Ekonomija

Marić: Zar bi velike kompanije rizikovale da slijeću na nesigurnu pistu?

Sporne pukotine na pisti tivatskog aerodroma -foto privatna arhiva (Boka news)

Agencija za civilno vazduhoplovstvo ACV danas je napravila vanredni pregled poletno-sletne staze Aerodroma Tivat i tom prilikom njeni inspektori konstatovali su da u oštećenjima evidentiranim na pisti u maju prošle godine, u međuvremenu nije došlo do nikakve progresije, javlja Boka news.

<<<URA: Đurović da kaže je li bezbjedna pista na Aerodromu Tivat<<<

“Nijedno oštećenje na poletno-sletnoj stazi evidentirano prošle godine u međuvremenu nije uvećano iako je aerodrom u kontinuiranoj upotrebi. Nijedno od tih oštećenja na habajućem asflatnom sloju piste, kako su i zvanično konstazovali inspektori ACV-a, ne predstavlja ozbiljniju prijetnju za sigurno odvijanje vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat“, kazao je danas direktor te vazdušne luke Radovan Marić.

<<<URA: Procurio dokument ACV-a, značajno ugrožena sigurnost avio saobraćaja>>>

<<<Orlandić demantovao URA-e: Sigurnost vazdušnog saobraćaja nije ugrožena, podnijećemo krivične prijave<<<

On je novinaru Boka news portala pokazao obilje dokumentacije koja detaljno govori o redovnim i vanrednim pregledima poletno sletne staze i načinu na koji se vrši kontinuirani nadzor nad tom golemom asfaltnom površinom dimenzija 2.500 x 45 metara.

Vazdušni saobraćaj, inače, jedna je od najstrožije regulisanih i najoštrije kontrolisanih oblasti ljudske djelatnosti uopšte, u kojoj je na snazi nulta tolerancija na bilo što što može ugroziti sigurnost letjenja. Stoga i redovne kontrole koje nad Aerodromom Tivat sprovodi ACV kao vrhovni državni regulator i kontrolor u oblasti civilne vazdušne plovidbe u Crnoj Gori, ne odstupaju od vrlo strogih kriterijuma Evropske agencije za vazduhoplovnu sigurnost EASA, Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva ECAC i Međunarodne  organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO.

“Zato je i bukvalno nezamislivo da ACV dozvoli da se koristi bilo koji segment sistema vazdušnog saobraćaja, uključujući i aerodrome, a koji je rizičan po sigurnost letjenja“, kaže Marić.

Dodaje da se poletno-sletna staza Aerodroma u Tivtu redovno od strane osoblja te vazdušne luke pregleda najmanje osam puta dnevno, svakoga dana.

“Od toga su dva redovna pregleda specijalizovanog i za to sertifikovanog i licenciranog osoblja, prije početka rada aerodroma, odnono na polovini njegovog radnog vremena, a po potrebi u slučaju loših meteo prilika ili sličnog, to osoblje pistu pregleda na svakih sat vremena. Pored njih, pistu, manevarske površine i platformu po tri puta dnevno obilaze i pregledaju i Služba zaštite i spašavanja, odnosno Služba bezbjednosti Aerodroma Tivat, tako da se bukvalno ne može desiti situacija da se na bilo kojem dijelu od 112.500 kvadrata poletno-sletne staze, na vrijeme ne otkrije bilo koja pojava koja bi mogla nepovoljno uticati na sigurnost odvijanja vazdušnih operacija”, kazao je Marić.

Potvrda tome, ističe Marić, je i činjenica da je od maja prošle godine kada je ACV zvanično kontstatovala oštećenja na dijelu poletno-sletne staze, na njoj bez i najmanjeg problema, obavljeno skoro 6.000 slijetanja i polijetanja aviona koji su pojedinačno, teški i do 100 tona.

“Bez obzira na neke panične i katastrofične izjave koje ovih dana čujemo od ljudi koji nisu iz vazduhoplovne struke pa brkaju i ne razlikuju  čak ni osnovne, a potpuno različite stvari kakve su sigurnost, odnosno bezbjednost, mogu potvrditi da na poletno sletnoj stazi Aerodroma Tivat  nije bilo ni najmanjeg incidenta, čak ni oštećivanja gume na stajnom trapu aviona, a kamoli njenog pucanja ili ne daj Bože, usisavanja nepoznatog predmeta (otpatka sa piste ili nečeg sličnog) u avionski motor. Sigurnost letjenja na Aerodromu Tivat nikada nije bila, niti je sada ugrožena, a sigurno to neće biti ni u narednom periodu“, ističe Marić koji je i sam po struci pilot, i to sa dugogodišnjim stažom i iskustvom na borbenim avionima i helikopterima.

Direktor tivatskog Aerodroma ukazuje i na to da na njega slijeću avioni renomiranih kompanija koje izuzetno drže do sigurnosti i bezbjednosti letjenja i koje su sve, prije nego što će uspostaviti saobraćaj sa Tivtom, prethodno ovdje poslale svoje osoblje da pregledaju svaki aspekt ove vazdušne luke, uključujuči i pistu.

“Zar stvarno mislite da bi jedna Lufthansa rizikovala da avion sa 140 putnika šalje na neki navodno nesiguran aerodrom, ili da bi to uradili poslovično sigurnosti i bezbjednosti maksimalno posvećeni Izrealci i njihove kompanije poput IsrAira, ili da bi sa navodno nesigurnim aerodromom, rizikovao jedan Aeroflot, SAS, Norwegian ili EasyJet ?“, pita Marić.

On naglašava da je menadžment Aerodroma Tivat i preduzeća ACG već duže vrijeme angažovan na pripremi sanacije najoštećenijih djelova poletno sletne staze što sa naročito odnosi na tzv. touch down zonu prema pragu piste 32.

