mimo te plate i dolazi u 10 na posao a ide u 3 kuci a od 11 do 2 je u kafanu. A od 12 mjeseci 2 mjeseca je na odmor i jos 2 na neko bolovanje. E takve finansiraju ti “neokapitalisti” koje ti… Više »

Yoyo
Gost
Yoyo

E zamisli zivim i radim na jugu Italije kao suvlasnik 2 restorana i jedne diskoteke. Ne bih te zamarao koliko imam zaposlenih. Svima placam prekovremeno, praznike, svi su osigurani na puni iznos plate i dobijaju je preko racuna.Imaju slobodno 2 dana nedeljno, puni fond dana za godisnji odmor, 1 obrok u toku smjene.Za praznike ne moraju da rade niti da… Više »

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Na tvoju veliku zalost USA je drzava gdje sam i ucio i zaradio prve pare i odlicno znam kako funkcionise kapitalizam. A sve mi je jasno kad si rekao jug Italije i diskoteka. Jug Italije je bas poznat kao “posteno” mjesto. Ne bih te vise zadrzavao

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Ovaj tekst kao da je Vucic napisao tj nema veze sa istinom. Nasi svi porezi su veliki osim poreza na dobit a da ne pricamo o komunalnim taksama i naknadama (razvoj “turizma” , putevi i slicno). Imamo rast od 4-5% a 90% toga rasta napravi drzava tako sto se zaduzi za investicije (sto nije lose) i sto svake godine zapoli… Više »

Milan_bd
Gost
Milan_bd

Ovo je prililično netačan članak. Istakli ste procentualno opterecnje na bruto platu u CG i uporedili sa procentualnim opterećenjem na neto platu u državama Evrope te zaboravili da napomenete da crnogorske firme imaju i trosak poreza i dopronosa na teret poslodavca, sto ukupan trošak poreza i dopronosa čini otprilike 67% od neto plate. Dakle na 1000€ neto plate, crnogorska firma… Više »

Kondor
Gost
Kondor

To si ti nesto pobrkao! Od bruto zarade se odbije 33% nameta i dobiješ 67% neto zarade. Koeficijent tipa 5 puta obracunska vrijednost koeficijenta i plus dodatak zbog ugrozenosti zdravlja ili tezine posla i td. Dobijes bruto i od toga zavisno od visine zarade porezi na dodak fizickih lica, doprinos za penzijsko invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje, doprinos za… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Sustina problema je u rashodima drzavnom aparata koji su neopravdano veliki. Pare se trose na sve i svasta. Samo pogledajte koliko sluzbenih vozila mozemo vidjeti po Podgorici i ostalim gradovima. Da ne idemo dalje. Treba puniti taj budzet…

Gospodin bogat
Gost
Gospodin bogat

Potpisujem dragi gospodine. Nazalost domaci komunisti nikad ovo nece ukapirati i zauvjek ce nas vuci sa sobom na dno. Zivjela moja braca preduzetnici i privatnici koji hrane ovu zemlju nesposobnu

Pedja
Gost
Pedja

Koliko ja znam ovo nije tacno “u Njemačkoj 49,4”. Na internetu se mogu naci kalkulatori koji pokazuju procenat bruto plate koji se u Njemackoj izdvaja za doprinose. On iznosi nekih 26% od bruto zarade. Tako da ne znam odakle ovi podaci koje ste gore naveli.
Za ostale zemlje necu komentarisati, ali mi ovi podace ne djeluju tacni.

Lik
Gost
Lik

Samo ste zaboravili jos 20% koje zadnik treba da plati drzavi a koje u stvari placa poslodavac. Tako da je realni opterecenje ns plate 60%.

Stara skola
Gost
Stara skola

Bojim se da uporedjenjem neuporedivih statistickih podataka necete pomoci zappslenima da dobiju vecu platu, vec samo unijeti.dodatnu maglu u temi koja je vec isuvise zakomplikovana politickim.I drugim interesima. Jasni su koraci. Smanjiti namete na plate I vrsiti.rigoroznu kontrolu poslodavaca. To je jedini nacin da drzava pomogne poslodavcima, zaposlenima I sebi….

Send this to a friend