Ekonomija PROMET SAOBRAĆAJA U TIVATSKOJ VAZDUŠNOJ LUCI GOTOVO JE NA NIVOU LJETNIH MJESECI

Marić: Aerodromu neophodno proširenje platforme za avione

Aerodrom Tivat

Na tivatskom Aerodromu i tokom ovog mjeseca bilježe veoma dobre rezultate, u prometu saobraćaja koji se kreće skoro na nivou ljetnih mjeseci, rekao je za Dnevne novine direktor te vazdušne luke, Rade Marić naglašavajući da se i u prvoj polovini oktobra očekuju veoma dobri rezultati. Ti rezultati pokazuju da se sezona i postsezona polako ujednačavaju, što će se i desiti u nekom narednom periodu.

“Idemo ka tome da sezonu produžimo na šest-osam mjeseci u godini”, istakao je direktor tivatskog aerodroma, na kome je ovog ljeta zabilježen rekord u istoriji oba crnogorska aerodroma, kada je u jednom danu prihvaćeno i opsluženo 66 aviona i preko 12.200 putnika.

Od početka godine, zaključno sa 22. septembrom, zabilježen je promet od 1.188.000 putnika, što je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je bilo 1.093.000, skoro za 100.000 više. U tom periodu prihvaćeno je šest hiljada vazduhoplova, a 2018. je opsluženo 5.860 aviona.

Preko terminala dva, za nepuna dva ljetna mjeseca prošlo je 102.000 putnika, što j e zasigurno rasteretilo promet putnika u pristanišnoj zgradi.

“To je relaksiralo komfor putnika, što je i obaveza svakog aerodroma da pruži putnicima”, objašnja Marić i istiće da to važi i za platformu za avione.

Apostrofirajući situaciju u Air Side zoni, odmah nakon dolaska na čelo tivatske vazdušne luke, Marić ističe da su i dalje prioriteti sanacija tog segmenta na Aerodormu.

“Ne radi se o tome da je bilo šta nesigurno, ali je činjenica da su neke investicije davno trebale biti realizovane i da je uključenost svih sudionika, koji se bave aerodromima trebala da bude mnogo veća kako bi održali tu sigurnost na potrebnom i zahtjevnom nivou. S obzirom da smo podigli komfor putnika i kvalitet usluge sa terminalom dva, to isto treba uraditi i sa proširenjem platforme”, kazao je on.

U ovom momentu prioritet je šira i komfornija platforma, odnosno generalno da se kompletne operativne površine dovedu na jedan viši nivo. Izvršni menadžment je to prepoznao kao potrebu i intenzivno radi na tome, naglasio je Marić navodeći da će uvođenje noćnog starta na aerodromu, umnogome rasteretiti promet na dnevnom nivou.

Prema riječima direktora tivatske vazdušne luke, prioritet bi bio da avioni ne ostaju na platformama, da ne kasne i da ih ne preusmjeravaju kad prođe zalazak sunca i onih 30 minuta poslije toga.

“Tako da bismo s te strane imali rasterećenje i ne bi morali da žurimo u minut do 21 sat, ili kad u špicu sezone ističe rok kad ne smijemo više da prihvatamo avione. I to bi bilo ograničeno vrijeme, jer mi smo ipak elitna turistička destinacija i moramo voditi računa o komforu onih koji dolaze da odmaraju na tivatskoj rivijeri. Sigurno da bi sat, sat i po do dva umnogome doprinio rasterećnju dnevnog prometa”. naveo je on.

Najveći i najvažniji resurs Aerodroma Tivat je značajan dio zaposlenih radnika koji je zaslužan što je toliki promet na tako malom prostoru realizovan, takoreći bez incidenata.

“Par manjih ekscesa je zanemarljivo u odnosu na toliki broj putnika”, zaključio je na kraju Marić,

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
niko bitan
Gost
niko bitan

hmm, šta je potrebnije? mislim da prvo treba organizovati prijem za prve letove koji su u 6:30 i kad se dođe nema se đe čovjek parkirat jer je parking zatvoren lančinom??? kao da smo u srednjem vijeku, pa se dešava da se nezna ko pije a ko plaća!!! i kad se nekako neđe parkiraš, đe stigneš, dočekate pun hol da… Više »

Kotor
Gost
Kotor

Cekam da iskomentarise neko od radnika aerodroma koji su nedavno (sredinom septembra) otpusteni iako imaju sve potrebne certifikate i obuke, da bi se produzili ugovori ili obnovili podgoricanima bez iskustva i bez ijednog papira koji je neophodan za rad, dakle bez obuke. Al svi cute, zasto?

REALNO
Gost
REALNO

Moj crni sine zgrada sti e raspada u nema kapi vode, nema gje da se sjedne unutar zgrade, a ti pricas o platformi.

Dragan
Gost
Dragan

Cus ovoga onih koji dolaze na Tivatskoj Rivijeri. Pa ovaj aerodrom je za cijelo Primorije zaduzen sa gostima Tivatski gosti nisu ni 2 posto od tog broja.

kocka
Gost
kocka

Ako je meni odje sto jasno…Angazuju firme za uspustaljanje nocnog letenja i prica se o prosirenju platvformi itd a prije par dana Ministarstvo saobracaja objavljuje koncesioni akt

Send this to a friend