Ekonomija

MANS smatra da kupovina Rudnika otvara put za prelivanje novca

ilustracija

Odluka Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da kupi Rudnik uglja Pljevlja po cijeni od 6,4 eura za akciju je štetna po javni interes, smatraju u NVO MANS.

Dodaju da će to otvoriti put da se novac iz državne kase po ko zna koji put prelije ka porodici Đukanović i Vladinim kontroverznim poslovnim partnerima, kakva je italijanska kompanija A2A, zbog čega bi Specijalno državno tužilaštvo moralo najhitnije da reaguje.

U saopštenju navode da je cijena akcije utvrđena izvještajem revizorske kuće Deloitte, pri čemu je veoma bitno napomenuti da su svi nalazi i zaključci u tom dokumentu donijeti isključivo na osnovu podataka koje su „servirali“ menadžment Rudnika uglja i EPCG, ne ulazeći pri tome u njihovu tačnost i pouzdanost.

Smatraju da je ovo iz razloga što bi formalizacija kupovine Rudnika uglja imala ne samo ogromnog uticaja na finansije EPCG u kratkom roku, kroz isplatu nekoliko desetina miliona eura za kupovinu akcija, već naročito na duži roku, budući da će svi dugovi gubitaške rudarske kompanije i sve potencijalne buduće investicije pasti na državnu energetsku kompaniju, a kroz nju i na sve građane Crne Gore.

Navode da je Deloitte u procjeni vrijednosti pljevaljskog Rudnika novčane tokove u narednih pola vijeka vezao za vrijednost rude uglja u tom periodu i njegovu potrošnju za rad Prvog bloka Termoelektrane do čak 2038. godine, te izgradnju Drugog bloka i njegov rad sve do 2062. godine, što su predpostavke koje nemaju uporište u realnosti.

“U prilog nepouzdanosti kojima „vrvi“ izvještaj Deloitte je i procjena da se koncesiona naknada koju trenutno plaća Rudnik uglja neće promijeniti ni u narednih pola vijeka, iako je to pitanje potpuno pravno neizvjesno, ne samo zbog mogućih zakonskih izmjena u tom dugom roku, već naročito kada se ima u vidu da koncesioni ugovor Rudniku uglja ističe već 2025. godine i da se ne može znati pod kojim uslovima će se sklopiti novi”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da procjena vrijednosti Rudnika uglja kao takva ne može biti relevantna, jer sve što je zasnovano na lošim podacima, može samo dati loš rezultat.

Smatraju da će direktnu štetu od toga imati država i građani, dok će korist od precijenjene vrijednosti imovine Rudnika uglja i njegovih akcija imati italijanska A2A i Aco Đukanović, kao treći najveći akcionar kompanije.

“Time će se po ko zna koji put porodica Đukanović neosnovano bogatiti na štetu crnogorskih građana. Ovako određena cijena akcije i sam kupoprodajni ugovor moraju što hitnije biti predmet Specijalnog tužilaštva koje još uvijek ima šansu da spriječi ogromne štete po državni budžet”, zaključuju u saopštenju.

Že.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oxygen1
Gost
Oxygen1

Sta ce nama Deloittte?Ovo je jedan u nizu potez da se oglodje ovaj jadni budzet i da plate gradjani.Nije potrebna nikakva revizija.Porodicna drzava i institucije.

Bljak
Gost
Bljak

Ovi su antiprotivni, nista im ne valja

paśi pas
Gost
paśi pas

I stručni za sve i svašta. Nema đe ih možeš tać a da nijesu eksparti. I za kinologiju.

Send this to a friend