Ekonomija

Marković i ambasadorka UAE: Ojačati ekonomsku saradnju, posebno u oblasti infrastrukture i poljoprivrede

Bilateralni odnosi Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata su na visokom nivou, a prijateljske i partnerske veze treba izdići na strateški nivo i dalje ojačati ekonomsku saradnju, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića i novoimenovane ambasadorke UAE Nabile Abdelaziz Naser Saed Alshamsi.

Marković je kazao da je, nakon što je proglasila kraj epidemije koronavirusa, Crna Gora usredsređena na ekonomski oporavak i obezbjeđivanje rasta i razvoja.

Podsjetio je na uspješnu ekonomsku politiku prije pandemije, visoke stope rasta, smanjenje nezaposlenosti i snažnu investicionu aktivnost.

“Treći paket ekonomskih mjera, koji je u pripremi, biće fokusiran na likvidnost privrede i restrukturiranje ekonomije, ali i na jačanje digitalnih mogućnosti. Posebno usmjerenje biće na poljoprivredu i na obezbjeđivanje proizvodnje onih proizvoda koje smo do sada uvozili“, precizirao je Marković.

Ambasadorka Alshamsi je ocijenila da Crna Gora ima posebno mjesto u spoljnoj politici UAE i ekonomiji, te da će učiniti sve da se otvori novo poglavlje u bilateralnim odnosima.

Istakla je interesovanje UAE i njihove poslovne zajednice za ulaganje u Crnu Goru, a kao posebnu oblast izdvojila je bezbjednost hrane.

Komentarišući uspješnu borbu obije zemlje protiv koronavirusa, Marković je zahvalio na medicinskoj pomoći koje su UAE uputile Crnoj Gori.

“UAE je pokazala odlučnost i institucionalnu snagu u borbi protiv koronavirusa, ali i solidarnost. Zahvalni smo na pomoći koju smo dobili. Crnogorski narod će to pamtiti i znati da uzvrati“, poručio je Marković.

S.Đ.

Send this to a friend