Ekonomija

Marković menadžmentu Aerodroma: Vaš posao je da upravljate njima dok vam traje mandat

Premijer Duško Marković saopštio je da ne bi komentarisao izjave menadžmenta Aerodroma Crne Gore povodom najavljenje valorizacije i poručio im da je njihov posao samo da upravljaju crnogorskim Aerodromima dok im traje mandat. On je pojasnio da se ne planira prodaja Aerodroma, već da je riječ o koncesiji koja će biti na 25 ili 30 godina.

“Ne bih komentarisao izjave menadžmenta Aerodroma Crne Gore. Njihov posao je da upravljaju njima dok imaju mandat. Vlada se opredijelila da Aerodrome valorizuje putem koncesije jer su oni usko grlo za rast turizma i ekonomije”, kazao je Marković.

On je naglasio da je neophodno valorizovati aerodrome u Podgorici i Tivtu jer su oni usko grlo za ubrzani rast u turizmu, kao i u cijeloj ekonomiji.

“Dakle, mi ne valorizujemo Aerodrome samo zbog turizma nego i zbog potreba cijele ekonomije”, ponovio je Marković.

On je jasno poručio da Crna Gora ne prodaje aerodrome.

“Želim još jednom da podvučem jer i u medijima i u oponentima ovog pristupa se govori o prodaji Aerodroma i prodaji državne imovine-ne! To je koncesija, vidjećemo da li će biti na 25 ili 30 godina. To je postupak koji ima zakonitu proceduru-znači predlog koncesionog akta, javna rasprava traje do 10. septembra. Nakon toga ide sljedeća faza koja podrazumijeva predkvalifikacioni postupak, a potom se raspisuje tender”, pojasnio je premijer.

Prema njegovim riječima ima još dosta vremena da svi u Crnoj Gori dobiju jasnu sliku o modelu koji se predlaže i o njegovim prednostima.

“Što se mene lično tiče nemam nikakvu dilemu da Crna Gora treba da ide u ovom pravcu jer je to nesumnjivi benefit za našu državu i ekonomiju. Oni koji ne žele ništa da mijenjaju da bi imali razloga da kritikuju neka ostanu sa druge strane pozornice, a  ja sam spreman da sa njima veoma pažljivo i konkretno razgovaram o svim dilemama koje imaju kada je u pitanju ovaj koncept”, zaključio je Marković.

Podsjećamo ministar saobraća i pomorstva Osman Nurković je početkom avgusta saopštio da je Vlada odlučila da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju. Plan je da se aerodromi u Podgorici i Tivtu izdaju na 25 do 30 godina, a vlada na taj način želi da bolje valorizuje potencijal Aerodroma jer trenutno stanje ne zadovoljava potrebe države i njenih građana.

<<<Vlada će ponuditi koncesije na aerodrome od 25 do 30 godina<<<

Nakon te najave svoje nezadovoljstvo nisu krile Socijaldemokrate čiji kadar upravlja crnogorskim aerodromima, kao i dio opozicije.

<<<Ko će gazdovati crnogorskim aerodromima?<<<

U SD-u su ranije iznijeli stav o tome da Aerodromi predstavljaju uslov kako bi oni ostali u Vladi.

A.O.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend