Ekonomija

MANS: Uvjereni smo da bi ugovor sa Toškovićima opstao da nije bilo našeg istraživanja

Iz Mreže za afirmaciju NVO Sektora (MANS) reagovali su na navode gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da je tender za dodjelu Ugovora za radove kompaniji Tošković sproveden u skladu sa zakonom.

Kako su rekli, nijesu iznenađeni reakcijom Vukovića na njihovo istraživanje, pa čak ni narativom koji koristi a koji mu očigledno sasvim pristaje. Ističu da im je drago da je nakon mjeseci ćutanja na ovu temu, ipak pokrenuta procedura raskida štetnog posla na koji je MANS upozoravao Glavni grad mjesecima unazad.

<<<Vuković: Tender za dodjelu Ugovora za radove kompaniji Tošković sproveden u skladu sa zakonom<<<

“KfW banka je krajem avgusta informisala podgorički „Vodovod“ da više nije moguć nastavak finansiranja ugovora sa kompanijom „Toškovići“ zbog toga što je njen vlasnik pravosnažno osuđen, te da to predstavlja kršenje tenderske procedure. Presudu je KfW banci dostavio upravo MANS, na njen zahtjev, kako bi se nadležni u toj finansijskoj instituciji upoznali sa svim relevantnim činjenicama prije donošenje gorepomenute odluke. To nisu uradili ni Glavni grad, ni Vodovod iako su bili dužni da znaju da ni domaćezakonodavstvo, ali i ni pravila KfW banke, ne dozvoljavaju zaključivanje ugovora sa pravosnažno osuđenim licima.

Sasvim smo uvjereni da bi ugovor sa „Toškovićima“ opstao da se nije desilo istraživanje MANS-a, jer su i Vuković i direktor Vodovoda Filip Makrid imali punu informaciju o tome ko je Ivica Tošković sa kojim su sklopili ugovor vrijedan 1.83 miliona eura”, kazali u u reagovanju iz MANS-a.

Osim toga, kako ističu, MANS od kraja jula pokušava od Glavnog grada i Vodovoda dobije komentar na istraživanje koje su objavili, ali je izbor Vukovića i Makrida bilo ćutanje sve do odluke KfW banke i objave istraživačke priče.

“Zbog toga nam je jasna nervoza koju ispoljava Vuković u svom javnom nastupu, kao i nevješti pokušaj da se ono što je očigledno kršenje zakona, zapakuje u nekakav politički progon i linč.

Što se tiče samog Vukovića, on je za MANS kao političar potpuno nezanimljiv, ali kao javni funkcioner mora da shvati da će, kao i njegovi prethodnici, uvijek biti pod lupom MANS-a, kao i uostalom kompletne javnosti. Lične kvalifikacije koje je Vuković u nedostatku argumenata javno iznio nećemo komentarisati, jer je to nivo na koji ne želimo da se spuštamo. Možemo samo da ih prihvatimo kao odraz očigledne nemoći i nesposobnosti da se kao javni funkcioner suoči sa nespornim činjenicama i prihvati odgovornost za kršenje zakona”, navodi se u reagovanju.

MANS je, kako su podsjetili, juče najavio podnošenje krivične prijave protiv Vukovića i ostalih uključenih u ovaj štetan posao, što će se desiti već početkom naredne sedmice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Snjeg
Gost
Snjeg

Ma vi ste cudo .Kada cete raskrinkati ove iz zavisnog koncerna “Vijesti”.

King
Gost
King

Kamo srece da je vise ovakih organizacija, manje bi se klepalo

NATO CPC MNE
Gost
NATO CPC MNE

a to je mnogo bitno.. bravo kolumbo!!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Svaka čast za to,ali oćete li bit tako revnosni sa novim igračima???

MPT
Gost
MPT

Jedva čekam novu vlast da vidim čime će se bavit MANS i nezavisni “istraživački mediji”. Živ nijesam, iščekat ne mogu. Ajte Dritane i Risto, dogovarajte se što prije.

Send this to a friend