Ekonomija

Marković: Crna Gora najstabilnija zemlja u regionu

Stabilnost je preduslov ekonomskog prosperiteta, a Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu i u ovom dijelu Evrope, ocijenio je premijer Duško Marković na poslovnom forumu u Azerbejdžanu koji okuplja predstavnike poslovne zajednice dvije zemlje.

Prema njegovim riječima, to Crnu Goru čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom.

“Stabilnost je preduslov ekonomskog prosperiteta, a izvjesnost riječ koja je jednako važna i u politici i u ekonomiji. Crna Gora je danas najstabilnija zemlja u regionu Zapadnog Balkana i u ovom dijelu Evrope. To nas čini ekonomski i politički pouzdanim partnerom”, dodao je on.

Članstvo u NATO-u, tvrdi premijer, bio je signal investitorima da je Crna Gora destinacija koja u domenu bezbjednosti dijeli najviše standarde.

“Već u prvoj godini članstva vidjeli smo značajan porast investitora i broja turista iz zemalja NATO-a”, naglasio je on.

Predsjednik Vlade je naglasio da u Crnoj Gori posluju investitori iz preko 110 država, a prisutni su najprestižniji svjetski turistički brendovi.

“Crna Gora ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura od 2006. do 2018. godine”, kazao je on.

Marković je posebno naglasio da crnogorska ekonomija već tri godine bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, preko 4,7 odsto godišnje.

“U oblasti turizma Crna Gora se u posljednjih 15 godina, kroz projekte kao što su Porto Montenegro i Luštica, te valorizacijom prirodnih ljepota i potencijala, pozicionirala kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Trend se nastavlja kroz crnogorsko – azerbejdžansko partnerstvo i projekat Porto Novi koji sobom nosi novi nivo prestiža, otvaranjem jedinog hotela u Evropi u okviru brenda „One & Only”,kazao je Marković.

Projekat Porto Novi se, dodaje on, realizuje shodno planovima, a sa inicijalnih 260 miliona eura, ulaganja se kreću ka dodatno planiranih 970 miliona, što ga svrstava u sam vrh stranih investicija u Crnoj Gori.

“U oblasti energetike, izgradnjom podvodnog kabla za prenos električne energije koji spaja crnogorsku sa italijanskom obalom, Crna Gora se pozicionirala kao regionalno energetsko čvorište. Za zemlju skromnih demografskih brojki, ovo ima veliki značaj”, rekao je predsjednik Vlade.

 

On je naveo i da je glavni državni prioritet valorizacija sjevernog regiona, u kojem se nalaze naši ključni privredni i prirodni resursi.

“Tu vidim veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje Crnoj Gori i Azerbejdžana, posebno u oblasti poljoprivrede”, napomenuo je on.

<<<Marković: Azerbejdžan spreman da se snažnije okrene ka Crnoj Gori<<<

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić obraćajući izrazio je zadovoljstvo organizovanjem ovog skupa i istakao da interesovanje koje je vladalo za Forum, od strane privrednika, iz obije zemlje, potvrđuje da prepoznaju postojanje značajnog prostora za unapređenje ekonomskih odnosa.

“Izuzetni odnosi Crne Gore i Azerbejdžana na najvišem nivou, odlična su osnova za uspostavljanje međukompanijske saradnje”, smatra on.

Naglasio je i da je Privredna komora Crne Gore poslovna asocijacija duge tradicije, koja okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu i
institucionalni je partner izvršnoj vlasti, što je od presudnog značaja i za unapređenje poslovnog ambijenta u zemlji, a i za  uspostavljanje ekonomske saradnje sa inostranstvom.

Potpredsjednik je u svom obraćanju istakao izuzetnu saradnju sa Diplomatskim predstavništvom Azerbejdžana u Crnoj Gori, koje od svog otvaranja sa Komorom njeguje odlične odnose.

“Crna Gora je kvalitet poslovnog ambijenta podigla na visok nivo i u kontinuitetu radi na njegovom daljem unapređivanju. Vama je poznato da smo i sa najviših evropskih adresa prepoznati kao zemlja sa najviše uspjeha na polju evropskih integracija. Ovo  naglašavam, kao garant postignutih standarda u različitim oblastima, uključujući uređenost tržišta, ekonomske slobode i druge
performanse sigurne destinacije za ulaganja”, istakao je Saveljić.

U ovom trenutku, ističe on, zahvaljujući realizaciji niza, prije svega infrastrukturnih projekata, Crna Gora stvara sigurne pretpostavke nastavka ekonomskog rasta i kvaliteta poslovanja i života.

“Naša zemlja zahvaljujući obogaćenoj turističkoj ponudi koja je prilagođena i senzibilitetu turista  visokih zahtjeva, iz godine u godinu ostvaruje veće prihode i povećanje broja gostiju iz različitih krajeva svijeta. Našu ponudu će svakako unaprijediti i realizacija projekta Porto Novi, koji je azerbejdžanska investicija i koja je, vjerujemo, prethodnik budućim ulaganjima iz vaše poštovane zemlje. Da su i azerbejdžanski turisti veoma zainteresovani za našu ponudu potvrđuje postojanje direktne linije Baku – Tivat, koja se uspostavlja već nekoliko godina u periodu jun – oktobar”, kazao je Saveljić.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pepo
Gost
Pepo

Hahaha. Da li on zaista vjeruje u ove budalaštine što priča, ili samo pali ove bezmozgiće? Pa Crna Gora je najnestabilnija zemlja u Evropi, duboko podijeljena popola i svaka varnica može dovesti da sve ode u tri krasne. Svaki dan se izmišljaju problemi, dijeli i svađa narod, izazivaju tenzije i sukobi, brat brata mrzi kao krvnika. A njemu to stabilno.

