Ekonomija

Marković: Crna Gora je spremna da prihvati smanjenje cijena rominga

Crna Gora je spremna da prihvati smanjenje cijena rominga u regionu te smo podržali predlog Evropske komisije da na drugom Digitalnom samitu, koji će biti održan u Beogradu u aprilu 2019. godine potpišemo novi sporazum, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na Bečkom ekonomskom forumu.

https://www.youtube.com/watch?v=JXMe5HcZRAE&feature=youtu.be

“Pokrivenost mobilnim 4G mrežama premašuje 97 odsto naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu i u odnosu na EU”,  kazao je Marković tokom panela “Regionalna saradnja kao dio evropske integracije”

Premijer je ukazao da je Crna Gora napredovala na strateškom i zakonodavnom planu u oblasti digitalizacije, ali da ne zaostaje ni kada su u pitanju rezultati na terenu.

https://twitter.com/VladaCG/status/1064497460905746432

“Crna Gora je iznad regionalnog prosjeka po razvijenosti mreža i infrastrukture”, rekao je premijer.

U prethodne dvije godine, kako je naveo predsjednik Marković, penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53 na 74 odsto, a plan je da do kraja 2018. godine dostigne 80 odsto.

To bi značilo, pojasnio je predsjednik Vlade, da četiri od pet crnogorskih domaćinstava ima aktivan broadband priključak u svojim domovima.

https://twitter.com/VladaCG/status/1064500462068670464

Istakao je da digitalno poslovanje ne poznaje nacionalne granice, te da ono predstavlja šansu za mlade zemlje koje pokušavaju da izgrade i osnaže svoju konkurentnost na regionalnom i evropskom nivou.

“Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju osnovu za pametan rast i nezaobilazne su u procesu transformacije privrede i društva u cjelini. Mi to u Crnoj Gori dobro razumijemo svi – i političari i administracija. Zbog toga je danas Crna Gora jedna od najprestižnijih investicionih destinacija u Evropi”, naglasio je premijer.

Premijer je podsjetio da je Crna Gora najnaprednija država u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da je od prošle godine punopravna članica NATO-a.

Istakao je i da je naša država prethodne i ove godine ostvarila jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u regionu i Evropi, koje su iznosile 4,7 odsto prosle godine i 4,8 odsto u prvoj polovini ove.

“Implementacija komponente ‘Digitalizacija’ kao dijela Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor treba da doprinese integraciji zemalja Zapadnobalkanske šestorke u panevropsko regionalno tržište unapređenjem širokopojasne infrastrukture, usaglašavanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije te povećanjem digitalne pismenosti”, rekao je Marković.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je rekla na panelu da EU želi da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana na uspostavljanju digitalne agende.

Ukazala je na činjenicu da digitalizacija predstavlja mogućnost za napredak i razvoj ali i rizik i u tom kontekstu posebno naglasila važnost jačanja sajber bezbjednosti.

Komesarka je rekla da EU podržava partnere dijeljenjem iskustava i dobrih praksi.

Komesarka Gabrijel je govorila i o naporima u jačanju infrastrukture, širokopojasnog interneta i o mogućnosti snižavanja cijena rominga između država regiona. Ukazala je na značaj ulaganja u ljude i njihovo obrazovanje.

Važno je, kako je navela, osigurati da svi imaju adekvatne vještine kako bi se iskoristile prednosti digitalizacije.

Na panelu su govori i lideri zemalja Zapadnobalkanske šestorke koji su podržali jačanje digitalne agende ali i ukazali na neophodnost da politika otvorenih vrata EU ostane aktivna, te ocijenili da Balkan mora imati jasnu evropsku perspektivu.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NiđeVeze
Gost
NiđeVeze

A zašto ne kaže da se ovo ne odnosi na Evropu već samo na Srbiju, Bosnu, Kosovo i Makedoniju dok u Evropi cijene ostaju kao do sad. X eura za svaku sekundu i Xx za svaki megabajt. I da je u svoj ovoj priči Crna Gora najveći gubitnik jer će biti uskraćena za porez od Rominga svih tih turista koji… Više »

Trol
Gost
Trol

Ja mislim da je veci problem sto prekijer ne kapira koliko ce miliona izaci iz drzavne kase zbog ovoga. 3 operatera x broj turista x ogroman iz os trosa x 21% poreza… neka ga neka

Kotor66
Gost
Kotor66

A sto to znaci gradjanima kad 2% moze da koristi roming….nemaju para da podju iz jednog u drugo CG grad a ne dalje….

BG-PG
Gost
BG-PG

A ko vas sto pita,samo dobijate instrukcije sluge obične…..

Vladimir
Gost
Vladimir

Kakva crna pokrivenost 4g ,97 % nije ni sa 3 g pokriveno,vec se pojavljuje onaj GPRS jos prije 10 godina i vise

ND
Gost
ND

Imaju i odakle,imamo najskuplju mobilnu tekefoniju,a cijene rominga su pljačka.

Niko bitan
Gost
Niko bitan

Što ne smanjis cijenu struje, goriva… briga me za roming. …

Bokelj
Gost
Bokelj

Znači li to da ćemo pri putovanju kroz zemlje zapadne europe koristiti usluge roaming-a pod uslovima koji važe u EU??
Dolazni pozivi “Dž”, odlazni kao da smo doma??
Ili će to važiti samo za inostrane goste koji dođu u Crnu Goru, i koji će koristiti našu mrežu besplatno??
Ko tu koga…. pravi budalom?

Дробњак
Gost
Дробњак

Нетачно Марковићу, Црна Гора је спремна да прихвати све што јој запад каже.

Edo
Gost
Edo

Po cirilici se dan poznaje….

Bokez
Gost
Bokez

3/4 kotora nema optiku
Čak i strogi centar kod kamelije

Boki
Gost
Boki

Treba jos raditi na razvoju optike na selima. Tu nije uradjeno ništa, a i to je faktor koji usporava razvoj, osim loše asfaltne infrastrukture.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ako bude znao sto je roming-kidajte me dje sam najtanji.

Send this to a friend