Ekonomija

Maraš: U izvještaju DRI i poslovna tajna

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš je u izjašnjenju na izvještaj DRI navela da su u njemu detaljno iskazani podaci koji su dio poslovne tajne. Ona smatra da je utvrđivanju cijena koštanja u izvještaju dato najviše prostora, prenosi Pobjeda.

<<<DRI dala negativno mišljenje na poslovanje Plantaža<<<

“Ovome ćemo morati posvetiti posebnu pažnju na sastanku, s obzirom da se radi o podacima koji su dio poslovne tajne kompanije i dostupni su vrlo uskom krugu zaposlenih, odnosno vlasnika – članova Odbora direktora. Revizoru su dati kompletni podaci radi utvrđivanja cijene koštanja i smatramo da određene neusaglašenosti koje su navedene u izvještaju nijesu materijalno zčacajne u krajnjem efektu”, rekla je Maraš.

Ona smatra da je nepotrebno u javnom izvještaju iznijeti podatke kao što su analitika kupaca po kontima, po starosti, kao i koliko je odobreno knjižnih odobrenja, jer je poslovna politika prodaje definisana ugovorima sa kupcima koji nijesu javni i dio su poslovne tajne.

Maraš je kazala da je naplata potraživanja obezbijeđena garancijama, mjenicama, dok je 77 odsto spornih i sumnjivih potraživanja utuženo.

Iz Plantaža su zamolili da se tabela obaveza za dividendu isključi iz javnog izvještaja, jer ima interni značaj i karakter, a i postoje objektivne okolnosti.

Ona je dodala da je potrebno obavezno ukloniti kompletno poglavlje stimulacije i popusti, jer je to, kako kaže, dio poslovne tajne i ne smije biti u javnom aktu.

Maraš smatra da je u izvještaju previše prostora dato obračunu zarade direktora.

“Takođe, dato je previše prostora obračunu naknada za B. R. i D. P., rekla je Maraš.

Ona je dodala da u Plantažama nijesu saglasni da ne rade pravilno obračun poreza na jubilarne nagrade.

Maraš je imala primjedbu na navode DRI da Plantaže nijesu realno iskazale vrijednost dijela imovine u poslovnim knjigama.

“Primjedbu dajemo iz razloga što smo u vijeku trajanja najvećeg dijela ove imovine, nabavljene u periodu od 1978. do 1982. godine, kad je realizovan projekat „Ćemovsko polje“ vec dva puta procjenjivali i amortizovali ovu imovinu u poslovnim knjigama preduzeća, prvi put do 1993. godine (vrijeme hiperinflacije, kada se finansijski izvještaji nijesu radili niti predavali nadležnim institucijama), ponovo procijenjena 1994. (rađena je nova procjena vrijednosti nepokretne i pokretne imovine, i tu je procjenu radio Institut ekonomskih nauka u Beogradu) i time ponovo amortizovana”, kazala je Maraš.

Ona je saopštila da pravilnikom o sistematizaciji nije sistematizovano radno mjesto FMC menadžera, ali u okviru sektora kontrole kvaliteta i sektora finansija postoji sistem unutrašnjih kontrola koji utvrđuje plan, kontrolu i metodologiju za uspostavljanje finansijskog upravljanja za sprovođenje plana shodno Zakonu o sistemu unutrašneg finansijskog upravljanja i kontrola.

Ona je u izjašnjenju saopštila da je preduzece u međuvremenu donijelo odluku kojom se odobrava upotreba privatnih vozila za službene potrebe.

Prema njenim riječima, Plantaže redovno dostavljaju Ministarstvu finansija kompletan finansijski izvještaj sa svim obrascima i predstavnik Ministarstva, kao predstavnik Vlade, svake godine prisustvuje Skupštini akcionara i glasa za usvajanje godišnjih finansijskih izvještaja.

Maraš je dodala da je tokom prošle godine knjiženje vršeno shodno članu 19 Zakona o računovodstvu.

“Što znači da smo radili u skladu sa pravilima urednog knjigovodstva, što se vidi na karticama u 2019. godini, te vas molimo da ovu nepravilnost i preporuku eliminišete”, poručila je Maraš.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komita
Gost
Komita

Draga gospodjo, lijepo vas je bilo vidjeti na skupu podrske nasoj Crnoj Gori, kako kao svaka gorda Crnogorka stojite obmotani u nasoj najljepsoj Crnogorskoj zastavi. Zbog vaseg patriotizma ste trn u oku neprijateljima drzave.

Krsto Trokapa
Gost
Krsto Trokapa

Ova zena je bila u nedelju na mitingu podrske Crnoj Gori I Milo Djukanovicu I mene je sa tim kupila za vijek I vjekova!

Petar
Gost
Petar

Podmeću vam direktorko moja. Ti imaš sve to što imaš jer si sposobna, a ne kao 99posto zavidnih lijenština crnogorskih. Ne mogu te nikada srušiti, kao ni Mila. E viva vero montenegro!

Ahahahaha!!!
Gost
Ahahahaha!!!

Ti li si, Verka 😂😂😂

Mitar
Gost
Mitar

Ova je osoba veliku stetu Dps u napravila.
E sad jesu li toga svjesni to je pitanje..

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Gospodjo (ako to jeste uopšte), molim vas da se pokrijete ušima i ćutite. Za novac koji primate, firma bi trebala biti čudo i zaposleni u istoj da se ponose uslovima. Ovo što radite je čisti kriminal i primjer kako ne zaposliti i preplatiti nekog ko pojma nema.

Tajfun
Gost
Tajfun

Cobane idi za ovcama,sta ti znas o uspjesnosti kompanija,podji negdje dalje iz CG,pa pogledaj koliku platu primaju direktori uspjesnih kompanija.Zagrizao si udicu VELIKOSPSKOCETNICKE SEKTE,pa vrtite tu matricu.

Putnik
Gost
Putnik

Verka ti li si???😂😂😂

Mi smo
Gost
Mi smo

Patrijota

Mila K
Gost
Mila K

Iako se ni sa jednim stavom izvršne direktorke Plantaža ne treba složiti, Ipak je ok da se bori preko neuspješnog ckl-a. Prvo, jer DRI nije odradila reviziju o radu Odbora direktora, a to im je zadatak. Drugo, previše je ambivalentnosti u preporukama i ocjenama iz izvještaja, da je pitanje čemu sve ovo služi.

gru
Gost
gru

Gospodjo Maras, molim Vas ne pisite u javnosti. Uzimate ogromne pare dok vodite firmu u propast. Vi ste olicenje onoga sto ne valja u CG i sto treba da se mijenja.

Dare
Gost
Dare

Zastidje od toga sta je od ovakve firme napravljeno mahinacijama….

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg biznis imperija, radnici po ovom suncu imaju dnevnicu 14ei16e a direktorica i upravni odbor plate preko 5000e.Pravo patriotsko vođenje firme.

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Izmedju ostalog zbog nje i njoj slicnih i njihovih megalomanskih plata, DPS je iygubio izbore. Narod je revoltiran bio!

Snimatelj
Gost
Snimatelj

Bravo, gospođo Maraš!

Pravda!
Gost
Pravda!

Vrći pare, sve dosad. A onaj ugovor sa 200.000 lako se obara kao štetan ugovor.

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Sram te bo direktorice , stidi se plata koje si namicala . Takvim radom direktbo si uticala na nezadovoljstvo ljudi i revolt.

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Poslovna tajna….ova ka da proizvodi nuklearno bombe a ne vino.

Send this to a friend