Ekonomija

MANS: Ko su privilegovani funkcioneri koji su dobili stanove i kredite prije 2016. godine?

Vlada

MANS traži da Vlada Crne Gore skine oznaku tajnosti sa podataka o tome koji funkcioneri su dobili stanove i povoljne kredite za rješenje stambenog pitanja prije 2016. godine.

“Nakon što je objavljeno koje funkcionere je častila aktuelna Vlada, nema sumnje da ti podaci ni po kom osnovu ne mogu biti tajna, već su skrivani samo da građani ne bi saznali kako se troši naš novac za nagrađivanje lojalnih kadrova. Zato tražimo da, nakon dvije sudske presude Upravnog suda u korist prava javnosti da zna, Vlada konačno objavi sve podatke”, ističu u MANS-u.

Podsjećaju da je MANS još 2016. godine zatražio od Vladine Komsije za stambena pitanja sve odluke i ugovore o odobrenim stambenim kreditima za javne funkcionere za period od 2012. do 2015. godine, ali im je pristup tim podacima zabranjem rješenjem tadašnjeg predsjednika Komisije, Predraga Boškovića.

“U svom rješenju Bošković je naveo da Komisija ne posjeduje pomenutu dokumentaciju, jer je novo tijelo formirano tek 2015. godine, a da od prethodne komisije nisu ništa naslijedili. Što se tiče kredita za 2015. godinu, Bošković je naveo i da je informacija tajna, odnosno da je dobila oznaku “interno“. Kao razlog za sakrivanje ove informacije od javnosti, Bošković je istakao da bi obavljivanje podatka o tome ko je sve dobio kredit od Vlade “izazvalo štetne posljedice po interes koji je od većeg značaja od interesa javnosti da zna tu informaciju“, te da bi to „ugrozilo unutrašnje funkcionisanje organa vlasti“, u ovom slučaju Komisije za stambena pitanja”, ističu u ovoj NVO.

MANS se žalio na ovakvo rješenje Boškovića i dobio spor pred Upravnim sudom koji je naložio donošenje novog, zakonitog rješenja.

“U svojoj presudi iz februara 2017. godine, Upravni sud konstatuje da Komisija nije novo tijelo, pa da iz tih razloga ne posjeduje dokumentaciju prije 2015. godine, već da je ono uspostavljeno znatno ranije, a da su pomenute godine samo izabrani novi predsjednik i članovi”, navode u MANS-u.

Upravni sud je, ističu, takođe odbacio razloge za proglašavanje ove informacije tajnom, saopštivši da razlozi o ugrožavanju funkcionisanja rada Komisije koje je Bošković naveo nisu dovoljno jasni, te da su za stavljanje oznake „interno“ potrebno validni argumenti.

“Boškoviću je trebalo cijelih osam mjeseci da postupi po odluci Upravnog suda i donese novo rješenje kojim je ostao pri istoj tvrdnji, te da bi objavljivanjem informacija na koje građani Crne Gore imaju pravo da znaju, to štetilo interesima Crne Gore”, kazali su oni.

MANS se Upravnom sudu žalio i na ovo rješenje Boškovića, a druga po redu presuda u njihovu korist je donijeta krajem aprila ove godine.

“Sud je potvdio da je neprihvatljivo da Komisija nema dokumentaciju za dodijeljene kredite prije 2015. godine i još jednom je potvrdio da su Bošković i Komisija prekršili Zakon o tajnosti podataka, te da su i dalje nejasni razlozi zbog kojih su informacije o kreditima klasifikovane kao tajne. Od donošenja ove presude je prošlo više od četiri mjeseca, a Komisija i dalje nije donijela novo rješenje”, ističu u MANS-u.

Još jednom traže od Vlade Crne Gore da objavi koji funkcioneri i pod kojim uslovima su dobili kredite i stanove prije 2016. godine.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ako MANS objavi koliko donacija su dobili(milioni su u pitanju)onda neka traže sve poverljive stvari u ovoj državi na uvid javnosti.

Quarezma
Gost
Quarezma

Fino si to smislio, pravi lojalni niksicanin, ali veoma glupo i totalno besmisleno kao zrazavanje javnog stava !!!

Građanin
Gost
Građanin

Samo to tražite!? A što ne tražite da se objave informacije o tome kome se pare svake godine dodeljuju nepravedno određenim pojedincima po ministarstvima za rješavanje stambenih pitanja a da zaposleni nemaju pojma o tome jer određena privilegovana grupa svake godine te pare podijeli međusobno za te neke svoje zasluge?

Maja
Gost
Maja

Bravo Gradjanine. Nadam se da ce ovo traziti. I to na duzi period. Recimo poslednjih 25-30 godina. MANS ocekujemo i ovo da trazite.

Nisam clan
Gost
Nisam clan

Ja bih prvo volio da se zaposlim pa da dobijem stan.to je bas lijepo,ali kad nisam clan dps tesko da ce mi se zelja ostvariti.ostaje mi jedino da I kao moji drugovi idem iz CRNE GORE .

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Zeljni svega

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako posle ovog primjera korupcije neko glasa ove stranke na vlasti onda nam pomoći nema

rekbu
Gost
rekbu

minusi ti sve govore 😀

crnogorka
Gost
crnogorka

Svi izvrsni direktori NVO ,koji su na celu nevladinih organizacija koliko i vlast ,kojoj spocitavaju nepromljenivost,naravno zbog dobrih apanaza da im se ispita imovinsko stanje,jer ,prema kazivanju zaposlenih ma zloupotrebe pozamasnih finansijskih sredstava,koje dobijaju za projekte.

Send this to a friend