Ekonomija

Marković odgovorio Kneževiću: Atlas grupa, neki mediji i partije neprimjereno pritiskaju nadležne organe

Duško Marković

Povodom jučerašnjeg obraćanja vlasnika Atlas grupe premijeru Dušku Markoviću, koji je tražio da se zaustavi navodni progon i maltretiranje zaposlenih u Atlas Grupi, Vlada ukazuje na činjenicu da je Crna Gora pravna država sa jasnom podjelom nadležnosti organa i institucija. Marković je poručio Kneževiću da nadležni treba da rade bez pritisaka, koji su u ovom slučaju izloženi neprimjerenoj kampanji Atlas grupe, pojedinih medija i partija.

<<<Knežević pisao Markoviću: Zaustavite progon i maltretiranje zaposlenih u Atlas Grupi<<<

“Dakle, Vlada ne arbitrira o nadležnostima već snažno podržava nezavisnost institucija i samostalnost u njihovom radu. Tužilaštvo, sudovi, regulator finansijskog sistema i organi za sprovođenje zakona treba i moraju da rade bez uticaja i pritiska kojem su u vašem slučaju izloženi kroz neprimjerenu i neprihvatljivu kampanju vaše kompanije, pojedinih medija i političkih stranaka”, navodi se u odgovoru Markovića Kneževiću.

Prema njegovim riječima Vlada ostaje posvećena poštovanju zakona, snaženju institucija, očuvanju finansijske i ekonomske stabilnosti i obezbjeđivanju razvoja zemlje.

Knežević duguje milione za poreze i plate zaposlenima

Poslovi odbjeglog tajkuna osumnjičenog za više krivičnih djela, vlasnila Atlas grupe Duška Kneževića, u Crnoj Gori, jednako kao i u ostalim državama u kojima se bavio biznisom, čak i kad se ne bi uzimali u obzir procesi koje vodi Specijalno tužilaštvo, pokazuje dugovanja po raznim osnovama.

Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša podsjetio je da je u Atlas TV u martu 2017. uveden stečaj zbog duga od 882 hiljade, u fabrici vode Lipovo zbog duga od 440 hiljada. Opšta bolnica Meljine ušla je u reprogram sa 682 hiljade duga, od kojeg je platila samo deseti dio, a stečaj nijesu htjeli da iniciraju, jer se radi o opštoj bolnici. Univerzitet Mediteran je u reprogramu sa dugom od 734 hiljade, a danas je dužan 50 hiljada, dok je nova televizija A1 dužna 69 hiljada. TV A1 ima devet zaposlenih, od kojih šest radi u drugim firmama.

“Tri godine nijesu podnijeli nijednu prijavu, a prije tri mjeseca, kad smo im stavili mjeru zabrane raspolaganja sredstvima, prijavili su ukupno 73.000 eura poreskog duga i platili samo 4.500″, naveo je Mugoša.

Ukupan dug RTV Atlas nakon uvođenja stečaja iznosio je oko tri miliona eura od čega se radnicima duguje 800.000 eura, utvrđeno je na prvom ročištu u Privrednom sudu.

Pred Privrednim sudom od marta 2017. vodi se stečajni postupak protiv Atlas televizije, koji je pokrenula Agencija za elektronske medije. Njegov ishod čeka 36 bivših zaposlenih u Atlas televiziji.

U otvorenom pismu nadležnim državnim institucijama, političkim strankama, ambasadama i predstavništvima medjunarodnih organizacija Sindikata medija Crne Gore se navodi da se zaposlenima duguje pet zarada i da ih niko ne obavještava o tome kako vlasnik Duško Knežević i menadžment planira da izmiri svoje obaveze.

Podsjeća se i da se zaposlenima duguju porezi i doprinosi za nekoliko godina.

U kolašinskoj fabrici vode Lipovo, koja je u vlasništvu Atlasmont fonda Duška Kneževića uveden je stečaj. Poreska uprava je od kraja februara 2016. pokušala prinudno da naplati svoje potraživanje od 286 hiljada i oko 55 hiljada eura, ali joj to nije pošlo za rukom. 23 radnika već 27 mjeseci nijesu dobili platu, četiri godine im nijesu uplaćeni doprinosi. Po njihovim tvrdnjama, Duško Knežević ih je doveo na rub egzistencije“. Iza Kneževića su ostale zapušteni i napušteni pogoni, ne samo u Kolašinu, nego i u fabrici elektroda, kao i bolnici u Meljinama, Staklenicima u Golubovcima…

Prošle godine je zbog lošeg poslovanja uveden stečaj u bolnicu Meljine. Apelacioni sud je poništio odluku Privrednog suda o uvođenju stečaja.

Vlada je željela da raskine ugovor sa Kneževićem. Jedan od razloga je taj što je Atlas grupa od predviđenih 119 miliona u kompleks bolnice investirala samo tri. Takođe, iako to nije bilo dozvoljeno privatizacionim ugovorom, Knežević je imovinu bolnice založio za milionske kredite.