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Mi imamo najmanju platu u regionu i to je egazaktan i neoboriv podatak. Sve ove druge titule kojima se nasi politicari gadjaju tipa “najstabilniji i lideri u regionu” su uopsteni pojmovi i stvar necije licne percepcije i ne znace nikome apsolutno nista

razocaran
Gost
razocaran

Markovicu,ova tvoja izjava je ,neznam koja po redu,uz punu podrsku tvojih Partijskih drugova,CISTA OBMANA naroda,koja,vec godinama nema Prodju. Cak sta vise,Tvrdim,moralno i materijalno,da je C.Gora najnestabolnija zemlja u Evropi,i da Vi vladate pomocu nacionalnih manjina,koja ni kedna ne voli ovakvu drzavu,kao i ZAROBLJENIM institucijama,Policije,JT,Sudstvo,DB,NR SLOBODNIM sredstvima informisanja. Prema tome,ne igrajte se SA KRNJOM Skupstinom,i sijanjem straha menju narod. Vrijeme je… Više »

Konz
Gost
Konz

Vjerovatno misli da je Crna Gora najstabilnija u mrznji prema Srbima. A ostalo nije bitno.

dali
Gost
dali

interesantno kad se pominje ekonomija stabilnost rast ekonomije tu nema onih sto se jave kad se tice vjere ,crkava ,Amfilohija ,ne smiju rijec da izuste koliko se boje ovih odozgo i jos izbrojite koliko je prokomentarisalo ovu temu pa makar da odbrane,tisina

Stijena
Gost
Stijena

Dug raste, plate i penzije stagniraju, crkvena imovina se oduzima, smenjuje se rektor jer radi po zakonu, bomba puca svake nedjelje, svaki treci dan neko ubijen na ulici, svaki dan neko gine na putevima, svaki drugi dan padne svercer droge, jednom mjesecno se zaplijeni visemilionska droga u Luci Bar ili za Luku Bar, oduzeto steceno pravo majkama, hapse se opozicioni… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Кога Дуле ложи сад знам на кожи то осјећам јер рука је оловна што је пала на, на буџет и што је сад каса државна до дна испражњена.

oganj
Gost
oganj

Hahahahahahahhaahahahah..kukuu i ziv osta

Bane
Gost
Bane

Crna gora po prvi put ostvarila suficit u trgovini sa Kinom. U prethodnoj godini, suficit je postignut u trgovini sa zemljama clanicama EU ,dok je suficit u trgoovini sa US postignut jos davne 2015. Trenutni deficit biljezimo u trgovini sa zemljama Juzne Amerike i Albanije, bez izgleda da se to promijeni, a samo usljed toga sto nase podneblje nije pogodno… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Vidji vidji Markovića,najstabilnija jeste jer ovdje ti sigurno ne gine ubistvo,zacrtano po nahodjenju policije i javnih glasila,to uzmite u obzir azerbejdzanci.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Malo smo dužni, ništa strašno! Ako zaškripi prodaćemo jedan brod i opet smo na konju!

Prc CG
Gost
Prc CG

Sprdali se ovaj čovjek sa nama,kojajero stvar ali samo jednu navedi Markoviću u kojoj je CG stabilna,znači samo jednu.

Vuk
Gost
Vuk

Sprda 30 godina

Slavko
Gost
Slavko

U Crnoj Gori narod nema hleba da jede, ubistva i bombe svakodnevno po ulicama, plate 250 eura, narod se iseljava… ovaj nije dobro u glavu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg je velika laž strani turisti ne mogu vjerovat da radimo za 300e propala Zemlja koju je uništila vlast samo 600000 stanovnika a ovoliko sorotinje

Novljanin
Gost
Novljanin

Upravo tako. Kad me pitaju stranci kolike su plate, ja mu kazem 300-350 eura, oni me sokiranu gledaju, kazu pa odakle vam televizor, mobilni ?!

Bnjj
Gost
Bnjj

Da stravično

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Реци од продаје ђедовине.

Rokfolk
Gost
Rokfolk

Bogami jes, utukli ste narod!

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Još da mi neko objasni šta podrazumijeva taj čuveni “Region”

Marcello
Gost
Marcello

A mafija sto se ubija svake nedelje? Da li imamo isto razujevanje pojma bezbedan??

Sigma
Gost
Sigma

Ovi me svaki put nasmiju.Bravo vam ga dobri ste momci, ha, ha, ha….

Car
Gost
Car

Cg je samo prividno stabilna zemlja u kojoj može da dodje do eskalacije sa više strana i u svakom momentu.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Stabilna je ali za parazite i prodane duse koji sve preko veze zavrsavaju.sve braca ,kumovi,rodjaci.poltronsko i licemjerno drustvo na kostima cg.

Ubljanin
Gost
Ubljanin

KAD SMO BILI SVOJI (BEZ NATO PROTEKTORATA,KOJI JE MILIJI OD SRPSKOG IDEALA) BILI SMO BESKRAJNO MNOGO PONOSNIJI…A SAD SE SAMO VI, GOSPODO VLADARI I VASI POLTRONI-DICITE OVOM POKRADENOM I RASPRODANOM, MOJOM CRNOM GOROM….

Marcello
Gost
Marcello

Ma Monte Karlo jbt…

Spin
Gost
Spin

Razvoj poljoprivrede na sjeveru. Vic godine. Niti ima kvalitetnog obradivog zemljišta,niti mehanizacije. Naroda ni od korova.

Mirko CT
Gost
Mirko CT

Privredno i jesmo stabilni.Ali bezbjednonosna situacija je uzasna gospodine Markovicu.

Draško
Gost
Draško

Privreda nije problem,privrede nema!

Bokelj
Gost
Bokelj

hahhaa sa platama od 250-300 eura. Čudo

Send this to a friend