Ekonomija

Marković i Sešadri: Vlada ostvarila uspjeh i veliki preokret u jačanju ekonomije

Sa sastanka

Vlada Crne Gore je ostvarila uspjeh i napravila veliki preokret u jačanju ekonomije i stabilizaciji javnih finansija, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i novog šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda MMF za Crnu Goru Srikanta Sešadrija.

Marković je ukazao na rast ekonomije u 2017. i 2018. godini po stopama od preko 4,5 odsto, smanjenje deficita, bolju prihodnu stranu budžeta, smanjenje nezaposlenosti i snažni priliv direktnih stranih investicija koje su doprinijele otvaranju novih radnih mjesta.

“Ostvarili smo odličan rezultat, iznad očekivanja. Ali su pred nama brojni izazovi i moramo dati odgovor na njih prije svega kroz snažne i sveobuhvatne strukturne reforme – u oblasti javne uprave, zdravstva, obrazovanja, penzijskog sistema i socijalne politike“, kazao je Marković.

Sešadri je čestitao premijeru na uspjesima koje je postigla Vlada i ocijenio da je pozitivan odgovor na postignute rezultate dalo i međunarodno tržište koje je pozitivno odreagovalo u slučaju emitovanja euroobveznica od strane Crne Gore prošle godine.

Sešadri i Marković se saglasili da su Crnoj Gori neophodne strukturne reforme i unapređenje upravljanja, a u tom kontekstu, na sastanku su, razmijenjena mišljenja o izazovima i mogućnostima u tim procesima.

Premijer je zahvalio MMF-u na tehničkoj podršci koju pruža crnogorskim institucijama i ocijenio je dragocjenom s obzirom na ograničene administrativne kapacitete i nedovoljno znanja za određene kompleksne reforme koje se moraju sprovesti.

Sešadri je obećao nastavak podrške MMF-a i ocijenio da Crna Gora može da ima veće stope rasta s obzirom na potencijale kojima raspolaže.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjjj
Gost
Bnjjj

Rast ekonomije kako ovo moze pricat ovaj covjek,da li on vjeruje u ovo sto on prica,kakav rast cijene samo skacu,autoput generise taj rast,obicni ljudi to ne osjecaju,burzoaska bahatost ovih na vlasti,strasno

Send this to a friend