Ekonomija

Marković: Nema odustajanja od ekološke Crne Gore

Naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike i čak ćemo premašiti ambiciozni plan udjela obnovljivih izvora energije, te nema odustajanja od ekološke Crne Gore, poručio je predsjednik Vlade Duško Marković danas u Podgorici, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju.

“Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike, a energetika, kao strateška grana, podrazumijeva dobro promišljen i dugoročan plan. Srećom, zemlje Zapadnog Balkana i u ovom, krucijalno važnom poslu, imaju za partnera globalnog lidera. Evropska unija već decenijama postavlja standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike”, istakao je Marković.

U tom smislu, dodao je, današnji posao ministara je u bitnom olakšan.

“Nedvosmislena opredijeljenost zemalja regiona ka evropskim integracijama važan je opredjeljujući faktor dugoročnih nacionalnih energetskih politika i strategija. Crna Gora tu nema dilemu. Premda izuzetno mala, naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike. Uvozna zavisnost, izazovi zaštite životne sredine, još uvijek značajan prostor za unaprjeđenje energetske efikasnosti, prijemčivost energije i energenata našim građanima i privredi, pitanja su sa kojima se suočava ova kao i svaka druga odgovorna Vlada u Evropskoj uniji”, rekao je premijer.

On je kazao da je put naše zemlje jasan, dodajući da će se u našoj zemlji graditi jedna od najvećih solarnoh elektrana u Evropi.

“Crna Gora će, već je izvjesno, doseći i premašiti ambiciozno postavljeni nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2020. godine. Plaćamo visoku cijenu za to, ali ostajemo uvjereni da će se ispravnost ovog hrabrog opredjeljenja potvrditi već na srednji rok. Početni propusti nas ne smiju dovesti u dilemu da li odustati od suštinski plementite namjere. Nema odustajanja od ekološke Crne Gore. Ali to podrazumijeva i ispravljanje propusta i permanentno unapređenje primijenjenih modela“ , naglasio je Marković.

Nije slučajno, naveo je predsjednik Vlade, to što korijeni regionalne saradnje i savremene Evrope sežu do uglja i čelika.

“Pitanja energetike i industrije ni davne 1951. godine nije bilo opravdano razmatrati u izolovanim nacionalnim okvirima. A danas, u svijetlu jasne potrebe za dekarbonizacijom i energetskom tranzicijom, tehnička potreba za integracijom kontinenta veća je nego ikad. Zemlje Zapadnog Balkana, kad već nijesu bile tu u vrijeme pune ekspanzije uglja kao energenta, ne smiju propustiti priliku da budu dio društva koje će ga prvo napustiti”, zaključio je Marković.

Konferenciju je uz predsjednik Vlade otvorio evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tvrtko
Gost
Tvrtko

Prosetajte kroz Zetu-da vidi ekologiju od vode,zemljista i vazduha.

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Kakva komedija,tuga

Slavko
Gost
Slavko

U ovom sad trenutku pola Podgorice je pod kancerogenim dimom od guma sa Konika. Jedno pricas, drugo mislis, trece radis. Nikad vjere u tebe i dps…

Svašta
Gost
Svašta

Sve neke latinske riječi i teoretisanje do neba, a u praksi se sjeku stabla i u centru grada, a po šumama je masakr bez obnove. Makar ćutite, ne budite licemjerni. Osim ako je ,,ekološka država” samo skup ideja na papiru, koje će ostvariti neka daleka generacija. U tom slučaju, priznaću da pogrešno tumačim riječ ekologija, i iskreno se izvinjavam svima… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Odustali ste vi svi od Crne Gore!!!! Svi na proteste. Opozicionim liderima porucujem sto dalje od protesta

BANKROT
Gost
BANKROT

Gosp..Han bi IMAO POSLA.
SAPNUCE IM I PA PA
VIDIMO SE U NEK0 BOLJE DOBA KOVERTIRANJA

Staxe
Gost
Staxe

Selo gori a Marković se češlja…

Mare
Gost
Mare

Jedna prica kada dodje Han a druga ne djelu …

BANKROT
Gost
BANKROT

Cemprese ce zasaditi radi Hanove EKO C.G.

Moje ime
Gost
Moje ime

Bravo!

Enigma
Gost
Enigma

Ako ćeš Ekološku izbaci DF iz Crne Gore 😂 mnogo su zatrovani 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

KomunDjelatnost
Gost
KomunDjelatnost

U pravu si Enigmo! Duhovno zagađivanje je najgore moguće zagađivanje životne sredine. Df treba odvoziti u deponiju namjenjenu za kompostiranje biorazgradivog otpada.

Treće Oko
Gost
Treće Oko

Energija je izvor života , svakako će razvoj zelene energija OIE stvoriti uslove da imamo stabilan energetski sistem i stvoriti pretpostavke za ubrzani razvoj naše države . Premijer Marković je prepoznao značaj izgradnje OIE i promoviše dalju izgradnu ovih projekata po tržišnom principu .

Jovanka
Gost
Jovanka

Ko mu je napisa ovi govor? Ko pise ovim ljudima govore?

Logicno
Gost
Logicno

Savjetnici!

BANKROT
Gost
BANKROT

D..K.

Send this to a friend