Javnosti je poznato da je u fokus srpske javnosti Knežević došao tokom afere ,,stečajna mafija” kada su na vidjelo isplivale brojne mahinacije sa privatizacijom propalih društvenih kompanija.

Spisak dugova Kneževića građanima Crne Gore tu se ne zaustavlja. Vlada Crne Gore je na nedavnoj sjednici donijela odluku i da isplati 2,25 miliona eura dospjelih potraživanja Evropske investicione banke prema Invest banci Montenegro, vlasništvo Duška Kneževića, za koje je izdala garancije.

“Ministarstvo finansija će nakon isplate garantovane sume, bez odlaganja, obavijestiti zaštitnika imovinskopravnih interesa Crne Gore i dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi isplaćena suma bila prijavljena u stečajnu masu Invest banke Montenegro u stečaju”, saopšteno je ranije iz Vlade.

Takođe je poznato da je Kiparska komisija za hartije od vrijednosti (CySEC) oduzela 15. februara 2017. godine dozvolu za rad investicionoj firmi Atlas capital financial services (ACFX) vlasništvo Duška Kneževića, jer nije klijentima vratila nekoliko miliona dolara.

I Centralna banka Ruske Federacije je oduzela licencu za rad Atlas banci u Moskvi zbog nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnji da je spornim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lidija
Gost
Lidija

Sa takvima se nema šta razgovarati

marve
Gost
marve

Pocela akcija DrPiSa “NISTA NAS NE MOZE IZNENADITI” imamo sve institucije u rukama za odbranu naseg legalnog lopovluka

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Drzava koja dopusta ovolike dugove,da se ne isplacuju plate mjesec dana nije uopste drzava ne samo Knezevicu vec i mnogima drugima,ako premijer i ministri to konstatuju kao cinjenicu svi bi trebalo kolektivno da podnesu ostavku na celu sa premijerom,sta oni uopste rade,kome polazu racune,zasta primaju platu.To se radi decenijama u CG,strasno.

EH DA MI JE
Gost
EH DA MI JE

Eh da mi je znatii ko li ih sada stalno prati..nocu i danju ne zaspivaju…
Podocnjaci…..preznojavanje …dako Bog presudi jer ko ce Vama presuditi …SAMI SEBE ZAPLICETE ….SAMI SEBE OOOOTTTKKKKRRRRIIIIIVVVVAAATTTTEEEEEE
🤣🤣🤣😃🤣😃😃😃😃

Orao
Gost
Orao

Neka mi neko kaže kako se primjereno neko pritiska, molim vas, kako je primjereno pritiskanje definisano.

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Sindjin krnji koverta parlament je izabrao vladu. Toliko o legalnosti i legitimnosti i parlamenta i vlade.

Ljuta
Gost
Ljuta

I onda dusko pusti film KOVERAT da gradjani vide zašto ne moze pošteno poslovati u CG ako nisi clan ili klijent državne mafije

Slavko
Gost
Slavko

Rece osoba koja je ostetila Drzavu svojevremeno otudjujuci drzavne radijatore. Sta li nam tek danas radi i kako nam smanjuje plate i penzije a da ni be slutimo. Zapitajte se ako ga glasate, oni imaju milione i milione a vasa dje i unuci gomile dugova i kredita.

Alenka
Gost
Alenka

Posle ovakvog saopštenja premijera, valjda vam je svima jasno da ove silne afere koje smo svi posvjedočili svojim očima neće imati nikakav pravni epilog. Institucije ćute i čekaju da dobijemo kolektivnu amneziju. Vrlo teške odluke su pred gradjanima ove zemlje. Ili ćemo biti roblje ili slobodni ljudi.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Blaga reakcija,gorovo majčinska

BokaiBudva
Gost
BokaiBudva

Ma treba vas uza zid pritisnuti…Nego sta nego ce vas pritisnuti…Marovic…Stjepovic…Mugosa…a vi iz samog vrha partije kao nista ne znate i sve saznajete iz medija…Nicija nije gorela do zore!

Radijator
Gost
Radijator

“Vlada ukazuje na činjenicu da je Crna Gora pravna država sa jasnom podjelom nadležnosti organa i institucija.”
Hahaha, odavno se nijesam ovako ismijao!
Za vrijeme kralja Nikole postojale su slične instalacije koje su sve skupa istoričari nazvali Lutkarsko pozorište!

Marko
Gost
Marko

Ono što je dobro u svemu ovome je da ako ga crnogorski sudovi ne osude , britanskim neće izbjeći kaznu! Bas mnogo ljudi nije primilo platu. Treba mu konfiskovati svu imovinu da se namiri radnici koje je ojadio!

Ljuta
Gost
Ljuta

Bolje da milo i DPS vrate dusko milionski reket sa kamatama pa da plati radnike i dugove

Pravna Drzava
Gost
Pravna Drzava

Crna Gora pravna drzava, e da je tako pola vas iz DPS-a bili bi u Spuz.

mojsilovic
Gost
mojsilovic

90% zatvorenika spuza glasalo je DPS.. ? sto bi se reklo, momci svoji na svome.

kleptoman
Gost
kleptoman

pa ovako krvavom duzniku uzimate 100 hiljada iz dzepa umjesto da mu pomognete.

