Ekonomija

Marković: Neće valjda Han, ili bilo ko u Evropi, dovesti u pitanje izgradnju auto-puta

Neće valjda komesar za proširenje Johanes Han ili bilo ko u Evorpi dovesti u pitanje da Crna Gora počne raditi svoj prvi autoput kao preduslov ukupnog razvoja i povezivanja, ne samo regionalnog, nego i evropskog, poručio je danas crnogorski premijer Duško Marković. Premijer je ovo kazao nakon sastanka sa kineskim kolegom Li Kećijangom, upitan da prokomentariše Hanovu izjavu da investicije iz Kine nijesu dobrodošle i da mogu države dovesti  u “dužničko ropstvo”.

Premijer  Marković je rekao da ne razumije takav pristup.

“Odgovornost za svaku investiciju, posebno kapitalnu investiciju u jednoj zemlji, i u Crnoj Gori, preuzima Vlada. Neće valjda komesar Han ili bilo ko u Evorpi dovesti u pitanje da Crna Gora počne raditi svoj prvi autoput kao preduslov ukupnog razvoja i povezivanja ne samo regionalnog nego i evropskog. Mi smo potpuno svjesni i rizika koje ta investicija nosi, ali smo takođe i sposobni da odgovorimo finansijskim izazovima. Kao što znate u ove tri godine njih nije bilo. Taj autoput se finansira iz kredita Exim banke, ali i u iznosu od 15 odsto iz crnogorskog budžeta. Dakle, nema nikave dileme da ova investicija i način njenog finansiranja može dovesti u pitanje stabilnost naših javnih finansija”, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Marković je dodao da misli da u posljednje vrijeme vidimo i konkretne događaje tim povodom, da prestaje strah od kineskog investiranja ne samo u Crnu Goru nego i u Evorpu. Kao ilustraciju je naveo da su se prije neki dan u Briselu sastali predsjednik Državnog savjeta NR Kine i predsjednici Evropske komisije i Evropskog savjeta.

“Potpisana je zajednička izjava koja ide u pravcu dogovora o slobodnoj trgovini i investicijama koje podrazumijevaju fer i poštene odnose, transparentnost i nediskriminaciju. Dakle, nema straha od kineskih investicija, vjerujem ni za Evropu, a ni za Crnu Goru“, naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore u izjavi za javnost nakon sastanka sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine Li Kećijangom”.

Završetak prioritetne dionice Autoputa Bar – Boljare bila je najvažnija tema današnjih razgovora predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Državnog savjeta NR Kine.

“To je bila najvažnija tema današnjeg bilateralnog sastanka. Predsjednik Li Kejićang je jasno saopštio da je već dao instrukcije njihovoj kompaniji da završi prvu dionicu Autoputa u doglednom roku, i ne samo to, nego i da radovi budu izvedeni po najvišim mogućim standardima i u punom kvalitetu“, rekao je naš premijer.

Dodao je da ni do sada nije bilo dileme, a da je ni nadalje nema da ovo nije samo komercijalni projekat između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC već da je to i projekat dvije države i dvije Vlade.

“Otvorili smo i mogućnosti za saradnju na nastavku radova, na sljedećim dionicama Autoputa, od Matešava do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara. Jasno je saopšteno da su njihove kompanije zaintersovane da konkurišu na javnom pozivu za izvođače radova na te dvije dionice. Očekujem njihovo veliko interesovanje. Naravno, i interesovanje drugih kompanija”, istakao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao da je njegov sastanak sa predsjednikom Državnog savjeta NR Kine bio veoma konstrktivan i da je bilo riječi i o kineskoj donaciji od pet miliona za rekonstrkciju mosta na Đurđevića Tari kao i o stvaranju preduslova za početak radova.

“Kina je takođe zainteresovana da nastavi saradnju sa Crnom Gorim i na drugim pitanjima, i u drugim sektorima, ne samo u infrastrukturi, već i u poljoprivredi, zelenoj ekonomiji, industriji i gradnji proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori”, rekao je premijer Marković dodajući da su razgovori bili odlični, te da su naša očekivanja velika.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mali NK
Gost
Mali NK

Hoce,hoce…..polako te

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Kako kod okrenemo bicemo neciji robovi jer nas ovi politicari prodaju.

BOT 0.01
Gost
BOT 0.01

Kad ce neko od dezurnih kriticara da saopsti kako bi on to uredio, ali realan plan, ne spisak lijepih zelja.

mojsilović
Gost
mojsilović

Kad autoput stigne do Srbije oni će volove uprezat.. Kolašin Mojkovac Berane Bijelo Polje osevapiće se ali neće biti benzina đe da se uzme. Državnim kolima je sve to lijepo a pogotovu helikopterom nadlijetat ali napuni rezervoar majčin sine pa se spušti do Podgorice završi pos’a i vrni se na śever. Podgorica Delta, Alfa i Omega.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako se plate ne podignu za 60%ljidi u CG taj put je neisplativ morace otic u bogatije zemlje tuzna sudbina ceka CG

Ero s Konika
Gost
Ero s Konika

Rekoše da je iz Hrvatske u bolji život otišlo preko 500.000 Hrvata! Tamo su se dobro uklopili, a ove naše tuge odmah vrate da se docivilizuju!

