Ekonomija SD protiv odluke o davanju u zakup

Marković: Aerodrome ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje

Vlada usvojila Koncesioni akt za davanje u zakup aerodroma Crne Gore.

“Aerodrome Crne Gore  ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama”, kazao je premijer Duško Marković.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je na pres konferenciji nakon sjednice saopštio da je Ministartsvo u skladu sa Zakonom o koncesijama pripremilo Koncesioni akt za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podgorica konkurentski izabranom najboljem ponuđaču (Koncesionar) koji će osnovati i registrovati pravno lice, sa sjedištem u Crnoj Gori, za obavljanje koncesione djelatnosti.

Ministar Nurković je istakao da je namjera da se kroz davanje koncesije obezbijedi neophodna valorizacija Aerodroma na dugoročno održiv način koji će biti u interesu države i njenog daljeg ekonomskog razvoja.

Kako bi se uz korišćenje najboljih međunarodnih praksi uradila procjena, struktuirala koncesija i objavio tender, Ministarstvo je angažovalo Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC).

Predmet koncesije je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje Aerodroma.

Riješeni imovinsko-pravni odnosi

U vrijeme izrade ovog Koncesionog akta, u potpunosti su riješeni imovinsko pravni odnosi na koncesionom području na lokaciji Međunarodnog aerodroma Podgorica.

Naime, lokacija Međunarodnog aerodroma Podgorica, uklkjučujući postojeći prostor aerodroma i zonu predviđenu za proširenje u skladu sa Master planom razvoja aerodroma do 2030. godine, obuhvata ukupnu površinu od 2.515.798m2. Država Crna Gora je upisana kao vlasnik zemljišta na lokaciji, dok je JP Aerodrom Crne Gore ima upisano pravo upravljanja lokacijom.

U okviru prve faze realizacije na lokaciji međunarodnog aerodrome Tivat obuhvaćeno je 225 katastarskih parcela iz 2 lista nepokretnosti, sve u okviru KO Mrčevac, ukupne površine 846,596m2.

Faza II realizacije obuhvata nepokretnosti iz KO Mrčevac I KO Đuraševići, i to ukupno 216 katastarskih parcela ukupne površine 560.126m2.

Faza III obuhvata nepokretnosti iz KO Đuraševići ukupne površine 173.892m2.

U vrijeme izrade ovog Koncesionog akta, u potpunosti su riješeni imovinsko-pravni odnosi na koncesionom području planiranom za realizaciju Faze I koncesije Međunarodnog Aerodroma Tivat.

Koncedent će se obavezati da će steći vlasništvo nad svim lokacijama predviđenim za II I III fazu realizacije (putem eksproprijacije, akvizicije, ili drugim mehanizmima raspoloživim u skladu sa crnogorskim pravom).

U skladu sa članom 38 Zakona o koncesijama, Ministarstvo će sprovesti dvostepeni postupak i u tu svrhu će formirati Tendersku komisiju sa zadatkom sprovođenja tenderskog postupka za dodjelu koncesije.

Dvostepeni postupak obuhvata Fazu I: Javni oglas za pretkvalifikaciju, i Fazu II: Poziv za dostavljanje ponuda.

Koncesionari će biti dužan da ispunjava uslove u pogledu tehničke opremljenosti, finansijske sposobnosti i ostale reference.

80 miliona eura u prvoj investicionoj fazi

Očekivani obim investicije je najmanje 80 miliona eura tokom prve investicione faze (prve 3 godine), a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanje koncesije.

Dinamika realizacije investicionog programa podijeljena je u tri faze:

Prva faza realizacije – prve 3 godine trajanja Ugovora o koncesiji

Druga faza  realizacije – 4. i 5. godina trajanja Ugovora o koncesiji

Treća faza realizacije – od šeste do tridesete godine trajanja Ugovora o koncesiji

Ministar Nurković je naglasio da “Obaveze Koncesionara će biti zasnovane na učinku, što znači da će Ugovor o Koncesiji definisati minimum standarda usluga koji Koncesionar mora da ispuni, i investicije će biti implementirane od strane Koncesionara na način i kada to bude potrebno u oblasti održavanja i širenja kapaciteta zbog porasta saobraćaja”.