BoboKocka
Gost
BoboKocka

Nzn samo ko moze podrzavati bilo kojeg Duška u CG!Ne zna se koji je grdji od kojeg pa treba birati stranu.Nema ludjega naroda na planeti!

Peter
Gost
Peter

Duguje i Milo za firmu Global Montenegro porez , ali ne zaposljava nikog , vasa kampanja protiv DK nije profesionalno novinarstvo

NBA
Gost
NBA

TAKO JE GOS.MARKOVICU VAZDA BILO! KO DRUGOME JAMU KOPA ,PRVI PADNE U NJU-D.K

Korektor
Gost
Korektor

*sam u nju pada 😉

mojsilovic
Gost
mojsilovic

radijator, nije fer.

Imela
Gost
Imela

Koji mediji? Na slovo, na slovo V! Koje partijee? Naa slovoooo D… F… Ali sve im je dzaba, i sto brisu saopszenja vezana za DK od ranije i sto ga sad dizu u nebesa, doci ce on pred crnogorski sud da odgovara za sve prevare!

mojsilovic
Gost
mojsilovic

oce, kad milivoje isfenira siske.

Tvoje ogledalo
Gost
Tvoje ogledalo

Vjerovatno ti Mojsiloviću imaš gustu bujnu kosu, pa imaš pravo da se malo šališ na račun onija koji je nemaju. Pazi, Što se tiče ćelave, ti nemaš pojma da se žene baš na to pale. Istraživanja tako kažu.

Korektor
Gost
Korektor

Na slovo D F hahahhaha,ne smije samo D jer mogu biti ovi nasi a? 🙂

SuperSte
Gost
SuperSte

Ne vjerujem da je premijer iznio one cifre. Posteno novinarstvo

Osa
Gost
Osa

Stvarno nema smisla da vas “pritiskaju”! Neki se ponašaju kao da ste vi na funkcijama ZBOG NARODA A NE ZBOG SEBE !

Ilija
Gost
Ilija

Knezevic je samo ucinio gore sa svojim kriminalnim aktivnostima drzavi CG, jer sad drzava mora da isplacuje njegove dugove koje je napravio i pobjegao u Rusiju dje se krije od nasih nadjelznih organa !

Dragutin
Gost
Dragutin

U Rusijuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!
(ovaj se sad probudio i pročita pobjedu)

Jovanka
Gost
Jovanka

Ilija ti si brat, malo kasnis ali sve ce se stic, znas li da je bila Madona u Budvu?

Jovanka
Gost
Jovanka

Sjedi, 1.

Dragutin
Gost
Dragutin

Opet sami sebe ukopavate blateći čojeka sa kojim ste bili nokat i meso do “prekjuče”. MORATE smislit bolji i drugačiji način. Nađite moju sliku sa vama! Nađite bilo čiju od nas “smrtnika”. (Pravi je momenat da vas podsjetim, jer ste zaboravili: srećom, i vi ste smrtnici 🙂 ) Ne možete je nać. A sa vama? Kolko ih ima? I slika… Više »

SAMO NEBO ZNA
Gost
SAMO NEBO ZNA

Tako je …..Ne sklapaju oci od sklapanja i sad im krivi mediji sto ih je D.K.sve zarobio snimcima…ZAJEDNO SU IGRALI PA SE OKO MELEONCICA ZAIGRALI….ISTICE IM ROK UPOTREBE

Mojkovac
Gost
Mojkovac

Dusko moze biti samo Markovic ! Zivio nam PREMIJERU !

Ana
Gost
Ana

Pozdrav iz Podbisca!

Korektor
Gost
Korektor

I ja sam jedno vrijeme pricao jedan je Dusko ali Vujosevic 🙂

Mileva
Gost
Mileva

Kada ce Knezevic biti uhapsen ? Smatram da nije u redu sto mojoj sestri govore da ne moze primiti 7 plata koje joj duguje,a da taj covjek slobodno seta po londonu.Makar prodajte onu vilu iz zete pa nas namirite.

mojsilovic
Gost
mojsilovic

da ti doceraju one cemprese iz Bara, bi li te namirili?

Dragutin
Gost
Dragutin

Taman si Mileva.

miki
Gost
miki

proslo je 3 mileva…ne drzi sendvic dugo…sad ce tanja ,jovana,mina,sanja doci pa im majoneza ostavi

Milan
Gost
Milan

Sta sad je Knezevic zaskocio sve zivo sad, sad moli i vapi za pomoci a prvi je on taj koji je pocinio pronevjere i koji mora odgovarati za ucinjeno!

mojsilovic
Gost
mojsilovic

pa on i hoce da odgovara ali ne milivoju, onoj sprdnji sto cera look nedja anicica u svoje vrijeme ahahaha

Oko
Gost
Oko

ogradi se lijepo Marković od svega.

Ljuta
Gost
Ljuta

Naredio mu milo da nesto kaze…što će mora…nije on dk nego vise sveto

Send this to a friend