Kina
Gost
Kina

Malo ne shvatamo evropski put, a ocemo da budemo dio Evrope. Lose je sto to ne shvata vrh vlasti. Lijepo Evropa upozorava da se ne moze pricati da smo za EU a pare davati Kini. Koliko god to nekima bilo smjesno, bicemo pod uticajem onoga od koga budemo zavisni. A bicemo zavisni od Kineza jer nas oni uvode u duznicko… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne no ce takvog strucnjaka poput tebe pitati

Bnjj
Gost
Bnjj

Razvoj za strance u CG nema zivota nezaposlenosti strasna zivot los autoput zakasnio ali bolje ikad nego nikad

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Pa sto trpis, idi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ko si ti da nekog istjerujes, zbog takvih kao ti tu smo dje jesmo

Mickelie
Gost
Mickelie

Da osmo onomad slušali Havijera Solanu sad bi bili 29ta regija Srbije. Boli EU uvo za put no im je krivo što nisu ni onda ni sad vjerovali da Crna Gora može da iznese to što iznosi. A boli ih naravno što od Njemaca nismo dužili kredit.

mojsilović
Gost
mojsilović

Brale od njemaca bi dužili u eure a ne kao u kineza u dolare, bokje da smo u jene dužili.. op cvrc, ojačao dolar pa ćemo sad da vratimo pola milijarde eura više od planiranog uključujući i petlju. Kome nije jasno biće mu jasnije kroz koju godinu.

💱 welcome
Gost
💱 welcome

Pola milijarde?
Sta je tvoja uza struka?

Puška Nemanjića
Gost
Puška Nemanjića

Mora da je iz Mojkovca i radi u Vladi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Djelimicno tacno

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

A sto bi sa 4 dionicom podgorica – bar

Jasarko
Gost
Jasarko

A realno put PG BR je odlican mozda produziti bulevar do skretanja za sozinu i ja tu dionicu auto puta ne bih radio..

Poštujem
Gost
Poštujem

Neki tamo Johanes Han. Crna gora je najbolja

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Da su nam na vlast još100 godina!Bolje nijesmo ni zaslužili!

Tomos
Gost
Tomos

Podrška za Premijera i razvoj infrastrukture…

Nema Tomosa
Gost
Nema Tomosa

Bolje su Lob kladionice!

Realno
Gost
Realno

Ko ne živi na Sjeveru, ili ko ne mora tamo ići, može da dovodi autoput u pitanje. Država je podijeljena na dva nepristupačna dijela, jer ono čudo kroz Kanjon nije put, nego gubilište.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sever je mrtav beznadje katastrofa tesko da se ista moze popraviti ali ce valjat Arapima Indusima Azijatima koji ce tu zivjet

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne znam je li SEVER mrtav ali da si ti bolje bi bili svima. Tebi najbolje.

Bnjj
Gost
Bnjj

Slusaj ko god da si ja ne dijelim ljude po rijecima fasisto. SRBIJA I CGsu bliske zemlje i bratske to mi normalni Crnogorci mislimo. SRBOFOBIJI NEMA MJESTA U CG

Bokelj
Gost
Bokelj

Sta se taj Han brine. To cemo mi lagano da vratimo: OIE1, OIE2, OIE3, dizel na 1.60e…

boris
Gost
boris

Znaci padamo u duznicko ropstvo!

Moje ime
Gost
Moje ime

Odavno odradjeno..4 milijarde prijatelju 👎👎👎👎

Ćotek
Gost
Ćotek

Sad bih, htjedoh reći, za inat, Duško, počeo da gradim još jedan auto put. Ali ovaj da poveže Prčice i Gluhi Do! 😻😻😻

Ćotek
Gost
Ćotek

Gospodine Duško, neka ste rekli nekakvom valjda Hanu, što on zna…. CG je najsilnija ekonomija na svijet. Sad bih, zainat

Bnjj
Gost
Bnjj

Za 40km kasniti 1,5godina je strasno takva nam je drzava

Mrgud
Gost
Mrgud

E, moj bnj, onuda je teško i hodati, a ne graditi. Cijena 1 km u CG je kao 12 km u ravnici. Računaj da se pravi skoro 500 km autoputa.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Da samo ko zna nesto o putevima jasno mu je kao dan da nije bas takva racunica izmesju gora i ravnica nego je obrnuto , hocu reci da je skuplje graditi u ravnici jet treba vrsitui iskope odvoze zemlje pa nasipe kamena i sljunka itd.

💱 welcome
Gost
💱 welcome

Da li znas koliko kosta nacin gradnje zasnovan na sipovanju?

Send this to a friend