Ekonomija

Marković: Država i Fond odgovorni prema građanima, sjutra isplata depozita

Predrag Marković

Deponenti Invest Banke Montenegro u stečaju od sjutra će svoj garantovani depozit moći da podignu u tri banke – Societe Generale banke, Hipotekarne i NLB banke, saopštio je direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Kako je kazao, država je u slučaju stečaja IBM banke pokazala svoju snagu i spremnost da zaštiti svoje građane.

Kontroverzni biznismen Duško Knežević u čijem je vlasništvu bila IBM banka još je nedostupan crnogorskom pravosuđu.

Isplata garantovanih depozita deponentima Invest Banke Montenegro u stečaju počinje sjutra poslije 10 sati, saopštio je Marković. Kako je kazao, iz Fonda je saopšteno da će biti isplaćeno nešto više od 22 i po miliona eura. Isplata garantovanih depozita će se obaviti preko Societe generale banke, Hipotekarne i NLB banke.

“Ono što je napomenuti važno je da deponenti dolaze s ličnim ispravama i na šalteru, nakon identifikacije, mogu svoj garantovani depozit podići u kešu ili ostaviti u toj banci, ili prenijeti u drugoj banci”.

Kada su posrijedi pravna lica, kaže Marković, oni imaju mogućnost jedino žiralno da prenesu novac.

O radu Fonda za zaštitu depozita ne govori se mnogo, jer ovaj Fond djeluje samo u situacijama kada je novac koji su građani čuvali u određenoj banci, ugrožen. Ipak, Fond je ovog puta pokazao svoju efikasnost i svrsishodnost, a građani koji su svoj novac čuvali u IBM banci, zahvaljujući Fondu, neće ostati bez istog.

“Ovim smo, što smo pripremili, na ovako brz i efikasan način pokazali koliko smo spremni da u određenom momentu intervenišemo, ukoliko je poljuljano”.

Marković je pohvalio i odgovorne crnogorske banke koje su preuzele obavezu isplaćivanja garantovanih depozita.

“Mi smo sa bankama završili kompletno skeniranje situacije, ovo je dosta stresna situacija, radi se prvi put u Crnoj Gori. Mislim da su banke pokazale ozbiljnost i poslovnost u ovom prethodnom periodu, da su na najbolji način pristupili organizaciji svojih isplatnih mjesta”.

Podsjetimo, savjet Centralne banke odlučio je početkom januara da oduzme dozvolu za rad Invest banci Montenegro i pokrene stečaj , dok je za Atlas banku predložena dokapitalizacija u vrijednosti 22 miliona eura. Te dvije banke u vlasništvu su odbjeglog kontroverznog biznismena Duška Kneževića, koji je trenutno nedostupan crnogorskom pravosuđu, a kome je određen pritvor mjesec dana, zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

I Interpol Podgorica je po naredbi Višeg suda poslao zahtjev evropskoj centrali Interpola u Lionu za raspisivanje međunarodne potjernice za odbjeglim Kneževićem, poručio je SDT Milivoje Katnić u petak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JNA
Gost
JNA

Taj fond se isplacuje od novca poreznih obveznika tj. Gradjana….? Uspijeh je dozvoliti banci da daje rizicne kredite od novca gradjana, dozvoliti da ga izgubi pa onda uzeti novac od drugih gradjana da pokriju te gubitke? Ili sam ja ovo pogresno shvatio?

Mika
Gost
Mika

Fond se puni uplatama od banaka, pola procenta od ukupnih depozita placaju, to knjize kao trosak u bilansima. Za taj iznos je manja dobit banaka u sistemu.

Pjer
Gost
Pjer

Sad ce ocistiti ove banke

Usrasmoseujezik
Gost
Usrasmoseujezik

Kešu? Otkad? Zar nije crnogorski srpski bosanski hrvatski GOTOVINA?!

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Nemoj me ti i takvi kao si ti štitit jer ste vi navlast za ovo krivi,no mi vratite pare iz atlas banke, sve vi ……. !!

Send this to a friend