Unaprijediti dostupnost

U kontekstu obima pružanja koncesione usluge, važno je istaći da Crna Gora mora dodatno unaprijediti svoju dostupnost uvođenjem većeg broja direktnih i čarter linija sa poželjnih tržišta koje pokrivaju Crnu Goru, pogotovo u periodu van glavne turističke sezone, ali i kroz konkurentne cijene avio karata, posebno cijene aerodromskih usluga, što će se očekivati od Koncesionara.

Sva nepokretna i pokretna imovina neophodna za održavanje Aerodroma u funkciji, će biti prenijeta na Vladu Crne Gore nakon isteka koncesije, uključujući i zaposlene.

Resorni minister je istakao da će Koncesionar imati obavezu da trenutno zaposlenima u Aerodromima Crne Gore AD ponudi ugovor o radu pod uslovima koji su definisani u Kolektivnom ugovoru akcionarskog društva za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju „Aerodromi Crne Gore“.

I vodeći vazduhoplovni portal  Tango SIX piše da je Crna Gora odlučila da Aerodrome CG da u koncesiju.

 

Portal Tango Six piše da će Aerodromi Podgorica i Tivat biće tako dati na koncesiju za koju Vlada Crne Gore očekuje 100 miliona eura u formi avansne uplate (Beograd je dobio 501 milion od početno traženih 310 miliona), najmanje 10 odsto godišnje koncesione naknade od ukupnih prihoda oba aerodroma i investicije koncesionara u aerodromsku infrastrukturu u iznosu od 200 miliona eura (Srbija je za Nikolu Teslu dobila obećanje za 732 miliona eura vrijedna infrastrukturna ulaganja).

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svetac
Gost
Svetac

imamo premijera koji je biznismen,
imamo šefa policije koji je istoričar,
imamo predsjednika koji je od svega po malo,
imamo poslanike koji su malo srbi, malo crnogorci,
Crna Gora zaista jeste bogata zemlja

Astra
Gost
Astra

Radnici rade kao na survajver sa nikakvim sredstvima za rad. Oni su kao elitna jedinica koja radi u ekstremnim uslovima i niko nema obraza ko se razumije u avijaciju da im da ikakav prigovor. Al vidim da najvise komentarisu oni koji ne znaju nista o avijaciji

Astra
Gost
Astra

Ima mnogo kvalitetnih radnika nije bitno iz koje partije su dosli ili nisu ako novi”gazda”bude cijenio radnika kao radnika prepoznao ko je vrijedan i svi jednako da rade onda neka mu je srecno.Ti ljudi rade u teskim uslovima imaju milion nekih licenci nisu ih dobili na lijepe oci prema tome nadam se da ce radnici bit prepoznati.Greota sa kakvim sredstvima… Više »

Pero
Gost
Pero

Sve ste djavoljisali sto god ste mogli … I da se za zelen bor uhvatite – i on bi se osusio …

MARKO
Gost
MARKO

Naravno kao sve po primoriju i sve sto vrjedi u ovu zemlju ,jer ste vi nesposobni da sami ulozite i razvijete poso ,drzava da ubira profit a ne svecka olos koju vi dovodite……Markovicu vi ste samo da rasprodate i profitirate privatno a ne da ovu zemlju napravite srecnu za sve gradane CG

Milos
Gost
Milos

Aerodrom tivat se raspada sve je kao u 18 vijek podgorica konzerva koja toci kad pada kisa skalamerija sve propast

Dejo ferrara
Gost
Dejo ferrara

A ovaj pamuk iza aviona.