“To je dio poletno-sletne staze u kojem prvi dodir sa tlom ostvaruju točkovi aviona koji slijeću na pistu 14, a što je najčešći slučaj tokom obavljanja vazdušnih operacija u Tivtu, pa je logično da se asfalt na tom dijelu koji je i izložen največim opterećenjima, i najbrže troši. Već duže vrijeme pripremljen je projekat za sanaciju kako habajućeg, tako i nosećeg sloja piste u ovoj zoni a što će se obaviti na površini dugačkoj 600 metara uz tzv. centralnu liniju poletno-sletne staze i širini od 12 metara uz nju”, naveo je Marić.

Sanacija ovih 7.200 kvadrata tivatske piste uz svo popratno propisno obilježavanje i ostalo, može se prema riječima Marića, završiti za najviše deset dana, odnosno noći jer aerodrom ne radi u noćnim satima i tada se mogu izvoditi građevinski radovi.

Administrativna procedura za odobravanje tog zahvata kod nadležnih u Ministarstvu održivog razvoja i turizma je u završnoj fazi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Arlieta Nuhic
Gost
Arlieta Nuhic

Odmah da se daju aerodromi pod koncesiju! Ovi ce sve nagrdit.

Arlieta Nuhic
Gost
Arlieta Nuhic

Odlično Mariću. Znači ako se sto desi ti ćeš izać pred ljude i reći da je sve bilo ispravno. Svaka čast.

Kotor66
Gost
Kotor66

Velike kompanije ce sletiti ako im vi prilozite papire bezbjednosti. Nece niko otici da vidi ocima kakva je pista. Vi naravno te papire izlazirate i tako cete dovesti jedan dan do katastrofe. Kao onda kad je izletio MA avion pa je onaj rekao na Tv…ali im je sto biloo…

Dejo 821 banka
Gost
Dejo 821 banka

Treba im obadva krila skresat.

Sova
Gost
Sova

Dušan kaže: “to što se nije desilo ne znači da je dobra pista”. Da li se radi projekat rekonstrukcije piste koja je dobra? Naravno da ne. Marić je rekao da je dio piste oštećen i da treba da se rekonstruiše. Radio sam na izgradnji rulnih staza aerodroma Podgorica. Tada nam je jedan inženjer pričao da na beogradskom aerodromu Surčin ima… Više »

Kotor66
Gost
Kotor66

Nebih se bas slozio sa tobom a te price za Bg to si mozda slusao nekog klasicnog Bg koji sebe uzdize u vazduh…na takve rupe se ne slece legendo, nemoj da pljujes po svom poslu.

pront MNE
Gost
pront MNE

Ade da se ne pravimo sasavi…Kompanije ne znaju kakvi su uslovi na pistama…predpostavljaju da su dobri i da to kontorlise nadlezni organ…Znaci ostecenja postoje i treba da se saniraju…
Tacka.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

I sada se vide pukotine iz aviona,a koliko su tacno siroke treba izmeriti

Ljuta
Gost
Ljuta

Neka nam je sa srećom…..nema odgovora na pitanje što ste uradili na primedbe ACV za oštećenja koja ne negirate?
Što se tiče stručnosti Marica kao pilota na borbenim avionima i ja sam vozio trke ali ne znam ni svjecicu promijeniti ?

Havoc
Gost
Havoc

Raka Marić prop’o. Ni iz čega do direktora tivatskog aerodroma. Velikocrnogorac koji priča ekavicom. Lepo, lepo.

Stivens
Gost
Stivens

Maricu u redu sto nismo iz vazduhoplovne struke ali zar za pistu nije nadlezna gradjevinska struka – smjer putevi???Izgleda da se ti bolje razumijes u asfalt nego gradjevinci.

ukrasite mi ime
Gost
ukrasite mi ime

Avion kad ide na poziciju uzlijetanja ide nekih 50 km uglavnom sporo tako da piloti mogu vizualno odmoriti pistu barem bi neko od njih prijavio osteećenja na pisti i odbio da tu slijeće prije svega zbog sebe s može nije javljeno da je neka kompanija odustala da leti za Tivat a ima kako vidim novih avio kompanija koje lete za… Više »

Vele
Gost
Vele

Ne znam kakva je pista na aerodromu Tivat. Ali znam da je sam Aerodrom, terminal, pristupni put, okolina aerodroma u katastrofalno zapustenom stanju. Mozda i najruzniji aerodrom na Balkanu.

Boka forever
Gost
Boka forever

Gospodine Maricu niste u pravu. Moguce da je sve u redu sa pistom, ali URA je pokazala dokument koji je sacinila agencija za civilno vazduhoplovstvo. Ako je sve u redu, onda bi bilo ozbiljnije prozvati ACV za neprofesionalizam i sacinjavanje laznog Izvjestaja. Po mom skromnom misljenju URA je samo upozorila na nalaz drzavne agencije. Pritom, sve afere na koje je… Više »

Zeta
Gost
Zeta

Pusti ih maricu njima je cilj da uniste crnu goru !! Lijepo je promovisu sram ih bilo !!!

Dušan
Gost
Dušan

Moj Mariću, sam znaš a pričaš….to što se nije desilo ne znači da je dobra pista

Kruno
Gost
Kruno

Ovo bjese onaj maric sto u pozitivnu stvori neko ime. Pa onda iskoristi prelazni rok I predje u sd. Sve ti vjerujemo isto kad si bio u pozitivnu…

Kruno
Gost
Kruno

Ispravka sad si HGI.

Ilinois
Gost
Ilinois

Jasno kao dan !

Send this to a friend