Nikola Kopernik
Gost
Nikola Kopernik

Tako su pod pritiskom bosnjaka Turcima prodali i najbolji dio Luke Bar. Postajemo turska kolonija polako ali sigurno. Sudstvo stiti turske investitore na stetu nasih gradjana. Kolektivni ugovor je bio sastavni dio prodaje kontejnerskog, ali Medena i ostali su presudili „prelomilu u mozak“ na stetu radnika. Radnici su morali da plate ogromne sudske troskove. Tako radi BS u opljackanoj zemlji… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Pljujete doista po Vučku i Srbiji svaki dan ali kad Vam zatreba upravo se tamo ogledate.

vasojevic
Gost
vasojevic

Vrijeme je vise da konacno imamo aerodrom a ne onu skalameriju u PG. Traktorom prebacuju stvari iz aviona, a kada je kisa ako nemas kisobran dok dodjes do aviona sav mokar, oni koji putuju avionima po svijetu znaju kako izgledaju aerodromi i kako je sve organizovano i funkcionalno.

Micko
Gost
Micko

Osta li sto da nije prodano i rasprodano za ovih 30 godina?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Osta crkvena imovina, ali ce i ona brzo.

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Jos malo smo I MI TJ.NAROD na prodaju
TEKE MORACEMO dobru cijenu ponudit…Istrebljenje uskoro 🤣

oooo
Gost
oooo

Od vas buducim generacijama jedino ostaju dugovi i krediti kao za autoput. Isto ce te uradit i sa ACG. Ne ocekujemo nista dobro zato nas ovaj put ne mozete iznenadit. Upropastice te i ovo za sad jedno od rijetkih preduzeca koje dobro radi.

awetinja
Gost
awetinja

Može li kako jedan hangar na lizing, čekam neki avion iz Kolumbije?

San snova
Gost
San snova

Bravo Markovicu!!!!
Ciji li ce sinovi ulagati zna li se????
“””ULOZILI “” ovi do sad pa je red da ostane malo za “”” OSTALE SINOVE “””

Direktor
Gost
Direktor

Odlicna stvar, ovom menadzmentu samo stoje pare na racunu, a ne ulazu nista ….,vidjeli smo u raznoraznim emisijama njihov IQ kapacitet, strucnost, elokventnost..

kotoranin
Gost
kotoranin

Tako je predsjednice, obavezno sto prije protjerati nestrucni menadzment Aerodroma koji blage veze nema sa poslovanjem ..

San snova
Gost
San snova

Dzabe kad su unistili I doveli do dna

Kopilot
Gost
Kopilot

Markoviću ne daj tom Nurkoviću da prodaje naše crnogorske aerodrome dok ne postane pilot!

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Kakva retro stajanka aviona za kratke i srednje destinacije, i svi sa T vertikalnim stabilizatorom. Jedan Tu-154, 2x Boing 727, i jedan F-100. Milina za vidjeti. Nedostaje Dc-9 (il njegov derivat iz MD serije) da slika bude kompletna.

Astra
Gost
Astra

Daglas ima i njega al kakve to veze ima sa Aerodromom kompanije kupuju avione ne Aerodrom o cemu pricas prijatelju…imas i novijih da oprostis i to dosta al ocigledno nisi bio tu da vidis..svakako nema veze za aerodromom.

Sasha
Gost
Sasha

Ne znam samo ko ce da ulaže u CG, kada svaki dan izlaze na videlo vaši prljavi i prevarantski poslovi

Bobo
Gost
Bobo

Ne “sekiraj” se, Sale.

vesko
Gost
vesko

E moj Sasa kad su u pitanju korupcija,kriminal,zloupotreba drzavnih funkcija u tome su Crna Gora i Srbija sestre bliznakinje.

Govedo izRasove
Gost
Govedo izRasove

Katnić nije mogao da uhapsi Medojevića jer ga štiti imunitet, zato je izmislio pojam “stavio ga u zatvor”, Marković neće da prodaje nego da stavi u vlasništvo…

rale
Gost
rale

10%………

roćko penzioner
Gost
roćko penzioner

A Aco i Braco po 15%!

Zreeeki
Gost
Zreeeki

Samo da znate kad u tivtu ne budete mogli da slecete bez privatnog aviona to je zbog ove odluke crnogorci

Send this to a friend